Treći međunarodni evangelizacijski i hagioterapijski susret

Piše: Marina Peterlin

Međunarodni evangelizacijski i hagioterapijski susret održan je od 1. do 6. srpnja 2019. u dvorani „Vijenac“ Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta na Kaptolu 29 u Zagrebu. Bio je to treći u nizu susreta u organizaciji Matične vrhovne uprave Zajednice „Molitva i Riječ“. Ti susreti se nastavljaju na osam Studija hagioterapije, što ih je u istom terminu od 2008. do 2016. godine u istoj organizaciji redovito održavao prof. dr. Tomislav Ivančić, utemeljitelj Zajednice „Molitva i Riječ“ i začetnik hagioterapije u Hrvatskoj i u svijetu.

Na Susretu sudjelovalo je 300 polaznika: 220  iz Hrvatske i 80 iz brojnih gradova Njemačke, Austrije, Švicarske, Poljske, Irske, Velike Britanije, Ukrajine kao i Bosne i Hercegovine, Makedonije i Slovenije. Među njima bilo je devet svećenika, nekoliko redovnica i mnoštvo laika različitih zanimanja. Cjelovit sadržaj susreta bio je simultano prevođen na engleski, njemački i poljski jezik. 

Prva tri dana Susreta bila su posvećena temama s područja nove evangelizacije. Izmjenjivala su se predavanja predsjednika Matične vrhovne uprave ZMR Ivice Lulića i ostalih evangelizatora s bogatim svjedočenjima polaznika koji su na nekom od evangelizacijskih seminara doživjeli iskustvo dubine kršćanskog života i obraćenja i temeljne promjene u susretu sa Stvoriteljem, koji tada vise nije dalek Bog nego i brižan Otac i u susretu s Isusom Kristom i njegovom Riječi. 

Drugi dio Susreta bio je ispunjen predavanjima hagioasistenata i mnogim primjerima iz njihova rada na istraživanju antropološke dimenzije i praktične pomoći korisnicima u Centrima za hagioterapiju i duhovnu pomoć u Zagrebu, Samoboru, Splitu, Rijeci i drugdje. Naglašena je potreba precizne izobrazbe i formacije i disciplinirane duhovnosti kako bi karizma Zajednice bila plodna u životu čovjeka, Crkve i društva. 

O. John Eagen, svećenik iz Irske, po završetku susreta oduševljeno je izjavio: „Bogatstvo znanja i obilje milosti Duha Svetoga, kao i susreti s ljudima iz različitih zemalja Europe, učvrstili su me u spoznaji da je dolazak iz Irske u Zagreb – kao i prethodnih godina – bio vrijedan svake funte i svakog kilometra.“ 

Međunarodni evangelizacijski i hagioterapijski susret završio je  svečanom sv. misom u subotu 6. srpnja u Zagrebačkoj katedrali koju je predvodio novi duhovni savjetnik Zajednice „Molitva i Riječ“ preč. mr.  Marko Kovač uz koncelebraciju sedam svećenika polaznika Susreta iz različitih zemalja Europe. U prigodnoj propovijedi naglasio je kako je karizma Zajednice nova nada za obnovu kršćanskih vrijednosti u Hrvatskoj i svijetu. 

Dojmovi sa susreta: 

Susrela sam puno zanimljivih osoba. Prilika za susret bilo je bezbroj: na hodnicima dvorane, na Kaptolu, na Dolcu. Gdje god bih prošetala, susrela bih nekoga od sudionika Susreta, a prepoznavala bih ih po bedževima. Nekoliko njih je izrazilo želju uključiti se u formaciju ZMR. Jedna gospođa je rekla kako je površno pratila profesorov rad, a da je nakon ovog događanja odlučila također aktivno se uključiti. Jedan mladić iz Virovitice otkrio mi je kako svako jutro, podne i večer, odlazi u podrum obiteljske kuće i tamo odvoji pola sata za susret sa Stvoriteljem. Slovenski svećenik koji djeluje u Austriji, bio je na raspolaganju za svetu ispovijed. Lijepo je bilo vidjeti redove ljudi koji su čekali, a nakon ispovijedi izlazili radosni ili u suzama, promijenjeni. Ali, interesantno, i sam svećenik je nakon završetka ispovijedi izgledao preobraženo, sa suzama u očima. On je čak u jednom trenutku odlučio posvjedočiti i sam stupio na binu. Rekao je kako je odlučio polagati ispite u ZMR.

Gospođa iz Ljubuškog je izrazila svoju radost što je bila u mogućnosti biti na ovom Susretu. 

U tramvaju isti dan nakon Susreta uočila sam irskog svećenika, oca Briana. Rekao je da je na Susret došao iz Međugorja i kako je kroz molitvu osjetio kako je Blažena Djevica Marija s nama.

Na Dolcu sam nekoliko dana nakon susreta naišla na skupinu Poljakinja. One su me prepoznale i potrčale mi u zagrljaj, zahvaljujući za Susret. 

Lijepo je biti jedno u Jednomu, onda nema prepreka među narodima. Otvaraju se novi putevi.

Total
0
Shares
Prev
“BIT ĆETE MI SVJEDOCI”

“BIT ĆETE MI SVJEDOCI”

Piše: Ines Vranješ  Pod geslom “Bit ćete mi svjedoci” održan je

Next
Recept za život

Recept za život

Piše: Marina Ćavar Vjera Vjerujem li ja?


Ovaj sadržaj je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti  za tiskano ili online izdanje. Na taj način postajete i podupiratelj Zaklade hagioterpaija dr. Tomislav Ivančić te pridonosite razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Možda će vas zanimati