Za dobar dan – iz pera hagioasistentice

Piše: Lana Poljak Branisavljević

OKRENUTI NA DOBRO

Često se uhvatim kako gunđam zbog nekog postupka svoga muža, svoje djece, kolega na poslu ili nekoga od mojih prijatelja u zajednici. Tako bih ih rado mijenjala, oblikovala onakvima da budu po mojoj mjeri. Jer kako to da je baš tako spor ili je opet nešto zaboravio učiniti po stoti put… Kako to da ne razumije ono što mu govorim kad je sve tako kristalno jasno… Zašto je tako šlampav i lijen… O, koliko je toga što bih ja voljela promijeniti na drugima… Pa opet, životno iskustvo mi pokazuje da usprkos svim mojim uvjeravanjima i objašnjavanjima nisam nikoga uspjela pomaknuti niti promijeniti. Kakve li frustracije, zar ne?

Imaš li i ti to iskustvo, dragi prijatelju? Kada vidiš da tvoje dijete ide nekim krivim putem pa ga uvjeravaš da tako nije dobro i da to ne treba činiti ili pak misliš da neki posao treba drugačije učiniti jer bi tako bilo bolje. No, zakonitost duha ima jednu sasvim drugu logiku. Logiku ljubavi.

U ljubavi dvije osobe stoje u jednom posebnom odnosu, odnosu prihvaćanja.

Kada shvatiš da drugoga ne možeš mijenjati tako što ćeš mu ukazivati na njegove ili njene manjkove već sasvim suprotno, pokazujući i otkrivajući toj osobi koje su ljepote u njoj, koji talenti i sposobnosti. Tako pokrećeš, pomalo neprimjetno na izvana, ono dobro u samoj osobi, a istovremeno u tebi se tada rađa dobrota i ulaziš u duhovno zdravlje. Razmičeš zidove i brane između vas i dopuštaš da i ti i ta osoba smijete biti originali koji smiju i pogriješiti, zaboraviti ili promašiti.

Ljubav koja razumije drugoga i koja drugome donosi slobodu je temelj za promjenu u čovjeku. I ona se tada sigurno događa.

Ako drugome želiš dobro, nemoguće je da se to dobro neće umnožiti. Ako o drugome počneš dobro govoriti nemoguće je da se vaš odnos neće mijenjati na bolje. Ako u svom srcu drugoga opravdaš on te neće imati potrebu napasti ili povrijediti.

U našim odnosima koje gradimo i izgrađujemo svaki dan probajmo polako upijati logiku duha i primjećivati kako će se ljudi oko nas, bez puno naših utrošenih riječi, mijenjati. 

Ovaj članak je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti za tiskano ili online izdanje.
Informaciju kako postati naš suradnik ili podupiratelj Zaklade hagioterapija dr. Tomislav Ivančić možete 
pronaći ovdje te tako pridonijeti razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Total
0
Shares
Prev
ČIPIRANJE LJUDI?

ČIPIRANJE LJUDI?

Piše: Marina Ćavar Nedavno pročitah tekst u jednom našem dnevnom novinskom listu

Next
USPJEH ILI NEUSPJEH?

USPJEH ILI NEUSPJEH?

Piše: Sanja Popadić Tvoje misli su mogućnost uspjeha ili neuspjeha


Ovaj sadržaj je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti  za tiskano ili online izdanje. Na taj način postajete i podupiratelj Zaklade hagioterpaija dr. Tomislav Ivančić te pridonosite razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Možda će vas zanimati