Pripremila: Anđela Čale

Međunarodni evangelizacijski i hagioterapijski susret održan je od 4. do 8. srpnja u dvorani crkve Sveta Mati Slobode. U organizaciji Zajednice Molitva i Riječ, Matične vrhovne uprave kojeg su vodili evangelizatori i mentori hagioasistenti.

Peti u nizu susreta u organizaciji Matične vrhovne uprave Zajednice Molitva i Riječ, koji se nastavlja na osam Studija hagioterapije, što ih je od 2008. do 2016. godine u istoj organizaciji redovito održavao prof. dr. Tomislav Ivančić, utemeljitelj Zajednice „Molitva i Riječ“ i začetnik hagioterapije u Hrvatskoj i u svijetu.

Uz pridržavanje epidemioloških mjera nije se željelo odustati od fizičkog susreta. Susret je ove godine održan uživo i u online prijenosu kako bi se omogućilo sudjelovanje sudionicima iz udaljenijih europskih zemalja. Susret je prevođen na pet jezika, prisustvovali su sudionici iz svih dijelova Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Austrije, Slovenije, Njemačke, Švicarske, Engleske, Irske, Francuske, Poljske i Ukrajine. 

Ovo je prvenstveno bio susret za one koji žele aktivno djelovati u zajednici (ZMR) na polju hagioterapije i nove evangelizacije. Mogli bi reći da je ovo naše permanentno usavršavanje i ulaženje u onu Snagu koja nam je bitna za djelovanje.

Primjećuje se rast zajednice nakon smrti Utemeljitelja koji je ostavio jasnoću i put za daljnje djelovanje. Samo razvijanje i rast zajednice je plod njegovog djelovanja. 

Strah nije nešto što treba paralizirati život, a ponašati se odgovorno nešto je sasvim drugo. Duhovna dimenzija razmišljanja strahovito nestaje i potrebno ju je vratiti naglašeno je na ovom susretu. 

Ovakvi skupovi nisu samo evangelizacijski i hagioterapijski već i ohrabrujući jer pokazuju da zajednica i dalje živi svoje poslanje što donosi nadu i povjerenje u bolju budućnost.

Hvala svima koji su uložili svoje vrijeme i trud kako bi se ovaj susret dogodio.

U daljnjem tekstu vam donosimo iskustva sudionika.

Iskustva sudionika

Potaknuta sudjelovanjem na 5. međunarodnom susretu odlučila sam se ovim putem zahvaliti. Jer sam pozvana biti dio vas. Pšenično zrno već jednom je umrlo kada nas je napustio naš dragi profesor Tomislav Ivančić, ali ono i dalje umire kroz rad divinih, vrijednih i predanih ljudi koji su njegovi nasljedovatelji, točnije istinski nasljedovatelji Isusa Krista. 

Hvala vam što kroz vaše umiranje dajete novu snagu, te se iz tog napora daje prilika nama, koji smo se kasnije uključili u formaciju da se možemo rađati za nove izazove, naš novi napor, novi polet. Hvala što umirući sebi rađate nešto novo za nebo. 

Ančica Jakopović

 


Na ovogodišnjem Međunarodnom seminaru je postavljeno pitanje: Što je za tebe duh i duhovnost?

Duh je sloboda od vremena i prostora.

Duhovnost je prostor u kojoj ja tu slobodu mogu dodirnuti…

U tom prostoru sam ja jednom sebe vidjela zdravom. Duhovnost je prostor u kojem tebe Isuse svakodnevno mogu susresti, taj prostor bez vremena i granica, to je prostor u kojem neizmjerno rastem i razvijam se, to je prostor u kojem ostvarujem svoje najveće životne snove, radosti, prostor u kojem se neizmjerno razvijam i nadilazim samu sebe i sve svoje životne prepreke. 

 Marija Slavić

Dio tehničke službe susreta

Prvi put sam s vama i prvi put putem zooma nešto radim, prezadovoljna sam. Hvala vam od srca što putem moderne tehnologije pomažete da se još više širimo, učimo i rastemo.

Sve ovo bez zooma bi meni osobno bilo nezamislivo. I zbog financija i zbog vremena!

Od srca hvala!

Ana


Javljam Vam se nakon Međunarodnog evangelizacijskog i hagioterapijskog susreta na kojem sam sudjelovao online. Još jednom sam se osvjedočio da se snaga Duha može posredovati i na ovaj način!

