„Čovječe, pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!“

Piše: Ines Vranješ, hagioasistentica CDP Zagreb

Čovječe, pazi da ne ideš malen ispod zvijezda! stihovi su pjesme A. B. Šimića koji nas pozivaju da otkrijemo svoje dostojanstvo i istinsku veličinu čovjeka.

Maleni smo kada se zapletemo u svakodnevne brige i probleme, kada se ne znamo izdići iznad njih, sagledati ih iz druge perspektive u kojoj je moguće pronaći rješenje. Maleni smo kada smo zaokupljeni stjecanjem samo materijalnih dobara ili kada tražimo sreću u propadljivim vrijednostima koje nam ne mogu dati smisao, sigurnost, mir i radost u životu. Maleni smo kada nas obuzima srdžba, kada se svađamo, ne opraštamo, kritiziramo, osuđujemo ili negativno govorimo o drugome… kada zagledani u tuđe mane mislimo da smo bolji od drugog čovjeka i sebe smatramo „pravednikom“.

U takvoj „pravednosti“ nije čovjekova veličina, već upravo suprotno, to je slabost čiji su korijeni skriveni u duhovnoj oholosti. U dubinama svojega srca čovjek osjeća nezadovoljstvo i nesigurnost jer ga oholost udaljuje od istine, dobrote i ljubavi samoga Stvoritelja, ali ga udaljuje i od drugih ljudi. Čovjek istodobno doživljava da je razdijeljen u sebi samome jer želi dobro, a čini zlo.

Ima li lijeka za duhovnu oholost?

Kao što je lijek za žalost – radost, za mržnju – ljubav, za strah – povjerenje… tako je zdravlje za oholost – poniznost. Tu nam pomaže svijest koja nas iznutra prosvjetljuje. Svijest je duhovno svjetlo u kojem spoznajemo istinu o samima sebi, postajemo svjesni svojih snaga, ali i ograničenja.

Svjesni sebe, postajemo sigurni u sebe i tada nemamo potrebe ukazivati na tuđe pogreške. 

Nadalje, otkrivajući istinu da negativan govor čovjeka udaljuje od izvora ljubavi i dobrote, od Stvoritelja, i da mu otvara put u područje Zloga, područje tame gdje se gubi dostojanstvo, budi se čežnja za povratkom u sigurnost, mir i radost života. Duboka čežnja za prisutnošću Stvoritelja osposobljava srce za kajanje i praštanje, za dobrotu i ljubav prema sebi i prema drugom čovjeku. U toj ljubavi nema prostora za osuđivanje, za kritike i ogovaranja.

Svjetlo istine oslobađa čovjeka od duhovne oholosti, uvodi ga u poniznost koja liječi i popravlja narušene odnose sa Stvoriteljem i s ljudima te mu vraća izgubljeno dostojanstvo.

Ovaj članak je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti za tiskano ili online izdanje.
Informaciju kako postati naš suradnik ili podupiratelj Zaklade hagioterapija dr. Tomislav Ivančić možete 
pronaći ovdje te tako pridonijeti razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Total
0
Shares
Prev
Vježbati sabranost – Tomislav Ivančić

Vježbati sabranost – Tomislav Ivančić

Ne postoji u Bogu ništa drugo nego samo ljubav

Next
Meditacija za tebe – Tomislav Ivančić

Meditacija za tebe – Tomislav Ivančić

Tomislav Ivančić, iz knjige Oče TKO SI TI, BOŽE?


Ovaj sadržaj je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti  za tiskano ili online izdanje. Na taj način postajete i podupiratelj Zaklade hagioterpaija dr. Tomislav Ivančić te pridonosite razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Možda će vas zanimati