Za dobar dan – iz pera hagioasistenta

Piše: Lana Poljak-Branisavljević

RASKRINKATI LAŽ

Moja djeca imaju igru koja se zove “Istina ili laž”. Igra se sastoji u tome da mala spravica izgovara tvrdnje, a igrač mora što brže pritisnuti gumb i potvrditi da li je to izrečeno istina ili laž. Čini mi se da smo i mi “veliki” upravo pred istim takvim izazovima i to svakodnevno.

Informacije o tome što se oko nas događa nikada nam nisu bile dostupnije i nikada ljudi nisu s toliko strana i na toliko načina bili njima obasipani i izloženi. No, upravo zato, današnji čovjek, više nego ikada u opasnosti je da bude prevaren, navučen na laž i zaveden. Vjerujem, dragi prijatelju, da i sam imaš iskustvo života u laži, pa možda samo naočigled “maloj”.

Kako lako nasjednemo na prevaru i dopustimo da nas zlo zavede, zar ne?

Biti u laži je mučno i bolno. Tada smo nesigurni i skrivamo se od ljudi, u strahu da ne bi bili razotkriveni. Čovjek koji živi u laži na neki način bježi i sam od sebe jer ga njegova savjest opominje. Kada nisi u istini, ti si u laži, a to znači nisi slobodan, nego si rob te laži, imaš potrebu stalno se opravdavati i braniti i upirati prstom u pogreške drugih oko sebe.
No, u temelju našeg bića je čežnja za istinom.

Kako odgovoriti na naočigled tako jednostavno, a tako duboko i korjenito pitanje: Što je to istina?

Teorija spoznaje kaže da je istina slaganje uma i stvarnosti. Da bi spoznaja stvarnosti bila istinita, a to znači u nama onakva kakva je izvan nas, čovjek treba stalno preispitivati, korigirati, dalje istraživati i kritički se odnositi prema svojim zapažanjima i spoznajama, kaže Tomislav Ivančić u svojoj knjizi ” Svestrana izranjenjenost čovjeka”. No, čovjek zbog svoje ograničene mogućnosti spoznaje stvarnost oko sebe spoznaje samo djelomično. Tko nam, dakle, može donijeti cjelovitu istinu o nama i svijetu u kojem živimo? Tko to zna odakle je moj život i kamo nakon smrti odlazim s ove zemlje?

Itekako smo svjesni da je znanost otkrila tek mali dio naše stvarnosti i iznova i iznova se nalazi pred brojnim nepoznanicama na koje još nema odgovor. Zato jedini koji nam može otkrivati što je to istina jest Onaj koji je Apsolutna Istina, a to je naš Stvoritelj. On koji je iznad naše ograničene stvarnosti i spoznaje jedini nam može reći istinu o nama i životu. Čovjek koji je povjerovao u Istinu je radostan čovjek. On zna da su temelji njegovog života čvrsti, tada je siguran, zna tko je, kome pripada i kamo njegov život teče. Biti u blizini svoga Stvoritelja, oslanjajući se na Njegovu riječ i Njegova obećanja, daje nam jasnoću i odgovore na nedoumice i dileme s kojima se svakodnevno susrećemo. Sam Stvoritelj je rekao: “Moj Duh će vas uvoditi u svu istinu!”

Zato, dragi prijatelji, ne bojmo se laži i neistina s kojima ćemo se neminovno suočavati u ovome svijetu. Nama je samo čvrsto i odlučno povjerovati Istini i probijati se kroz sve prepreke na našem putu do te Istine jer ona u konačnici uvijek pobjeđuje!

Ovaj članak je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti za tiskano ili online izdanje.
Informaciju kako postati naš suradnik ili podupiratelj Zaklade hagioterapija dr. Tomislav Ivančić možete 
pronaći ovdje te tako pridonijeti razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Total
0
Shares
Prev
OSLOBOĐEN OKOVA IZ PROŠLOSTI – iskustvo hagioterapije

OSLOBOĐEN OKOVA IZ PROŠLOSTI – iskustvo hagioterapije

Autentičnost priče jamči CHT koji je priču ustupio

Next
Prijavnica za online seminar

Prijavnica za online seminar

SEMINAR NOVE EVANGELIZACIJE: »DANA MI JE SVA VLAST NA NEBU I NA ZEMLJI!


Ovaj sadržaj je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti  za tiskano ili online izdanje. Na taj način postajete i podupiratelj Zaklade hagioterpaija dr. Tomislav Ivančić te pridonosite razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Možda će vas zanimati