STRAH OD MRAKA – iskustvo hagioterapije

Istinitost podataka jamči centar koji je slučaj ustupio. Podaci poznati uredništvu.

Žena, 44 g., dolazi u Centar za hagioterapiju zbog straha od mraka. Navodi da je prije spavala samo uz svjetlo, ali i da je taj strah prisutan od djetinjstva više kao osjećaj da je netko prisutan iza nje, što je u njoj izazivalo nelagodu i jezu. Najveći joj je problem kada je sama u kući. Tada je taj osjećaj nečije prisutnosti zakoči i onemogući joj normalno živjeti.

Iz upitnika saznajem da je hagiopacijentica drugo dijete u obitelji. Otac je pio i bio je grub prema majci. U njezinoj prvoj godini života roditelji su se rastali, a majka se ponovno udala. Očuh je bio ovisnik o alkoholu i nasilan. Iako je vikao na nju, nikada je nije tukao. Izvršio je suicid kad je ona imala deset godina. Oca je upoznala kad je išla u srednju školu, zavoljela ga, no on je ubrzo umro.

Iz svega je toga vidljivo da je osoba  u najranijem djetinjstvu doživjela ostavljenost, nedostatak ljubavi, nesigurnost prouzročenu rastavom roditelja. Time je bila oštećena temeljna sigurnost i povjerenje. Osim toga, očuh joj također nije pružio ljubavi, nego je morala bježati s majkom pred njim, bojeći ga se.

Hagioterapijski put do zdravlja provodio se kroz posredovanje spoznaje o temeljima čovjekove egzistencije i duhovnoj dimenziji. Osobu se povezalo s apsolutnim bitkom, s njegovom bezuvjetnom ljubavi, podsjećanjem na to da je ta bezuvjetna Ljubav bila u svakom detalju njezina života. Time se gradilo tlo, tj. temeljna sigurnost da je željena, voljena, dragocjena. Nastavljeno je s putom povjerenja kada se osobu učvrstilo u spoznaji da ima Netko tko je voli i od koga može očekivati samo dobro.

Onaj strah od nečije prisutnosti za koji je spoznala da je zapravo strah od očuha polako se gubio i potpuno nestao. Više nije imala osjećaja da je „netko“ iza nje. U putu pomirenja uspjela je oprostiti svojim roditeljima i očuhu. Osoba je doživjela potpunu slobodu, nema više strahova, s dubokim pouzdanjem gleda na svoj život.

Ovaj članak je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti za tiskano ili online izdanje.
Informaciju kako postati naš suradnik ili podupiratelj Zaklade hagioterapija dr. Tomislav Ivančić možete 
pronaći ovdje te tako pridonijeti razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Total
0
Shares
Prev
Hagioterapijski pristup braku

Hagioterapijski pristup braku

Piše: Silva Vrdoljak, hagioasistentica, Hagio

Next
Za dobar dan – iz pera hagioasistentice

Za dobar dan – iz pera hagioasistentice

Piše: Lana Poljak Branisavljević IZAĆI IZ LABIRINTA PRISILNIH MISLI Sve više


Ovaj sadržaj je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti  za tiskano ili online izdanje. Na taj način postajete i podupiratelj Zaklade hagioterpaija dr. Tomislav Ivančić te pridonosite razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Možda će vas zanimati