Zašto ne intimni odnosi prije braka?

Piše: dr. Lucija Murgić, Hagio.hr, broj 2

Nisam stupila u intimne odnose prije braka. Odlučila sam se na to promatrajući parove koji su već godinama u braku, a razlikuju se od drugih bračnih parova; izgledali su puno sretnije i na njima se vidjelo da se iskreno vole; njihova ljubav nije blijedjela. Osim toga, osjetila sam kako u meni već postoji čežnja za tim da odgodim užitak intimnog odnosa do braka, samo je bila prekrivena iskrivljenom slikom spolnosti društva u kojem se nalazim.

Paradoks našeg vremena jest u tome da mladi imaju sve više partnera, a manje ljubavi; sve ranije stupaju u spolne odnose, sve kasnije ulaze u brak i sve se više rastavljaju; imaju bolji standard, a manje djece… Umjesto da uživaju u onome za što misle da je sloboda, djeluju nesretno i frustrirano.

U ČEMU JE STVAR?

Čovjek ne pripada sebi, nego je primio sebe, svoju osobu kao dar. Dobio je i svoju spolnost kao dar. Svaki se dar može zloupotrijebiti ili upotrijebiti i čuvati kao dragocjenost. Osnovna zabluda vezana uz seksualnost jest mišljenje da će se stupanjem u intimne odnose dogoditi veća povezanost, da su oni dokaz ljubavi i da će ljubav s njima rasti. No, nakon intimnog odnosa pojavljuje se pitanje: „Zar je to to, zar je to sve?“ Tada nastaje i razočaranje jer intimni odnosi zapravo uopće ne znače ljubav. S intimnim odnosom prije braka nestaje čarolije, prestaje potraga za ljubavlju i počinje utrka za užitkom, a cijela je spolnost svedena samo na spolni organ.

Spolni je odnos samo znak; čin dovoljno zrele ljubavi, one koja vidi u drugoj osobi ono što želi zauvijek čuvati i u sebi zadržati.

Spolnost u sebi nosi nešto veličanstveno, čudesno sveto i tajnovito jer tu nastaje novi život. Tu smo najsličniji Stvoritelju. To je naša najnježnija intima; tu smo najosjetljivi i najranjiviji. Zlo koje se urotilo protiv čovjeka kao da nas baš tu želi najviše poniziti.

Društvo usmjereno na seks, a ne na ljubav, srozano je na životinjsku razinu. Takav nepravilan odnos prema spolnosti i seksualnosti ostavlja duhovne i psihičke posljedice. Osim velikih razočaranja prirodne posljedice koje iz njega proizlaze su impotentnost, frigidnost, nesposobnost za brak… Kršeći taj prirodni zakon, sami patimo!

Zato postoje pravila u odnosu na našu spolnost: ne zloupotrijebiti je, ne rastavljati brak, ne imati predbračne odnose, ne samozadovoljavati se.

Ta nas pravila žele osloboditi za ljubav i uvesti u užitak hodanja, ljubavi, braka i spolnosti! Ne radi se o nekim nečovječnim Božjim zapovijedima ili nečemu što Crkva brani, već o zakonitostima koje je Stvoritelj stavio u čovjeka i po kojima čovjek prirodno i najbolje djeluje. To je čovjekova mogućnost da iskusi neizrecivu sreću odnosa muškog i ženskog i bračne ljubavi.

NEĆU TO UČINITI ZATO ŠTO TE VOLIM!

Zato, ako hoćemo u braku uživati i duboko voljeti, doživljavati ljepotu seksualnosti i biti sigurni da nas bračni drug neće iznevjeriti, onda prije braka treba šutjeti, promatrati, imati hrabrosti ne imati intimne odnose, već puno razgovarati i u zajednički proživljenom odricanju upoznavati jedno drugo, iznutra se prepoznavati, urastati jedno u drugo kako bi se poslije i tijela spojila kada duhovna povezanost preraste u brak.

Važno je izbjegavati situcije u kojima bi nas nagon mogao zarobiti, a smoći hrabrost reći: „Neću to učiniti zato što te volim. Vjeruješ li mi da mi je toliko stalo do tebe da te želim imati za vječnost? Ne bismo li onda još malo pričekali s intimnim odnosima? Zar moramo učiti na svojim pogreškama, a ne na iskustvima onih koji su bili dovoljno hrabri i išli drugačijim putem?“

U braku ćete imati sasvim dovoljno vremena duhovno se prožimati sve do trenutka kada i tijela počnu govoriti istim jezikom.

Seksualnost treba ogrnuti najnježnijim mislima, riječima, osjećajima i pogledima i slušati zakonitosti svoga srca. Idemo prkositi u ljubavi!

Naše društvo treba ljude, ponajprije mlade ljude, koji vole sebe, vole svoju spolnost, žele duboko i iskreno voljeti svoga bračnog druga i imaju hrabrost živjeti drukčije.

Ovaj članak je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti za tiskano ili online izdanje.
Informaciju kako postati naš suradnik ili podupiratelj Zaklade hagioterapija dr. Tomislav Ivančić možete 
pronaći ovdje te tako pridonijeti razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Total
0
Shares
Prev
Kako se mijenjati – Tomislav Ivančić

Kako se mijenjati – Tomislav Ivančić

Ovaj članak je besplatan

Next
MEDITACIJA ZA TEBE – Tomislav Ivančić

MEDITACIJA ZA TEBE – Tomislav Ivančić

Tomislav Ivančić, Hagioterapija u susretu s čovjekom Meditacija je osluškivanje


Ovaj sadržaj je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti  za tiskano ili online izdanje. Na taj način postajete i podupiratelj Zaklade hagioterpaija dr. Tomislav Ivančić te pridonosite razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Možda će vas zanimati