Piše: Marijan Presečki, evangelizator 

Krajem 80-ih godina prošloga stoljeća naš Utemeljitelj, Tomislav Ivančić, imao je predavanje o ulozi vjernika laika u društvu te je istaknuo da je jedna od zadaća vjernika laika prepoznavati znakove vremena. U ovom kontekstu kad se kaže riječ laik ne misli se na amatera, nestručnjaka, nego osobu koja je iz naroda i kojoj je na neki način dužnost i zadaća posvećivati taj narod (grč. laikos – narod). I sam Isus je oštro osudio svoje suvremenike da ne prepoznaju znakove vremena. Kad vide znakove na nebu, tada znaju da će sutra biti lijep dan, kada zapuše vjetar, znaju da će doći kiša, kada propupaju stabla, znaju da je proljeće blizu. Zašto ne prepoznaju svoje vrijeme, u kojem na svoje oči vide Isusova čudesa, kako ljubi svakog čovjeka, kako naviješta Kraljevstvo Božje, kako je spreman čak i život dati za čovjeka?

Kamo ide ljudska povijest u ovoj korona krizi, hoće li svijet postojati pet, deset ili sto godina, što će biti s nama ljudima, što nas čeka u budućnosti, čovjeku vjerniku je teško odgonetnuti i to on ne može znati. Međutim, kršćani često zaboravljaju da oni znaju i neposrednu budućnost svijeta. Naš pok. Tomislav Ivančić kaže da “ne samo da mogu znati, nego griješe ako to ne istražuju ili ako to ne znaju.” 

Čovjeku su osim tjelesnih očiju dane i oči vjere i po njima može prepoznavati koja ga budućnost čeka. Treba razlikovati nekoliko budućnosti, prvo onu vječnu budućnost, konačnu, na kraju svijeta. Druga je budućnost koju pripremamo svojim pravednim, vjernim i čovjekoljubivim djelima. Međutim, postoji i treća budućnost koju kršćanin može spoznati po znakovima vremena. Naime, u ljudskom društvu postoje određeni događaji, strujanja, kretanja koja nekamo vode, a zdrav i razuman čovjek ih može odgonetnuti. No, problem je što zlo i grijeh zaista zasljepljuju čovjeka, pogotvo mnoštvo mlakih i površnih kršćana. U ovim vremenima nije lako biti mudar i kritičan pogotovo prema onome što nam mediji svakodnevno plasiraju. Koliko sam čudnih upitnika, pogleda, čak i uvreda doživio samo zato što se nisam cijepio protiv COVID-a!

Tko ima pravo gušiti moju slobodu i moje pravo na izbor? Sv. Pavao nas upozorava “da sve provjeravamo, a ono dobro da zadržimo.” Ovo vrijeme zaista treba istinske svjedoke koji žive i djeluju po Evanđelju. Isus je rekao da će Duh Sveti, kojega je On poslao Crkvi, očitovati ljudima ono što dolazi tj., da će nam Duh Sveti naviještati buduće događaje. Čovjek može događaje otčitati svojim očima, razumom, ali i svojim duhom, savješću, duhovnom spoznajom. 

Zato se trebamo snažno sprijateljiti s Duhom Svetim, otvarati se toj sili i snazi, u danu sve Njega pitati, pobjeći u šutnju i čežnju da Duh Sveti ima posljednju riječ. Međutim, znakove vremena čovjek ne može razumjeti ako mu Duh ne da prosvjetljenje i razumijevanje znakova. Tko gleda znakove vremena i sluša glas Duha, zna kamo ide i postaje moderan, siguran i uspješan.

Sjetimo se brojnih intervencija Majke Božje u nas i u svijetu (Fatima, Lourdes, Međugorje), rušenja Berlinskog zida i pada komunizma, na kraju krajeva i Domovinskog rata. Tada smo se svi ujedinili za slobodu, netko puškom, netko riječju, netko pjesmom, najviše postom i molitvom krunice. Kad smo bili složni i zajedno se borili za slobodu (a sloboda je duhovna stvarnost!), bili smo uspješni i prepoznati u čitavom svijetu. Čitava je Hrvatska molila, bezbrojni branitelji su imali krunicu oko vrata i to je bio znak da će Hrvatska postići slobodu. Međutim, čim smo se nakon toga vezali za probitak, novac, interese, grijeh i nemoral, počeli smo padati i u gospodarskom i ekonomskom i duhovnom pogledu. Dakle, učimo iz povijesti, koja je učiteljica života, osluškujmo poticaje Duha i Evanđelja i budimo hrabri i postojani!

Ovaj članak je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti za tiskano ili online izdanje.
Informaciju kako postati naš suradnik ili podupiratelj Zaklade hagioterapija dr. Tomislav Ivančić možete 
pronaći ovdje te tako pridonijeti razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.