U uredništvu portala smo osobno uvidjeli kako nije jednostavno napraviti treći korak (misao, riječ i djelo) te pročitano provesti u praksu.
Kako bi sve nas motivirali i nadahnuli na konkretnu praksu odlučili smo pokrenuti novu kolumnu. Koja će za početak izlaziti dva puta tjedno i svaki tjedan će biti neki novi kolumnist član Zajednice Molitva i Riječ (ZMR). Ideja je da budu kratke, ali proživljene. Pozivamo i vas da pokušate s nama uroniti u praksu, ali i poslati nam svoje iskustvo prakse ili komentar na mail: urednistvo@hagio.hr

Piše: Marina Ćavar

„UMIREŠ ZAJEDNO SA SVOJOM JUHOM“

Kad sam se udala, mislila sam da je najvažnije svome suprugu dobro kuhati, brinuti se za njega, da je dobro i zdravo, i naravno, voljeti ga. Zato sam nastojala svaki dan nešto novo i dobro kuhati, a nastojala sam da to, prvenstveno, bude dobra, zdrava juha, puna povrća i kostiju od kvalitetnog mesa. Oko toga se, jedno vrijeme, vrtio moj život.

Onda sam došla na Međunarodni studij hagioterapije i jedan profesor, gotovo umirući, stajao preda mnom i govorio i raskrinkao sav moj „savršeni život“. U jednom je trenutku rekao: „Ti svejedno umireš, zajedno sa svojom juhom!“ Činilo se kao da govori baš meni! Te riječi u meni su zazvučale kao školsko zvono za odmor. Više ne možeš mirovati! Što činiti?…

On je pozivao na jedan potpuni novi život i pristup životu. Ne da ja služim svojoj juhi, nego da juha služi meni i da ne bude kuhanje centar mog života, već Isus.

Od sada, svaki put kad sam kuhala, odjekivale bi mi iste riječi: „Ti umireš zajedno sa svojom juhom!“

Te riječi su mi dale potpuno novu perspektivu života, pogled iz jednog drugog kuta na svijet i čovjeka. Nisam ja samo materija, a ni moji bližnji. Mogu ih nahraniti, a i sebe, a da ostanemo potpuno isti, neobraćeni, duhovno okljašteni, zavedeni.

Naravno, nisam prestala brinuti i za tijelo, ali mi je duhovna dimenzija sada postala daleko privlačnija i u njoj sam pronalazila i svakodnevno pronalazim pravu snagu, za sebe i druge. Tada se može dogoditi i da sve izvana nije savršeno, a moji se bližnji mijenjaju i ozdravljaju, i duhovno i tjelesno.

Sve je drugačije nego što mi mislimo, rekao bi profesor. A i ja sam kušala tu stvarnost i čini mi se da je istinita…