HVALA

UČITI ZAHVALJIVATI BOGU

Iz knjige Oče, Tomislav Ivančić

Zahvaljivanje snažno osvježuje i preporađa čovjeka. Ono donosi duševno zdravlje i optimizam. Zahvaljivanje Bogu brzo dovodi do doživljaja Božje prisutnosti. “Hvala” je osnovna riječ čovjeka. Ona je znak čovjekove veličine i njegove najdublje ljudskosti.

Zahvali Bogu što je htio da postojiš. Zahvali za roditelje, prijatelje, rođake, profesore, liječnike, suradnike. Zahvali mu za sve ono lijepo što si susreo, vidio, doživio, dobio.
Zahvali mu za sve što sada vidiš oko sebe: zidove kuće, stol, krevet, slike, zrak, svjetlo, sunce, oblake. Zahvali za sve osjećaje koje ovaj čas imaš.

Sad mu zahvali i za negativne doživljaje, negativna životna iskustva. Zahvali za gubitke, za neuspjehe, za bolesti, za poneku tragediju. Zahvali mu za grijehe u koje si upadao, jer su i oni dio Božjeg plana za tebe i pokazuju ti koliko je Božje milosrđe. Zahvali mu i za smrt. I ona je njegov dar tebi. Zahvali mu za sve što susrećeš hodajući kroz dan.

Zahvaljuj mu iz dubine srca dokle god ne osjetiš kako te zahvaća čudesna sloboda i duboka radost.

Zahvali onda i svim ljudima koji su ti dobro učinili. Istodobno pokušaj oprostiti onima koji su ti zlo nanijeli. Zahvali Bogu za njih.

Izgovaraj HVALA u dubini svoga bića, tako da zahvaljivanje postane sav tvoj život. 

Meditacija za tebe – Tomislav Ivančić

Ovaj članak je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti za tiskano ili online izdanje.
Informaciju kako postati naš suradnik ili podupiratelj Zaklade hagioterapija dr. Tomislav Ivančić možete 
pronaći ovdje te tako pridonijeti razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Prethodni članakDjede, budi sigurnost svojim unucima
Sljedeći članakPOROD – RADOST ILI PATNJA
Tomislav Ivancic
Rođen je u Davoru 1938. godine. Nakon filozofskog i teološkog studija u Zagrebu i Rimu zaređen je 1966. godine za svećenika zagrebačke nadbiskupije. Postigavši magisterij iz filozofije i doktorat iz teologije na papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu, vraća se 1971. godine u Zagreb gdje postaje profesor Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Pročelnik je katedre fundamentalne teologije, bio je jedan od urednika Bogoslovske smotre. Područja njegovog znanstvenog rada su filozofija, teologija i književnost. On istražuje odnos filozofije i teologije, vjere i znanosti, ateizma i religioznosti, objave i vjere, Crkve i crkvenih zajednica, kršćanstva i religija, fenomen sekti i pitanja teološke epistemologije. Osobito područje njegova zanimanja je istraživanje čovjekove egzistencijalno-duhovne dimenzije, gdje otkriva način suvremene evangelizacije te nužnost razvoja duhovne medicine, koja je uz somatsku i psihičku nezaobilazna u cjelovitom liječenju čovjeka, a osobito u liječenju duhovnih bolesti i ovisnosti. U tu svrhu razvio je metodu hagioterapije i osnovao 1990. godine u Zagrebu Centar za duhovnu pomoć čiji je predstojnik. Od 1971. godine uz rad na fakultetu bio je studentski vjeroučitelj u Zagrebu, inicijator molitvenog pokreta unutar Crkve u Hrvata, osnivač vjerničkog društva pod imenom Zajednica Molitva i Riječ (MiR), te voditelj brojnih seminara za duhovnu obnovu i evangelizaciju kod nas i u inozemstvu. Nakon završetka studija i znanstvenog doktorata iz fundamentalne teologije na ... (Nastavak pročitajte na https://hagio.hr/tomislav-ivancic/)