Dio iz knjige: Budni budite i molite, autor Tomislav Ivančić

Prihvaćati drugoga znači ujedno zatvarati oči pred negativnim i otvarati oči pred onim pozitivnim u njemu. To znači opredjeljivati se za ono dobro u čovjeku, za ono Božje, za ono što je snažnije i nepobjedivo.

Govoreći negativno o drugom čovjeku, postajem i sam negativan. Gledajući pozitivno u drugom čovjeku, postajem pozitivan i svet.

Kad slušamo negativan govor o drugom čovjeku, to nas samo uznemirava, jer negativno slušanje ili negativno govorenje o drugom stvara prostor u kojem negativne, zle sile razaraju nas same.

Treba ljubiti drugog čovjeka unatoč svemu.

Ljubiti ga i onda kad se on ne trudi da bude dostojan ljubavi. Ljubiti drugog čovjeka i onda kad je on nedostojan, ljudski gledano, te ljubavi. Dostojevski je to ovako izrekao: »Brate, ne možeš baš ništa učiniti da te ja više ne volim.«

Znači, važno je oprijeti se zlu odmah u mislima.

Ovaj članak je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti za tiskano ili online izdanje.
Informaciju kako postati naš suradnik ili podupiratelj Zaklade hagioterapija dr. Tomislav Ivančić možete 
pronaći ovdje te tako pridonijeti razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Prethodni članakZa dobar dan – iz pera hagioasistenta
Sljedeći članakDušni dan – Tomislav Ivančić
Tomislav Ivancic
Rođen je u Davoru 1938. godine. Nakon filozofskog i teološkog studija u Zagrebu i Rimu zaređen je 1966. godine za svećenika zagrebačke nadbiskupije. Postigavši magisterij iz filozofije i doktorat iz teologije na papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu, vraća se 1971. godine u Zagreb gdje postaje profesor Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Pročelnik je katedre fundamentalne teologije, bio je jedan od urednika Bogoslovske smotre. Područja njegovog znanstvenog rada su filozofija, teologija i književnost. On istražuje odnos filozofije i teologije, vjere i znanosti, ateizma i religioznosti, objave i vjere, Crkve i crkvenih zajednica, kršćanstva i religija, fenomen sekti i pitanja teološke epistemologije. Osobito područje njegova zanimanja je istraživanje čovjekove egzistencijalno-duhovne dimenzije, gdje otkriva način suvremene evangelizacije te nužnost razvoja duhovne medicine, koja je uz somatsku i psihičku nezaobilazna u cjelovitom liječenju čovjeka, a osobito u liječenju duhovnih bolesti i ovisnosti. U tu svrhu razvio je metodu hagioterapije i osnovao 1990. godine u Zagrebu Centar za duhovnu pomoć čiji je predstojnik. Od 1971. godine uz rad na fakultetu bio je studentski vjeroučitelj u Zagrebu, inicijator molitvenog pokreta unutar Crkve u Hrvata, osnivač vjerničkog društva pod imenom Zajednica Molitva i Riječ (MiR), te voditelj brojnih seminara za duhovnu obnovu i evangelizaciju kod nas i u inozemstvu. Nakon završetka studija i znanstvenog doktorata iz fundamentalne teologije na ... (Nastavak pročitajte na https://hagio.hr/tomislav-ivancic/)