Za dobar dan – iz pera hagioasistenta

Piše: Lana Poljak Branisavljević

MALI PUT ODRICANJA

Jedna priča kaže ovako: Ulicom je prolazila mama s djetetom. Dječačić je u ruci držao kolač. Došli su do prosjakinje pored koje je sjedio prljavi dječak u prevelikoj odjeći. Dječak s kolačem pogleda majku i ona u njegovu pogledu pročita da dječaku prosjaku želi dati svoj kolač. Kimnuvši glavom, dopustila mu je da pokloni kolač. Dječačić pruži kolač svom vršnjaku i nastavi cupkati za mamom. Neki je prolaznik sve to promatrao, pa je ženi dobacio: ” Sad ćete mu kupiti još veći kolač, zar ne?”. “Ne.”, odgovori ona mirno. “Zašto ne?” Zato što se onaj koji daruje odlučio srcem odreći.”

Čovjek današnjice navikao je na izobilje. Nikada u povijesti čovječanstva nije bilo više hrane, više odjeće, više automobila, više lijekova, više elektroničkih pomagala i strojeva nego danas. Sve nam je dostupno, na dohvat ruke, na policama nepreglednih dućana u trgovačkim centrima ili čak iz udobnosti svoje fotelje uz pomoć par klikova kompjuterskim mišem. Sve mora biti brzo, odmah i sada.

Sama riječ “odreći se” u nama može probuditi nelagodu ili čak otpor jer često odricanje poistovjećujemo sa gubitkom i oduzimanjem nečega što nama pripada. No, duhovna perspektiva u nama otkriva sasvim drugačiji pogled na značenje odricanja.

Odreći se nečega znači ući u slobodu od toga.

Baš kao da iz svojih ruku ispustiš teške torbe kojima si se natovario ili pak skidaš preteški ruksak sa svojih leđa. Odricanjem dopuštamo da duh usmjerava naše djelovanje umjesto nagona tijela i napetosti psihe. Ono nas čuva od oholosti i sebičnosti.

Onaj tko se zna odreći taj je uvijek na dobitku.

Ako iz svojih ruku nešto ne ispustiš kako ćeš moći novo primiti? Zastani i promisli, jesi li već iskusio slatkoću odricanja? Imaš li iskustvo one duboke radosti kada si drugome nešto darovao? Nije to nužno nešto materijalno, naprotiv. Tvome bližnjemu je potrebnije da ga saslušaš i odvojiš za njega vrijeme unatoč brojnim poslovima koji te čekaju, da se odrekneš nervoze i ljutnje i budeš strpljiv i blag…

Odreći se toga da budeš prvi, uvijek u pravu, da budeš uspješan, da zadovoljiš očekivanja drugih, to te izgrađuje i čini velikim čovjekom. Pitanje braka, roditeljstva, prijateljstva, pa i svakog odnosa s drugima jest upravo u odricanju iz ljubavi, jer je iznad naše udobnosti, našeg vremena i naših užitaka puno veća ljepota darovati se svome bližnjemu.

Želim ti, dragi čitatelju, da se ohrabriš i odrekneš se onoga što te sputava, što ti ne da da budeš ono za što si stvoren…Želim ti da po prvi put ili opet iznova otkriješ ljepotu malih odricanja u svome danu koji te uvode u slobodu…Želim ti blizinu Stvoritelja da te čuva i prati u tvojim nastojanjima!

Za dobar dan – iz pera hagioasistenta

Ovaj članak je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti za tiskano ili online izdanje.
Informaciju kako postati naš suradnik ili podupiratelj Zaklade hagioterapija dr. Tomislav Ivančić možete pronaći ovdje te tako pridonijeti razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Total
0
Shares
Prev
Online Seminar nove evangelizacije za mlade pod geslom: “Dragocjen si i vrijedan”

Online Seminar nove evangelizacije za mlade pod geslom: “Dragocjen si i vrijedan”

Zajednica Molitva i Riječ (ZMR) organizira trodnevni Seminar nove evangelizacije

Next
SVETA MISA – 2. dio

SVETA MISA – 2. dio

iz knjige Molitva koja liječi TREĆA DVORANA U trećoj dvorani Isus ti pokazuje


Ovaj sadržaj je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti  za tiskano ili online izdanje. Na taj način postajete i podupiratelj Zaklade hagioterpaija dr. Tomislav Ivančić te pridonosite razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Možda će vas zanimati