Za dobar dan – iz pera hagioasistenta

Piše: Lana Poljak Branisavljević

OZDRAVLJATI BRAK

Brak je čudesna stvarnost. On od muža i žene čini nešto posebno i novo. Brak je između muškarca i žene, a istovremeno je u njima. Brak nije nekakvo prijateljstvo, ono nije neki dogovor, neko slučajno nalaženje dvoje ljudi niti puki ulazak u zajedničko stanovanje. Brak je djelo samog Stvoritelja.

Zato je u temelju svakog zdravog braka dobro, istina, ljepota i ljubav. Vjerujem, dragi prijatelju koji si u braku, da si se i ti barem jednom zapitao: Pa, kako to da ne razumije što mu govorim? Kako to da me ne čuje? Kako to ne primjećuje što je meni potrebno?

Tada se sjetim kako nam je profesor Tomislav Ivančić otkrivao istine o čovjeku, muškarcu i ženi. Žena ima potrebu pričati, a muškarac šutjeti. Žena pripovijeda opisivanjem i naširoko, a muškarac kratko, izražavajući bitno. Žena treba ispričati što je muči da bi joj bilo lakše, a muškarac više voli sam sa sobom razriješiti muku. Žena razumije intuitivno, a muškarac racionalno. Muškarac gleda cjelinu stvari, a žena zapaža detalje. Što posjeduje muškarac ne posjeduje žena i što ima žena ne posjeduje muškarac.

Kada podijele dio svojih sposobnosti i potom ih ujedine, tad je svaki od njih u braku cjelovit i potpun čovjek. Kada tako pogledam na stvarnost braka i našeg zajedništva iznova otkrivam njegovu ljepotu. Sjetim se tada kako smo ušli u brak s ljubavlju i povjerenjem jedno u drugoga. To je snaga koja drži naš pogled usmjeren u ono dobro u drugome.

Prisjeti se kada si zadnji put pohvalio svoju suprugu ili supruga? A kada si mu nešto zamjerio? Primjećuješ li kako zlo lako uđe u pukotine naše komunikacije i naših odnosa?

Zato počnimo od danas umnažati dobro, jer tada zlu nema mjesta. Pohvali danas neku sitnicu koju je tvoj suprug ili supruga dobro učinio. Probaj u njemu ili njoj otkriti nove vrijednosti i sposobnosti. Nemoj se dati uznemiriti nekom njegovom ili njenom manom, a kamoli to analizirati i prepričavati drugima. Baš taj tvoj suprug ili supruga dragocjen je biser samog Stvoritelja, baš kao što si to i ti sam. U to se zagledaj, to otkrivaj! Sjeti se tko je u temelju vašeg braka i tko svakodnevno bdije nad vašim zajedništvom!

Neka su vam blagoslovljeni dani zajedničkog hoda!

Ovaj članak je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti za tiskano ili online izdanje. Informaciju kako postati naš suradnik ili podupiratelj Zaklade hagioterapija dr. Tomislav Ivančić možete pronaći ovdje te tako pridonijeti razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Total
0
Shares
Prev
Seminar nove evangelizacije za mlade – prijavnica

Seminar nove evangelizacije za mlade – prijavnica

Seminar nove evangelizacije za mlade pod geslom: »Pođi za mnom!

Next
Liječenje trauma rastanka – Tomislav Ivančič

Liječenje trauma rastanka – Tomislav Ivančič

Preobrazba Crkve za svijet, Tomislav Ivančić  Težak je rastanak onih koji


Ovaj sadržaj je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti  za tiskano ili online izdanje. Na taj način postajete i podupiratelj Zaklade hagioterpaija dr. Tomislav Ivančić te pridonosite razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Možda će vas zanimati