POBIJEĐENA DEPRESIJA- iskustvo hagioterapije

Istinitost podataka jamči centar koji je iskustvo ustupio. Podaci poznati uredništvu.

Na hagioterapiju je došla žena s dijagnozom depresije. Problem je, po riječima liječnice, nastao uslijed klimakterija i velikih hormonalnih promjena. Žena, kao medicinski djelatnik, reagirala je vrlo mudro jer čim je počela uočavati simptome, potražila je pomoć. Nakon dvije godine borbe s depresijom te nakon što joj je liječnik rekao da je s njegove strane učinjeno sve što je bilo moguće, javila se na hagioterapiju.

Svoje simptome opisivala je kao boravak u bunaru – rupi iz koje nije mogla izaći van. Bila je vrlo svjesna svog stanja, jasno je izražavala svoju patnju i htjela je pomoć. Kroz život je bila vrlo poduzetna i radišna žena, bila je i velika vjernica te je za nju ovo bio potpuni slom i besmisao.

Za vrijeme dolaska na hagioterapiju nastavila je s uzimanjem medikamentozne terapije. Međutim, stanje je dugo bilo nepromijenjeno. Hagioasistentica se nije pokolebala, već je umjesto nje počela vjerovati da, unatoč svemu, njen život ima smisla te da svojoj obitelji treba baš takva kakva jest. Postupno se uvodila u prihvaćanje situacije u kojoj se našla, ne zato da bi ostala u toj apatiji, nego da bi pronašla tlo na koje se može osloniti i krenuti dalje. S jedne se strane umanjivala svrha postojanja kroz konkretan rad: „Pa što ako više ne mogu činiti to što sam godinama radila?!“ A s druge strane osnaživala se vrijednost postojanja: „Time što jesam ja vrijedim!“ I, na koncu, najdjelotvornijim se pokazala odluka: „Ja vjerujem da mogu živjeti, da će biti dobro – ja se odlučujem za cjelovitost.“

U pripremi za svaki susret hagioasistentica se jačala u vjeri za život te žene te se odlučivala da nikada neće od nje odustati. Nakon nešto manje od pola godine hagiopacijentica se javila u Centar i rekla da je izašla iz „svog bunara“.

Činilo joj se da nije vrijedna – iskustvo hagioterapije

Ovaj članak je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti za tiskano ili online izdanje.
Informaciju kako postati naš suradnik ili podupiratelj Zaklade hagioterapija dr. Tomislav Ivančić možete 
pronaći ovdje te tako pridonijeti razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Total
0
Shares
Prev
Hagioterapijski susreti za mame i djecu

Hagioterapijski susreti za mame i djecu

Za sve mame Splita i okolice, Centar za hagioterapiju Split priprema

Next
Za dobar dan – iz pera hagioasistenta

Za dobar dan – iz pera hagioasistenta

Piše: Lana Poljak Branisavljević SKOČI!


Ovaj sadržaj je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti  za tiskano ili online izdanje. Na taj način postajete i podupiratelj Zaklade hagioterpaija dr. Tomislav Ivančić te pridonosite razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Možda će vas zanimati