SABRANOST

Pripremila: Željka Kolar

Makroterapija znači čovjeku koji je u zlu, patnji i bolesti, otvoriti perspektivu da, ako se uspne na duhovnu razinu, ima neizmjerne mogućnosti inteligencije, kreativnosti, čovjekoljubivosti i sposobnosti mijenjati sebe i društvo.

Jer, tek na duhovnoj razini čovjek je sposoban mijenjati sebe, mijenjati svoj životni hod i postati novi čovjek.

Makroterapija pokazuje čovjeku, u svakoj životnoj dobi, kako se okrenuti prema istini, dobroti i ljepoti.

SABRANOST

Prva i možda najvažnija makroterapija jest sabrati se. 

Sabrati se znači okupiti sebe u sebi i onda vidjeti cjelovitost stvarnosti; znači dozivati u svijest sve svoje sposobnosti i snage da bismo mogli njima raspolagati.

Sjeti se: ja sam od trenutka začeća sve do danas; nosim u sebi svih devet mjeseci u utrobi majke, cijelo djetinjstvo, tinejdžersko doba, vrijeme svoga studija, ulaženja u brak, vrijeme srednjih godina… sve nosim u sebi.

Tek kada si tako sabran/-a možeš vidjeti kako liječiti trenutak začeća, svih devet mjeseci u utrobi majke, trenutak rađanja i svaku godinu jer odjednom ti se otkriva svaki detalj tvoje prošlosti i mogućnost da sve ispraviš. Ti si u svojoj osobnosti i prošlost, i sadašnjost, i budućnost. Prošlost je ono što treba liječiti, a budućnost je ono čime možeš sve ispraviti.

Bit zdravlja i života je sabranost, a bit bolesti i grijeha je rastresenost. Dok đavao razbacuje (grč. diabolos), rastresa čovjeka, Isus dolazi i okuplja čovjeka u jedno.

Saberi se na prisutnost Stvoritelja – doživi ga kao svog oca, promatraj ga u sebi kako ti je blizak i oduvijek je uz tebe, pruža ti ruku… Postojiš zato što si voljen/-a i zaštićen/-a u njemu.

Ili, saberi se na Isusa – promatraj kako ti sve oprašta, razumije te, tebi se smiješi…

Saberi se na Duha Svetoga – osobu koju su Otac i Sin poslali tebi da te vodi, osjeti kako ti je on najbolji prijatelj i samo čeka da mu dopustiš da djeluje u tebi i čini te svetim i zdravim.

Ili, saberi se na prisutnost dobrih stvari – vječnog života, nekih kreposti, vrlina… Doživi da nisi sam/-a, nego u rukama nekoga tko sve drži. Otkrij ga…

Ono na što si sabran/-a, ulazi u tebe. Kada si sabran/-a na dobro, tada si povezan s Bogom i tada si u punini osoba.

KOJI JE SMISAO MOG ŽIVOTA?

Prva makroterapija je pronaći smisao hoda zemljom. Jer, dok čovjek ne zna zašto je tu i kamo ide, on je izgubljen; izgubio svoje središte i frustriran je jer ne radi pravi posao; ili je toliko vezan na stotinu sitnih stvari da je izgubio sebe. 

Znaš li zašto živiš? Odakle si na došao zemlju? Kamo ideš? Što ti je činiti u ovom trenutku? Zašto si na zemlji? Koja je tvoja životna zadaća? Pronađi je.

Koji su tvoji talenti? Jesi li ti kao čovjek koji putuje, a onda je zastao, umjesto da ide naprijed? Čovječe, stvoren si da hodaš, a ne da stojiš. 

Bit je života stalno se odricati onoga što imaš i ići u novo da dobiješ to novo. Jučerašnji dan se ne može vratiti, nemaš ga više. 

Smisao života je znati gubiti. Izgubiti – to je naša sloboda. 

Vrhunski su oni ljudi koji znaju gubiti.

Ovaj članak je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti za tiskano ili online izdanje.
Informaciju kako postati naš suradnik ili podupiratelj Zaklade hagioterapija dr. Tomislav Ivančić možete pronaći ovdje te tako pridonijeti razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

https://hagio.hr/uncategorized-hr/otvorena-kampanja-za-otkup-prava/

Total
0
Shares
Prev
Kako obuzdati nagone i strasti? – Tomislav Ivančić

Kako obuzdati nagone i strasti? – Tomislav Ivančić

Tomislav Ivancic Rođen je u Davoru 1938

Next
Meditacija za tebe – Tomislav Ivančić

Meditacija za tebe – Tomislav Ivančić

Tomislav Ivančić, Iz knjige Oče U DLANOVE SAM TE SVOJE UREZAO (Za tebe je bio


Ovaj sadržaj je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti  za tiskano ili online izdanje. Na taj način postajete i podupiratelj Zaklade hagioterpaija dr. Tomislav Ivančić te pridonosite razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Možda će vas zanimati