Za dobar dan – iz pera hagioasistenta

MIR S TOBOM
 

Čovjek je biće od drugoga i za drugoga, on je biće stvoreno iz trojstvenog zajedništva ljubavi. Bez okrenutosti drugome čovjek  teško može otkrivati i svoju stvarnost, ono dobro, ali i one svoje manjkavosti. No, istovremeno nema čovjeka koji barem jednom u svom životu nije doživio osudu, uvredu, porugu ili poniženje od drugoga. Neke od tih rana su “površne” i nekako ih “brzo zaliječimo”, no, postoje i one duboke, one koje silno bole i dugo ostaju u našoj nutrini. Tada doživljavamo da je pogaženo  naše dostojanstvo i naše središte. No, nije li strašno živjeti u tom grču nepraštanja i krivice, spuštanja pogleda i izbjegavanja?

Postoji li način da čovjek nadiđe tu ranjenost? Koji je put? Odgovor je jasan – put mira. Poželjeti drugome dati svoj mir kako bi se mir mogao nastaniti u mom srcu, baš kao da otpuštam zlo iz svoga srca i potvrđujem: “Štogod ti učinio ja te nikada neću prestati ljubiti.” Zastani…Promisli…Čija uvreda ili neprihvaćanje te sada boli? Tko te i kada ponizio? Analiziraš li to često? Bježiš li i sada od te osobe? Zašto? Stani svojim duhom sada pred tog čovjeka, podigni svoj pogled i zagledaj mu se u oči. To je tvoj brat, tvoja sestra, čovjek kao i ti, djeca ste istog Oca. Promotri kako i on čezne biti prihvaćen i ljubljen. Poslušaj kako te njegova duša pita: “Zar ćeš me i ti odbaciti?”. Pruži sada ruku tom čovjeku koji stoji pred tobom i reci mu: “Mir bio s tobom! Ne osuđujem te više, na zamjeram ti više…Želim ti dobro.” Neka mir koji sam Stvoritelj daje bude u tebi, dragi prijatelju.

I neka se on kroz tebe razlijeva do svakog čovjeka patnika oko tebe. To je hagioterapijska praksa. Spusti u svoju konkretnu stvarnost ono što iz tjedna u tjedan čitaš na stranicama ovog portala. Tek kada si pomiren s drugima možeš biti i u miru sa sobom. Tek kad uzljubiš čovjeka možeš ispravno ljubiti i Stvoritelja. A prije svega ljubiti sebe, a to znači činiti ono što te čini dostojanstvenim, ne pristajati na laž i zlo, već čeznuti za pravom istinom i slobodom. Ovom svijetu je neizmjerno potreban mir. Mir u meni kojeg nosim drugome. Samo tako, poput upaljenih šibica, naočigled malih i lomljivih, činiti da taj mir bude poput snažnog plamena vidljiv i prisutan. To nije nimalo lak zadatak, no budimo odvažni i hrabri, jer to je put pobjede. Neka nas u danima koji su pred nama prati taj jasan cilj: “Biti nositelj mira i pomirenja”.

Total
0
Shares
Prev
Promjena već nakon tri susreta – iskustvo hagiterapije

Promjena već nakon tri susreta – iskustvo hagiterapije

  Istinitost podataka jamče Centri koji su iskustva ustupili

Next
Lanac od pijeska

Lanac od pijeska

  Pripremila: Željka Karadakić Neki je kralj, poznat po svojoj strogosti i


Ovaj sadržaj je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti  za tiskano ili online izdanje. Na taj način postajete i podupiratelj Zaklade hagioterpaija dr. Tomislav Ivančić te pridonosite razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Možda će vas zanimati