Nakon opraštanja, nestao je strah – iskustvo hagioterapija

Autentičnost slučaja jamči Centar koji je slučaj ustupio. Podaci podnati uredništvu.)

U hagioterapijskoj praksi zabilježen je slučaj djevojke koja je patila od straha od neuspjeha. Na fakultetu je imala zadnji rok za polaganje predzadnjeg ispita, a koliko je njen strah bio ozbiljan govori podatak da je do tada već promijenila dva sveučilišta u različitim gradovima. Problem na koji je nailazila bile su autoritarne profesorice. Pred muškim profesorima, uz uobičajenu tremu, uspješno je savladavala sve što se od nje tražilo, ali kada su žene bile u pitanju, nikako se nije uspijevala koncentrirati i odgovoriti naučeno gradivo. 

Hagioterapijskim upitnikom se uočilo da je majka (u najboljoj namjeri) bila vrlo zahtjevna i kritična cijelog njenog života. Majka nikada nije bila dovoljno zadovoljna njezinim uspjehom, često ju je uspoređivala i s mlađom sestrom, nekim “uspješnim” rodicama i prijateljicama. Djevojka sebi nije htjela priznati što joj kod majke smeta jer bi osjećala grižnju savjesti, mislila je da je kleveće. 

Pristupili smo terapiji kroz nekoliko koraka. Prvo smo otkrivali njenu vlastitu vrijednost i viziju života (između ostalog, uklapa li se fakultet u njeno buduće zvanje). Posredovala joj se bezuvjetna ljubav Boga, Oca i njegov plan s njom. Postupno se ozdravljalo narušeno povjerenje prema majci kroz razvijanje odnosa prema Mariji kao njenoj majci, a što je djevojka, budući je vjernica, s lakoćom prihvatila.

Ovo novo iskustvo joj je vratilo osmijeh na lice. 

Međutim, strah od ispita je još uvijek bio prisutan, a to smo rješavali kroz opraštanje kako majci tako i profesoricama, napose onoj koja ju treba ispitivati, a koja ju je na posljednjem roku čak izvrijeđala zbog neznanja.

Zadnji korak je bio usvajanje novog stava kroz riječi: „Pa što onda da padnem, to još uvijek nije kraj …“ To joj se nije svidjelo, ali je poslušno provodila sve upute. Kako se približavao dan ispita, njena je napetost popuštala. Ohrabrilo ju se u odluci da čvrsto vjeruje kako će sve biti dobro te ju se usmjeravalo da sebe već vidi s diplomom u ruci. 

Djevojka je položila ispit sa solidnom ocjenom, a profesorica joj se čak i javno ispričala. Danas je uspješna mlada žena s diplomom, a s majkom je uspostavila novi, kvalitetniji odnos u kojem jasno izražava svoje stavove. Doživljava lakoću koju donosi praštanje.

Ovaj članak je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti za tiskano ili online izdanje.
Informaciju kako postati naš suradnik ili podupiratelj Zaklade hagioterapija dr. Tomislav Ivančić možete pronaći ovdje te tako pridonijeti razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Otkup prava za knjige Tomislava Ivančića

Total
0
Shares
Prev
IZLAZ IZ STRAHA

IZLAZ IZ STRAHA

Piše: Ana Perišić, hagioasistentica, Centar za hagioterapiju Split Vjerovati u

Next
Ana Perišić – ambasadorica projekta “Uključi se da pisana riječ i dalje živi”

Ana Perišić – ambasadorica projekta “Uključi se da pisana riječ i dalje živi”

Križni put “Pođi za mnom” profesora Tomislava Ivančića promijenio je


Ovaj sadržaj je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti  za tiskano ili online izdanje. Na taj način postajete i podupiratelj Zaklade hagioterpaija dr. Tomislav Ivančić te pridonosite razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Možda će vas zanimati