Za dobar dan – iz pera hagioasistenta

Piše: Lana Poljak Branisavljević

ON TEBE TRAŽI

Jedna priča kaže ovako: “Tri su mladića vrlo uspješno završili školu velikih učitelja. Prije rastanka obećali su jedan drugome da će se sljedeće godine na isti dan ponovno susresti i donijeti najdragocjeniju stvar koju pronađu u svijetu. Prvi nije dvojio: krenuo je u potragu za najdragocjenijim kamenom. Proputovao je mora i pustinje, osvojio planinske vrhunce i obišao brojne gradove, dok ga konačno nije pronašao. Vratio se u domovinu i pošao na susret s prijateljima. Drugi je mladić stigao vodeći za ruku prekrasnu djevojku: “Uvjeravam te da je ljubav najdragocjenija stvar na svijetu.”, reče prijatelju. Čekali su trećega. On se pojavio tek nakon nekoliko godina. Tragao je za Bogom. Savjetovao se s najpoznatijim učiteljima, ali Stvoritelja nije našao. Studirao je, čitao, svega se odrekao, no Stvoritelja nije našao. Jednoga dana, umoran od bezuspješna traganja, odmarao se na livadi pored jezera. Iznenada spazi divlju patku kako usred šaša traži izgubljene pačiće. Kako bi kojega pronašla, skrila bi ga pod krilo i žurno plivala dalje. Bilo ih je mnogo, tako da je posljednje pače zbrinula tek o sunčevu zalasku.

Čovjek se nasmiješi i pođe natrag u domovinu. Čim su ga prijatelji ugledali, pokazali su mu svoje dragocjenosti. Jedan od njih radoznalo ga upita: “Što si ti dragocjenoga pronašao u svijetu? Mora biti nešto veličanstveno kad si ostao tolike godine. “Tražio sam Stvoritelja”, odgovori treći mladić. “I jesi li ga našao?”, upitala su ona dvojica. “Otkrio sam da je On tražio mene!”.

A ti, dragi prijatelju? Jesi li se ti uputio na “putovanje” svoga života? Jesi li pronašao tu najveću dragocjenost ili još uvijek tragaš za njom?

Kada čovjek iskusi da je od prvog trena svog života ljubljen i željen, da nije slučajnost već da sam Stvoritelj ima s njime plan, tada je otkrio najveći biser i sigurni temelj svoga života. Tada ga ništa, ma koliko izazovno bilo, ne može odvojiti od te Istine. No, kroz našu svakodnevicu, naše odnose, naše patnje i bolesti, kroz uspjehe i neuspjehe, zagledanosti u materijalne stvarnosti, svatko od nas povremeno “zaluta”, skrene s ispravnog puta na neku stramputicu, u nepovjerenje, u sumnju, u malodušnost.

Danas ti, dragi prijatelju, želim reći: “Ne boj se ako si “zalutao”, naš Otac bdije nad nama baš u trenucima tih naših lutanja. Kada pomisliš da nisi dostojan Njegovog pogleda, ako su te kakve negativne misli zarobile ili te ovisnost, laž, nemoral ili bludništvo vezalo, ne boj se! Otac te ne osuđuje već poziva k sebi! Baš poput ove majke patke iz priče, da te stavi pod svoje okrilje, da te zaštiti i da te ozdravi. Traži Ga, neprestano Ga traži, dokle god ne otkriješ Njegovo lice! On je živ, tu je, otkriva ti se!

Ali ne zaboravi, On je taj koji tebe prvi traži! I nikada od tebe ne odustaje! Ti si Njegova miljenica, ti si Njegov miljenik! Neka se u tvome životu očituje ta istina!

Total
0
Shares
Prev
BORBA ZA BRAK – iskustvo hagioterapije

BORBA ZA BRAK – iskustvo hagioterapije

Istinitost podataka jamči centar koji je tekst ustupio

Next
Birati dobrotu, istinu, ljubav – Tomislav Ivančić

Birati dobrotu, istinu, ljubav – Tomislav Ivančić

https://youtu


Ovaj sadržaj je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti  za tiskano ili online izdanje. Na taj način postajete i podupiratelj Zaklade hagioterpaija dr. Tomislav Ivančić te pridonosite razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Možda će vas zanimati