Dragocjeni čitatelju,

kroz ovo vrijeme, od Uskrsa do blagdana Duhova, svakoga ponedjeljka ćemo objavljivati prigodne meditativne tekstove.

Iz knjige Svakodnevno druženje sa Isusom, Tomislav Ivančić

SUSRET U DUHU SVETOM (1.dio)

Usredotočimo se odmah na Duha Svetoga jer bez Duha Svetoga ne možeš k Ocu i Sinu. U Duhu Svetom dolaziš k Ocu i Sinu. Samo se sjeti da je poslan, darovan već u krštenju, jer on te načinio djetetom Božjim, osobito u krizmi. I nastoj ga sad vidjeti kao osobu, neka te zagrli. Neka te njegove ruke dodirnu. Neka te ljepota njegovog lika fascinira jer od njega su nastali umjetnici, cvijeće je po njemu nastalo i napravljeno, ljepota zvijezda i mjeseca, sunca. Sve što je lijepo to je po Duhu Svetom. Pusti neka te fascinira ljepota Duha Svetoga, osobe, vrhunskog umjetnika, Stvoritelja.

Polako prijeđi odmah na novu stvarnost da osjetiš, svijet je stvoren i otkupljen po Isusu Kristu. Od Oca po Isusu, ali u Duhu Svetom. Isus je došao da bi Duha Svetoga poslao, tek onda nastaje stvarnost. Isus je nacrt, Duh Sveti je ostvarenje tog nacrta čovjeka. Gledaj, sve je u njemu.

I onda kreni na treći korak. Duh Sveti je Očev Duh i Sinovljev Duh. U njemu je čitav Otac, on od Oca izlazi. Sve što Otac zamišlja i hoće, u Duhu Svetom se to ostvaruje. Zato se kaže: Bog je Duh. U Duhu Svetom. Gledaj, u njemu je Isus, on izlazi od Sina. Dok gledaš Duha Svetoga, u njemu ćeš prepoznati Oca i Sina. On ti daje prepoznati ih. Ti samo gledaj. U Duhu vičemo ,,Abba”. Samo u Duhu možemo reći, Gospodin Isus. Sve što je Isus i što on donosi to je u Duhu Svetom i Duh Sveti to želi u tebi ostvariti.

Samo on to može ostvariti. Nastoj to upiti polako i samo se odmaraj na toj istini, na toj osobi. Promatraj kako taj Duh Sveti liječi sve rane. Iz Isusa je izlazila sila koja je liječila sve nakon Jordana, jer je Duh Sveti tada sišao na njega. Dakle, Duh Sveti ostvaruje liječenje, ozdravljenje. Dopusti Duhu Svetom da tamo gdje je u tebi manjak zdravlja, mira, kreposti neka dođe. Otvori mu vrata širom!

Sad se trenutno zadrži na Isusovim riječima: ,,Riječi koje vam govorim duh su i život.” Dakle, Isus je onaj koji dijeli Duha Svetoga. Od njega dolazi Duh Sveti. I onda gledajte darove i kreposti Duha Svetoga, darove i plodove. Nema darova Isusovih Očevih nego darovi Duha Svetoga. Duh Sveti daje jednima da ozdrave, drugima da prorokuju, trećima daje dar jezika, četvrtima dar obraćenja, petima dar vjere, šestima da imaju dar evangelizacije. Duh Sveti to ostvaruje. On je poslan od Oca, Duh Sveti. Duh Sveti je utjelovio Isusa. Duh Sveti je uskrisio Isusa. I tebe želi sad uskrisiti.

Na kraju, promisli i pokušaj sebi odgovoriti:

Jesi li svjestan da je Duh Sveti osoba? To znači da ga možeš susresti, razgovarati s njime, zamoliti ga da bude uz tebe…

Čak je i Pilat pitao Isusa: “Što je istina?” Vjerujem da u ovo burno vrijeme svi često postavljamo to pitanje. Senzacionalističke vijesti današnjih medija istinu više skrivaju nego što je otkrivaju. U strahu od budućnosti, ljudi sve češće govore o katastrofi koja nadolazi. Kome možeš vjerovati?

Iako je Isus već za sebe rekao da je on Istina, prije odlaska nas ipak upućuje: “Imam vam još mnogo toga reći, ali sad ne možete to nositi. Ali kad dođe on, Duh Istine, uvodit će vas u svu istinu…” Hoće li Isus ispuniti ovo obećanje u tvome životu? Želi li on to?

Nemoj zaboraviti da je Isus pravi Bog i pravi čovjek. Pokazao je da ima vlast nad prirodom, grijesima, zlom, bolestima, čak je i smrt pobijedio. Dakle, taj Bog nam je dao obećanje.

Ovaj članak je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti za tiskano ili online izdanje.
Informaciju kako postati naš suradnik ili podupiratelj Zaklade hagioterapija dr. Tomislav Ivančić možete 
pronaći ovdje te tako pridonijeti razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.  

Od Uskrsa do Duhova, odlučujuće vrijeme za kršćane – Tomislav Ivančić

Prethodni članakMeditacija za tebe – Tomislav Ivančić
Sljedeći članakDOBROTA – ČOVJEKOV TEMELJ, Susret po modelu prof. Tomislava Ivančića u župi Sv. Nikole biskupa, Stenjevec
Tomislav Ivancic
Rođen je u Davoru 1938. godine. Nakon filozofskog i teološkog studija u Zagrebu i Rimu zaređen je 1966. godine za svećenika zagrebačke nadbiskupije. Postigavši magisterij iz filozofije i doktorat iz teologije na papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu, vraća se 1971. godine u Zagreb gdje postaje profesor Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Pročelnik je katedre fundamentalne teologije, bio je jedan od urednika Bogoslovske smotre. Područja njegovog znanstvenog rada su filozofija, teologija i književnost. On istražuje odnos filozofije i teologije, vjere i znanosti, ateizma i religioznosti, objave i vjere, Crkve i crkvenih zajednica, kršćanstva i religija, fenomen sekti i pitanja teološke epistemologije. Osobito područje njegova zanimanja je istraživanje čovjekove egzistencijalno-duhovne dimenzije, gdje otkriva način suvremene evangelizacije te nužnost razvoja duhovne medicine, koja je uz somatsku i psihičku nezaobilazna u cjelovitom liječenju čovjeka, a osobito u liječenju duhovnih bolesti i ovisnosti. U tu svrhu razvio je metodu hagioterapije i osnovao 1990. godine u Zagrebu Centar za duhovnu pomoć čiji je predstojnik. Od 1971. godine uz rad na fakultetu bio je studentski vjeroučitelj u Zagrebu, inicijator molitvenog pokreta unutar Crkve u Hrvata, osnivač vjerničkog društva pod imenom Zajednica Molitva i Riječ (MiR), te voditelj brojnih seminara za duhovnu obnovu i evangelizaciju kod nas i u inozemstvu. Nakon završetka studija i znanstvenog doktorata iz fundamentalne teologije na ... (Nastavak pročitajte na https://hagio.hr/tomislav-ivancic/)