Susresti čovjeka

Piše: Kristina Jurković, hagioasistentica

Ovih dana u tišini kutka moga doma dok sam fizički udaljena od drugih a povezana samo virtualno, među ostalima pokucale su na vrata moje svijesti sljedeće misli:

Kako nam je dobro susretati ljude i kako je bitna komunikacija među nama! A komunikacija nije samo razmjena informacija. To je susret osoba! Ona je svestrana i samo cjelovito susrećući ljude mogu ostvariti zajedništvo s njima, tu duboku čežnju u meni. Stvorena sam biti s drugima ali i sama. Živjeti za druge, učiti i primati od drugih ali i biti svjesna istine: Tko sam ja?

Moći gledati u oči drugoga znači susretati čovjeka, ali samo onoga koji ne skriva svoj pogled. A to može čovjek koji se ne skriva pred činjenicom da je “gol”, da je transparentna njegova nesavršenost ali isto tako i njegova dragocjenost, neponovljivost kao čovjeka. To može čovjek koji je zavolio sebe. Zavoljeti sebe znači oprostiti sebi i drugima, prihvatiti sebe baš takvog kakav jesi.

A to znači spoznati i susresti Bezuvjetnu Ljubav koja me prihvaća i koja je htjela da baš ja postojim. To znači imati povjerenja i znati da će unatoč svemu na kraju sve biti dobro! To znači biti svjestan i živjeti sebe cjelovito: kao materijalno ali i kao duhovno biće.

Duh prelazi samo s osobe na osobu jer je duh čovjekova stvarnost. Postoji zakon duha koji je utkan u sve što postoji. Ali je ipak duh na specifičan način pridijeljen čovjeku jer ga je primio direktno od Bezuvjetne Ljubavi u trenutku začeća. I nema te tehnike koja može zamijeniti stvarni susret čovjeka s čovjekom. Iako i ona ima svoju bitnu ulogu u razmjeni misli i informacija, svjedoci smo toga itekako ovih dana. Ali na kraju, ipak, prioritet ima čovjek, živo biće, susret oči u oči. Susret bića koja misle, čeznu, stvaraju, planiraju, ljube, vjeruju, nadaju se, pobjeđuju, koja hrabro idu ususret drugom čovjeku i ususret novom danu. Bića koja su uvijek nova i u tu novinu ne prestaju se oblačiti svako jutro.

Dodir je tako važan u našem životu. Čovjek dodirom ruku pozdravlja drugog čovjeka, hrabri prijatelja, djetetu omogućava emotivni razvoj. Zagrliti nekoga znači reći mu da ti je itekako stalo do njega. Zagrljaj u obitelji ozdravlja i liječi stare nesporazume, ako je iskren i od srca. Tek kad nam je sada sve to onemogućeno ili barem ograničeno opažam koliko je to za nas kao ljudska bića nešto tako prirodno i potrebno.

I zato vjerujem, nadam se i jedva čekam prvi pravi istinski susret, pa drugi, pa treći, pa tako redom sve do konačnog najizvrsnijeg susreta s Bezuvjetnom Ljubavlju. Bit će to veličanstveni susret jer u tim jedinstvenim očima konačno ću prepoznati sebe kakva uistinu jesam i ljubljenost kakvom sam uistinu ljubljena.

Poštovani čitatelju, želim i tebi već danas susret koji ozdravlja i ohrabruje!

Total
0
Shares
Prev
Conversion and defense of the whole world through prayer – Tomislav Ivančić

Conversion and defense of the whole world through prayer – Tomislav Ivančić

We would like to share with you part of the homily of Professor Tomislav Ivančić

Next
PROBUDI SE TI ŠTO SPAVAŠ – Što se to dogodilo u Ožujku 2020.?

PROBUDI SE TI ŠTO SPAVAŠ – Što se to dogodilo u Ožujku 2020.?

Piše: Dragica Medved Sanjam li ili je sve ovo stvarno


Ovaj sadržaj je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti  za tiskano ili online izdanje. Na taj način postajete i podupiratelj Zaklade hagioterpaija dr. Tomislav Ivančić te pridonosite razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Možda će vas zanimati