Najprije me pogodila istina nakon Ljerkinog iskustva – “Je li meni Isus prvi? Skrivam li se iza sudjelovanja u karizmi ZMR, iza aktivnosti u župi, svojih dobrih djela i aktivizama?”

“Odradim” li molitvu samo kao dužnost ili je to istinski susret?

Tek tada sam vidio kolika je moja potreba za obraćenjem, za ulazak u Istinu koja oslobađa, za povratak prvoj ljubavi od koje sam negdje odlutao. U odluci za obrat sam iskusio da me paraliziraju mnoge neiscijeljene situacije iz života. Praksa molitve za iscjeljenje me je vraćala u povjerenje, doživio sam je na novi način. Ivica mi je osvijestio potrebu kontinuiranog prolaska s Isusom kroz život.

Slika sunca koje polako osvjetljava bolesna područja i lijeka kojem je potrebno redovno izlagati potrebita mjesta me podsjetilo koliko mi je mira i slobode donijelo kada sam duže vrijeme to radio. Mogu reći da me je potaklo da se opet vratim zaboravljenoj praksi.

Hagioterapijski lijekovi koje su posredovali Silva i Ana su također bili dragocjeni.

Mogao bih ovako još dugo, ali mislim da je najvažnije vrijeme sada, da u praksu prijeđe slušano i doživljeno, da se prvenstveno u meni dogodi obrat i novi početak, da Isus bude stvarno prvi u mom životu. Želim se iskreno zahvaliti svima koji su prenosili ovu dragocjenost svima nama kao i svima koji su svojim skrivenim djelovanjem omogućili da Radosna Vijest dođe do nas.

Silvije Marjanović

Hvala zboru Zajednice Molitva i Riječ

Zuerst ein großes Danke für die großartige Übersetzung, ohne die wir die kostbaren Inhalte nicht verstehen könnten!!! Dann gilt mein Dank natürlich auch den Vortragenden und Zeugen! Wie bei keinem der vergangenen Studien konnte ich begreifen, dass Evangelisation und Hagiotherapie das Leben der Christen sein soll, sein Muss. Nicht das Studium, es führt uns nur dorthin. Jesus ist der Weg, den wir gehen sollen. Durch die Formation haben sich die Ohren des Herzens geöffnet. Der Heilige Geist möge mir, uns hier in Österreich und in allen. Regionen auf der Welt Mut und Kraft geben, hörbare und sichtbare Zeugen zu sein.
Ich kann wieder neu “JA” sagen! Danke

Dr. Renate Knafl-Reisigl

Prijevod: 

Prije svega, veliko hvala na sjajnom prijevodu bez kojeg ne bismo mogli razumjeti dragocjeni sadržaj!!! Tada naravno moja zahvala ide i govornicima i svjedocima! Kao ni na  jednom od prethodnih studija, sada sam shvatila i mogu razumjeti kako bi evangelizacija i hagioterapija trebala bi biti dijelom života kršćanina. Ne vodi nas samo studiranje i učenje ka cilju, Isus je taj put kojim trebamo ići. Formacija mi je otvorila uši srca.
Neka Duh Sveti meni, nama ovdje u Austriji i svima u svijetu da hrabrosti i snage da postanemo vidljivi svjedoci.

Mogu opet reći “DA”!
Hvala

Dr. Renate Knafl-Reisigl

 

Dio volonterske ekipe sa štanda.

Ovogodišnji susret je mi je pomogao da vidim svoja lutanja i nedosljednosti. Raskrinkao je moje strahove i umišljenosti. Posebno su mi se u srce spustile ove rečenice: 

Mi ne možemo svjedočiti ljudima time što pripadamo zajednici, nego osobnim iskustvom.

Ljerka

Čim je prisutan strah znači da se dogodio otpad od susreta s Osobom.

Silva

Potrebno mi je ozbiljno shvatiti poziv. Pristati srcem, sljediti Isusa Krista, a ne ljude. Doći do apsolutne Istine. Nužan nam je obraćeninički mentalitet u ovoj duhovnosti. Danas više nego ikad treba biti spreman umrijeti sebi. 

Anđela Čale


Možete pogledati i prilog koji je napravila ekipa iz Laudato tv-a te tako slikom i zvukom iskusiti kako je bilo na susretu.

Snimku susreta možete naručiti na ovom linku: