Nasmiješen u predanju

Piše: Ivana Knezović

Nedavno sam po prvi puta čula za američkog komičara Jima Gaffigana. Nakon jednog pogledanog nastupa, uz grčeve od smijeha u trbuhu, nastavila sam s proučavanjem njegovog cjelokupnog materijala. Opušteni humor i još opušteniji pristup tog dobroćudnog, punašnog Amerikanca, uveseljavao je moju svakodnevnicu. 

Sve dok nisam naišla na njegove šale o Isusu. Dobrih 15-tak minuta šala o Isusu i apostolima me je dovelo do smijeha, ali i do neizbježnog pitanja – trebam li na ispovijed radi ovoga, i hoću li skupa s Jim-om u pakao radi toga (zaključak koji komičar naglas izgovori nakon svake takve šale: “Oh Jim, you’re going to hell for this one“). 

Daleko od toga da su te šale bile uvredljive, ali jedan vjernik ne može da se ne zapita smije li se o našem Spasitelju pričati i u kontekstu vica? 

S rijetkim katolicima sam mogla podijeliti te šale. Zaključila sam da je naš narod možda previše zatvorio Isusa u tradiciju, i usuđujem se reći – tragediju. 

Naime, Papa Franjo je 2015.-te godine sudjelovao na Svjetskom susretu obitelji, a jedini komičar koji je pozvan da nastupa prije nego Papa izađe na pozornicu, bio je Jim Gaffigan! 

Valjda naš Papa zna tko je Jim i koje su njegove šale. A Papa je ipak znao najbolje: da je Jim praktični katolik, onaj koji živi vjeru i ne stidi se to javno reći, i da je otvoren životu (trenutno ima petero djece). 

Papa Franjo često govori o humoru i potiče nas katolike na isti: “Život s Isusom znači biti radostan, i uključuje sposobnost dati taj smisao za humor svetosti.” 

Zapitaj se, dragi čitatelju, jesi li svog najboljeg prijatelja, Isusa, preopteretio svojim (uvijek istim) brigama, molbama, tužaljkama…?

Jesi li mu ikada ispričao neki vic? O samom sebi možda i komičnim situacijama u koje konstantno upadaš jer ne živiš Riječ, ne živiš kako je rekao? Jer uporno ponavljaš iste greške, pokušavajući se svidjeti svima, jer si kopija, a ne divni i neponovljivi original, kakvim te On vidi. 

Sigurna sam da se moj Spasitelj nekim mojim grijesima i greškama smije – “Ivana, oprošteni su ti grijesi, idi i ne griješi više. Ali nekad se ponašaš kao prava plavuša iz vica“. Zašto ne bi i to rekao? 

Zar Isus nije išao po zabavama (svadba u Kani sigurno nije jedina), i sigurno je bio omiljeni gost na svakoj – umnažao je hranu, pretvarao vodu u vino, pomagao svim potrebitima. To znači da je sudjelovao i u veselju svakodnevnice! 

Naš utemeljitelj, Tomislav Ivančić, rekao je o važnosti humora pri izlasku iz zla, depresije, samosažaljenja i čak neizdržive boli: “Pokušaj se nasmiješiti i samom sebi nasmijati, vidjeti ćeš da i najtragičnija situacija u sebi nosi dozu humora.” 

Zato, dragi čitatelju, potraži svog Spasitelja najprije u Svetom Pismu, a onda i u svakodnevici, i iz dubine duše i najskrovitijeg dijela srca – nasmiješi Mu se. 

Skupa s Njim, vidjeti ćeš da je život daleko od tragedije. Ipak, kročiš ovim svijetom s najvećim Pobjednikom. Nasmiješi se u tom predanju. U vječnoj i čistoj si dobroti, bitku, ljubavi i ljepoti koja s tobom kroči kroz sve dane do svršetka svijeta. 

Zar to nije razlog za radost?

Ovaj članak je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti za tiskano ili online izdanje.
Informaciju kako postati naš suradnik ili podupiratelj Zaklade hagioterapija dr. Tomislav Ivančić možete 
pronaći ovdje te tako pridonijeti razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Total
0
Shares
Prev
Novi broj Hagio.hr časopisa

Novi broj Hagio.hr časopisa

Dragocjeni pretplatnici, novi broj časopisa ste već trebali dobiti, a ako niste,

Next
Silva Vrdoljak – ambasadorica projekta “Uključi se da pisana riječ i dalje živi”

Silva Vrdoljak – ambasadorica projekta “Uključi se da pisana riječ i dalje živi”

Gdje je izlaz iz patnje i krize čovjeka?


Ovaj sadržaj je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti  za tiskano ili online izdanje. Na taj način postajete i podupiratelj Zaklade hagioterpaija dr. Tomislav Ivančić te pridonosite razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Možda će vas zanimati