Iskustvo iz hagioterapijske prakse

Istinitost podataka jamči centar koji je slučaj ustupio. Podaci poznati uredništvu.

U centre za hagioterapiju nerijetko dolaze bračni parovi u krizi. Obično su problemi već eskalirali i gotovo su na korak do razilaženja. Frustracija i bol, ne samo bračnih partnera, nego i djece, neizmjerna je. 

Ponekad je teško, na početku susreta, izboriti se sa silom negativnih riječi – da detalji neugodnog ponašanja nisu bitni, već da je važan pristanak na izlazak iz muke, uvreda, straha, nerazumijevanja te kretanje putem koji vodi u nove, zdrave odnose. Uvijek je bitno da osobe koje traže pomoć, dobiju jasnu sliku što je to čovjekova antropološka dimenzija, po čemu je čovjek vrhunsko biće, gdje mu je Izvor i koji su „koraci“ u mijenjaju njegovih bolnih iskustava, iz uvrede u povjerenje i ljubav. Dobar ishod je moguć, čim bar jedan supružnik pristaje na promjenu, očekuje dobro, shvaća što je praštanje i rado se kaje za krive i zle postupke. 

Tijekom prošle i ove godine, u naš Centar došlo je nekoliko parova, no tri su bila posebno zahtjevna. Kod dva su oba bračna partnera pristala na hagioterapijsku pomoć, a u jednom samo supruga, dok je suprug tražio pomoć svećenika. Na iznenađenje svakog pojedinog od njih, krenulo se od osobnih patnji, i to od ranog djetinjstva. Nadvladavanje bazične boli omogućilo je novi korak, da se odluče za svoj brak. S tim iskorakom prolazilo se praštanje, kako bračnom partneru, tako i onima koji su doprinijeli njihovom neslaganju. Slijedio je iskorak vlastitog pokajanja te pronalazak dobroga, u samom sebi te u bračnom drugu. Na koncu se jačala vjera u njihovo zajedništvo, u očekivanje zdravih odnosa, u brak koji može doživjeti preporod. Onima koji su bili vjernici otkrivala se snaga koju sakramenti nose u sebi. No, od velike važnosti bio je i pogled na njihove osobne talente, bili su potaknuti da ih ostvaruju, te podrže jedan drugoga u ostvarenju.  

Kod sva tri bračna para dogodio se novi početak, ne samo da su ostali zajedno, nego im je odnos postao čvršći, drugačiji, vrjedniji nego na početku, dok su bili mlađi, zaljubljeni. Najčešće ističu da im uvrede i razočarenja više uopće ne predstavljaju muku, kao da su iznad tih boli. Uočili su da istinska odluka za vrijednosti daje snagu za, gledano po ljudski,  nepremostive stvari. Njihovo povjerenje je čvrsto, radost im ispunja srca. Njihova preobrazba je uočljiva, vidljiva okolini. Kad smo se nakon dugo vremena čuli, rekoše da im je ovo izuzetno, nemjerljivo blagdansko bogatstvo.   

Ovaj članak je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti za tiskano ili online izdanje.
Informaciju kako postati naš suradnik ili podupiratelj Zaklade hagioterapija dr. Tomislav Ivančić možete pronaći ovdje te tako pridonijeti razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Počela je kampanja za otkup prava