Autor: Tomislav Ivančić, hagioterapija PTSP-a

Pokušao sam analizirati, što se vama braniteljima u domovinskom ratu događalo, gdje je i kako vaša duhovna duša ratom izranjena te kako možete ozdraviti. Bitno je da shvatite, što vam se dogodilo, te kako možete postati zdravi i svestrano slobodni. Mnoge od duhovnih puteva do zdravlja duha opisanih ovdje možete sami na sebi provesti, ali možete se javiti i u jedan od Centara za hagioterapiju i uz pomoć stručne osobe ozdraviti od duhovnih rana dobivenih u ratu.

Potrebno je da Crkva postane svjesna kako je pozvana braniteljima “liječiti slomljeno srce”. Treba okupljati, na duši ranjene branitelje u prostorima župe i sličnih prostora, osobito u centrima za duhovno zdravlje te im u skupinama ili individualno uz pomoć stručnih osoba upućenih u hagioterapiju pružati svestranu pomoć i podršku u njihovom ozdravljenju.

Čovjekova duhovna dimenzija ima svoje zakonitosti i ako ih se poštuje čovjek može ozdraviti i napredovati u osobnom, obiteljskom, profesionalnom i društvenom životu. Crkva je kompetentna za istraživanje i liječenje čovjekova duha. Ona se mora uključiti u pružanje pomoći braniteljima, osobito, onima koje iscrpljuje napast suicida. Sreća je što postoji Bog. On je početak i smisao svakog čovjeka. S njim je sve moguće.

Zato ni jedan branitelj ne treba očajavati, jer postoji izlaz iz svake nevolje. Neka se svakom od vas, poštovani branitelji, dogodi susret sa živim Bogom, kako bi ste se iz tog susreta vratili zdravi, ponosni na sve što ste učinili za druge i domovinu. Neka svemogući Bog blagoslovi svakog od vas i sačuva vas u odvažnosti, hrabrosti i ponosu što ste svojim zalaganjem postali besmrtni.

MORALNI put do ozdravljenja

Moralni put do zdravlja želi pomoći da se branitelj oslobodi lažnih krivica, da prizna stvarne krivice i oprosti onima koji ga uvredama drže u mržnji i time u duhovnoj bolesti. Važna je spoznaja da je duh transparentan, svjestan i slobodan od prostora i vremena te da se misao na nekoga stvarno intuitivno i prenosi. To znači da opraštanje u duhu osjeti onaj kome smo oprostili, te da nekako duhovno čuje onaj koga molimo za oproštenje.

Zato se ovaj put do zdravlja provodi tako da se sabere i svjesno u sebi izgovori odluku da prašta odnosno moli za oproštenje.

1. Podsvijesti si da je Isus tu pred tobom. Isus je Bog te je uvijek tu, on je i čovjek te je na naš ljudski način tu nazočan. Nema grijeha koji Isus ne bi mogao oprostiti i ispraviti, jer on je Bog i spasitelj svakog čovjeka. On ne samo da prašta nego i popravlja tvoje pogreške i vraća tvoje dugove. To se u teologiji naziva opravdanjem, Isus tebe opravdava. Reci sada Isusu što te iz rata najviše muči. Govori onako kako govoriš čovjeku.

2.Reci Isusu sada svoje krivice. Ako si u ratu nekoga nepravedno ranio ili ubio ili bez dostatnog razloga mu nanio zlo reci to Isusu, da on popravi tvoj čin.

3. Sjeti se ranjavanja i opasnosti u koje su te ranjavali neprijatelji te mržnje i ljutnje koju osjećaš prema njima, pa reci Isusu da želiš oprostiti i tako se osloboditi mržnje i osvetoljubivosti kako bi bio slobodan za ozdravljenje.

4. U jednoj svetoj misi prikaži neprijatelje koje si ubio, kako bi ih Bog spasio, a tebe oslobodio vezanosti za neprijateljsku mržnju.

5. Svaki put kad si na svetoj misi prikaži svoje kolege branitelje, duhom i mislima ih donesi na oltar osobito one, kojima si možda bio kriv za njihovo ranjavanje ili pogiblju.

6. Duhovnim očima gledaj Isusa kako prima tvoje praštanje i kajanje, kako ti se smiješi, dotiče te svojom rukom i govori da ti sve oprašta. Probudi u sebi vjeru da te Isus gleda, dotiče sve tvoje duhovne i fizičke rane i ozdravlja te. Isus ti govori: budi zdrav, kao što je to govorio za svog zemaljskog života na zemlji. Ti mu odgovori: vjerujem da sam ozdravio.

7. U duhu gledaj Isusa kako na križu prolijeva svoju krv i njome briše tvoje krivice, on daje svoju krv da iskupi ljudsku krv koju si ti prolio.

8. Isus je sudac živih i mrtvih. Njegova je odluka konačna. On je međutim tvoj prijatelj i spasitelj svakog čovjeka. Gledaj Isusa u duhu kako vidi neprijateljsku mržnju i tvoje praštanje i prosuđuje pravedno svaku ratnu situaciju. Tvojim praštanjem ne samo da tebe spašava nego i neprijatelja, ako se pokaje.

9. Kad se kaješ za sve svoje grijehe oni ti se sigurno opraštaju. Zamoli Isusa da ti dadne mir duše, neka Duh sveti dođe tamo gdje je bio grijeh u tebi, kako u savjesti tako i u osjećajima.

10. U duh gledaj Isusa kako na sudnji dan uskrsava sve ljude pa tako i tvoje neprijatelje i napadače iz rata. To je šansa neprijatelju da se pokaje i spasi. Smrt nije vječna, nego samo do sudnjeg dana, a onda svi oživljuju, i tko se kaje uživat će vječni život i radost.

11. Gledaj u duhu, u sebi, kako Isus na Sudnji dan skuplja masakrirane, granatama raskomadane i razbacane dijelove neprijateljskih tijela ili i tijela tvojih subranitelja, uskrsava ih, ozdravlja, oživljuje i tako tebe oslobađa krivica i rana, dajući ti vječni, sigurni, zdravi život zauvijek. Sve tvoje ružne slike iz rata Isus briše i sve popravlja. Ako su tijela bila masakrirana i okrvavljena, duša je ostala cijela. A i cijeli će čovjek uskrsnuti i, ako se pokaje, spasiti se.

Nastavlja se…