IZLAZAK IZ AGRESIVNOSTI – iskustvo hagioterapije

Istinitost podataka jamči centar koji je iskustvo ustupio. Podaci poznati uredništvu. 

Dječak dolazi u pratnji roditelja na hagioterapiju. Razlog dolaska je agresivnost koju iskazuje u školi. Tuče se, svađa s profesorima i bježi s nastave. Sam dječak kaže da bi želio biti bolji, a ne može. Uvijek ga netko izbaci iz takta pa se naljuti, a onda mora sebe braniti i zato uvijek ispadne kriv. Kroz razgovor se doznaje da nikad nije dobivao pohvale niti poticaje, samo su se isticale kritike – da kod njega ništa valja.

Od roditelja se saznaje da se nedugo iza njega rađala druga djeca pa se on neminovno ćuti osamljen. Uglavnom ga je čuvala baka i smatrali su kako je on najstariji i lako će se snaći u životu. Simptomi su upućivali na bazični egzistencijalni nedostatak ljubavi čime su poremećeni interpersonalni odnosi. Uvidjelo se da mu je povrijeđeno dostojanstvo.

Dječaku je posredovana temeljna terapija što je dobrota i kako je nanovo steći. Pokazano mu je kada se odlučuje za zloću u pomankanju je dobra. Približen mu je bitak i transcendentali, dobrota, istina, ljepota i jednota. Pohvaljene su njegove dobre strane postojanja; objašnjeno je kajanje kao ono što briše krivicu. 

Dječak je nakon svega nekoliko susreta dolazio na grupne susrete, u kojima se vodio uz hagioterapijske i evangelizacijski sadržaji. Roditelji su nakon dječaka nastavili dolaziti individualno i u skupinu, jačajući svoju vlastitu potporu djetetu, sve do poboljšanja stanja u školi.

Na koncu je otac rekao da mu je hagioterapija, generalno, puno pomogla u rješavanju problema u obitelji, a ne samo s ovim djetetom. Dječak je uspješno završio osnovno i srednjoškolsko obrazovanje te je upravo upisao željeni fakultet. Ostaje samo sjećanje na neprihvatljivo ponašanje prema drugima.

Ovaj članak je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti za tiskano ili online izdanje.
Informaciju kako postati naš suradnik ili podupiratelj Zaklade hagioterapija dr. Tomislav Ivančić možete 
pronaći ovdje te tako pridonijeti razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Total
0
Shares
Prev
Nova kolumna – Sagradi kuću na stijeni

Nova kolumna – Sagradi kuću na stijeni

U uredništvu portala smo osobno uvidjeli kako nije jednostavno napraviti treći

Next
Za dobar dan – iz pera hagioasistenta

Za dobar dan – iz pera hagioasistenta

Piše: Lana Poljak Branisavljević TVOJA OAZA U mom uredu prilična je buka,


Ovaj sadržaj je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti  za tiskano ili online izdanje. Na taj način postajete i podupiratelj Zaklade hagioterpaija dr. Tomislav Ivančić te pridonosite razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Možda će vas zanimati