Piše: Marijana Ištvanović, hagioasistentica, CHT Koprivnica

Tebi, dragi čitatelju, kroz ove retke poručujem nešto posebno: velik si, vrijedan i jedinstven pod ovim nebom, baš na ovom komadiću zemlje.

Znaš li da baš ti možeš mijenjati svoju obitelj, ljude oko sebe? Da bi to uspio, pozvan si najprije promijeniti sebe, zavoljeti sebe, prihvatiti da je lijepo što postojiš baš ti. Jer, baš je tebe htio tvoj Stvoritelj. Dragocjen si i vrijedan. Život si dobio na dar da ga živiš u dobroti, istini i ljubavi. Dobio si predivan ambijent koji te okružuje, tebe, vrhunsko i voljeno biće.

Podigneš li glavu, vidiš nebo, pticu u letu. Pogledaš li dolje, vidiš zemlju, na kojoj sve živi i postoji samo za tebe: cvijeće, drveće, plodovi, životinje, mora i rijeke. Sve je stvoreno za tebe da bi ti živio i uživao.

Život je tvoje središte i vezan je poput pupčane vrpce s Tvorcem svega što postoji – Stvoriteljem. Prerežeš li tu nit, padaš u blato i koprcaš se. Posiječeš li korijen svoga života, tvoj život se više ne natapa na izvoru. No, čak i ako se to dogodilo, ne brini!

Ovo ne čitaš slučajno, nego da se podigneš, da se tvoja pustinja zazeleni, da se tvoje uši i oči iznova otvore dobroti, istini i ljubavi. Na tebi je da zalijevaš tu svoju biljku – osobu – svakoga dana, baš kako vježbamo kroz sabranost.

Dodirni srcem tu stvarnost, istinu i ljepotu i vidjet ćeš – ljubav čini čuda u tvome životu.

Sve se počinje mijenjati. Tvoja obitelj postaje ponosna na tebe. Odjednom zamjećuješ život oko sebe. Oslobađaju se putevi ljubavi i tvoji prijatelji uza te postaju bolji jer se tvoja dobrota širi na njih. Zrak oko tebe je čišći, putevi prohodni. Odjednom poželiš sjesti pokraj rijeke i slušati njezin život i njezinu priču. I ptić će ti doći blizu, neće te se bojati jer – ti si dobar. Ti si se promijenio. Shvatit ćeš da si na dobrome putu, putu obasjanom svjetlošću.

Zato, ovaj tekst ima samo jedan cilj: da ti kreneš! I to odmah! Počni vježbati dobre riječi, dobre misli, čini dobro, gledaj u svakom čovjeku samo ono što je dobro. U dubinama svakog čovjeka krije se ljubav i nedodirljiva nježnost. Misli na to i nikog ne osuđuj. Praštaj, jer po praštanju ti svatko može prići.

Bilježi promjene na sebi, zapisuj dobre riječi koje si izrekao i čitaj ih ponovo kada negdje zapneš.

Znam i vjerujem da ćeš uspjeti, jer nisi sam! Životvorni duh i ljubav koja podiže, pokreće, miluje, prašta, u tebi su! Samo obasjan i uronjen u ljubav možeš biti radostan, miran, tih i siguran, zaštićen sa svih strana. Dopusti si susret sebe i one vječne ljubavi u tebi koja natapa čitavo tvoje biće, tvoje stanice. Kad si u dobroti, otvaraju ti se sva vrata, dolazi do izražaja tvoja kreativnost, iznova otkrivaš sebe i možeš iskreno sebi reći: Baš je lijepo što postojim ja i sve oko mene.

Kreni u život ovom novom snagom!

Ovaj članak je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti za tiskano ili online izdanje.
Informaciju kako postati naš suradnik ili podupiratelj Zaklade hagioterapija dr. Tomislav Ivančić možete pronaći ovdje te tako pridonijeti razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.