Živjeti bez straha

Piše: Danijela Pavlović

Priča kaže da je grčki filozof Diogen živio u bačvi. Jednoga dana mu je došao veliki osvajač Aleksandar Veliki i upitao ga: „Zar me se ne bojiš?“ Diogen mu je uzvratio protupitanjem: „Pa što si ti Aleksandre, dobro ili zlo?“ Naravno da mu je Aleksandar odgovorio da je on nešto dobro. Tada je njemu Diogen rekao: „A tko se boji nečega što je dobro?

Danas ljudi žive opterećeni svakojakim strahovima. Ovo vrijeme kao da ih nameće ljudima. Počevši od trenutno među ljudima širećeg straha od korone, pa nadalje raznih strahova: straha za posao, straha od ekonomske krize, siromaštva, straha za djecu, starenja, raznih životnih promjena, klimatskih promjena, budućnosti, usamljenosti, starenja, smrti, ljudi…

Strah nam u nekom kratkoročnom periodu može sačuvati život potaknuvši nas na akciju ili pozivajući nas na oprez. Dugoročno, ako živimo u strahu on utječe na naše tijelo i psihu tako što uzrokuje razne bolesti. Može nas paralizirati tako da život gotovo da i ne živimo, a može nas učiniti tako preosjetljivima da gotovo sve događaje oko sebe počinjemo doživljavati kao stres.

Zašto živimo u takvom nepovjerenju prema životu? Zar smo prestali vjerovati da je život nešto dobro?

Ili naša savjest koju smo zanemarili viče iz nas kroz taj strah kao jedan egzistencijalni krik?

Možda nas poziva da se okrenemo prema dobru, možda nas želi probuditi i prodrmati da nešto promijenimo prije nego što bude prekasno, možda nam želi sačuvati život. I dobro je ako nas na to potakne, ali nije dobro ako se oglušujemo na taj glas, taj krik, i ostajemo živjeti u strahu ne mijenjajući ništa.

Anne Frank je napisala: “Kako je divno to da nitko ne mora čekati ni trenutak da bi počeo svijet činiti boljim mjestom.“ Pa ne gubimo vrijeme. Krenimo odmah i krenimo od sebe.

Svi zastrašujući događaji danas u svijetu, oko nas, pa i u nama, posljedica su toga što ne poštujemo zakonitosti koje su u nama i u prirodi.

No, postoji Netko tko je sve stvorio, sve zakonitosti u nama i izvan nas. On unatoč svemu zlu odlučuje sve voditi prema dobru. On ima moć sve okretati na dobro. Jer taj Netko je dobar. Taj naš Stvoritelj je dobar. On je život.

Pa ako je On dobar zašto da se bojimo?

Ovaj članak je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti za tiskano ili online izdanje.
Informaciju kako postati naš suradnik ili podupiratelj Zaklade hagioterapija dr. Tomislav Ivančić možete 
pronaći ovdje te tako pridonijeti razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Total
0
Shares
Prev
Za dobar dan – iz pera hagioasistenta

Za dobar dan – iz pera hagioasistenta

Piše: Lana Poljak Branisavljević NADIĆI UVREDU Čovjek je čudesno stvorenje

Next
Meditacija – Tomislav Ivančić

Meditacija – Tomislav Ivančić

Dio iz knjige: 33 meditacije autora Tomislava Ivančića


Ovaj sadržaj je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti  za tiskano ili online izdanje. Na taj način postajete i podupiratelj Zaklade hagioterpaija dr. Tomislav Ivančić te pridonosite razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Možda će vas zanimati