Tomislav Ivančić, Hagioterapija u susretu s čovjekom

Meditacija je osluškivanje vrhunske čovjekove sposobnosti, koja se zove duhovna. Duh je onaj koji oživljuje, tijelo je nemoćno. Zagledaj se u dimenziju duha u sebi, u ono gdje su sva rješenja moguća.

Sjeti se: ti možeš očajavati, a možeš se nadati izlasku iz krize.
Ti se možeš ubiti, a možeš potražiti način, put i snagu da preživiš sve smrti. Ti se možeš zagledati u mrak, a možeš otvoriti oči za svjetlo.
Ti se možeš predati porazu i poniženju, ali ti možeš prkositi zlu, odlučiti se
za život, za uspjeh, za izlaz iz mraka, za ozdravljenje.

Red je na tebi. Ti si na potezu. Danas se sjeti da imaš samo sebe i da si ti odluka za život. Sve zavisi o tvojoj odluci. Sve smiješ izgubiti, ali sebe nikako i nikada. Zaljubi se u sebe, ti si sve što imaš i što nakon svih gubitaka ostaje.

Stvoritelj je tebi darovao tebe. Jesi li se prihvatio?

Što je sudbonosno?

Samo dvoje: ti si prvo važan, a onda tvoj Stvoritelj. Ako sebe prihvaćaš, tad pođi Stvoritelju da te ozdravi, sačuva, ohrabri. Sebe prihvatiti, a kod Stvoritelja naći razvoj, smisao i ostvarenje svih svojih čežnji.,
Ostani u meditaciji dovoljno vremena, sve dok doživljavaš da se u tebi događa ozdravljenje, preobrazba, nova snaga.

Ne zaboravi: takvu meditaciju čini svaki dan.

Razmisli i možda zapiši

U svijetu su prisutni dobro i zlo, zdravlje i bolest, sloboda i ovisnost…

Ti imaš slobodu, ti si na potezu, odlučiti se za dobro ili zlo…

Zlo ti sve oduzima, čak i život…

MEDITACIJA ZA TEBE – Tomislav Ivančić

Ovaj članak je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti za tiskano ili online izdanje.
Informaciju kako postati naš suradnik ili podupiratelj Zaklade hagioterapija dr. Tomislav Ivančić možete 
pronaći ovdje te tako pridonijeti razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Prethodni članakZašto ne intimni odnosi prije braka?
Sljedeći članakHagioterapijski pristup braku
Tomislav Ivancic
Rođen je u Davoru 1938. godine. Nakon filozofskog i teološkog studija u Zagrebu i Rimu zaređen je 1966. godine za svećenika zagrebačke nadbiskupije. Postigavši magisterij iz filozofije i doktorat iz teologije na papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu, vraća se 1971. godine u Zagreb gdje postaje profesor Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Pročelnik je katedre fundamentalne teologije, bio je jedan od urednika Bogoslovske smotre. Područja njegovog znanstvenog rada su filozofija, teologija i književnost. On istražuje odnos filozofije i teologije, vjere i znanosti, ateizma i religioznosti, objave i vjere, Crkve i crkvenih zajednica, kršćanstva i religija, fenomen sekti i pitanja teološke epistemologije. Osobito područje njegova zanimanja je istraživanje čovjekove egzistencijalno-duhovne dimenzije, gdje otkriva način suvremene evangelizacije te nužnost razvoja duhovne medicine, koja je uz somatsku i psihičku nezaobilazna u cjelovitom liječenju čovjeka, a osobito u liječenju duhovnih bolesti i ovisnosti. U tu svrhu razvio je metodu hagioterapije i osnovao 1990. godine u Zagrebu Centar za duhovnu pomoć čiji je predstojnik. Od 1971. godine uz rad na fakultetu bio je studentski vjeroučitelj u Zagrebu, inicijator molitvenog pokreta unutar Crkve u Hrvata, osnivač vjerničkog društva pod imenom Zajednica Molitva i Riječ (MiR), te voditelj brojnih seminara za duhovnu obnovu i evangelizaciju kod nas i u inozemstvu. Nakon završetka studija i znanstvenog doktorata iz fundamentalne teologije na ... (Nastavak pročitajte na https://hagio.hr/tomislav-ivancic/)