Uredila: Anđela Krivić

“Ništa nije skriveno što se neće otkriti ni tajno što se neće saznati. Što vam govorim u tami, recite na svjetlu; i što na uho čujete, propovijedajte na krovovima.” (Mt 10, 26-27)

Kao pokazatelj da se ove riječi ostvaruju je činjenica kako je svijet prošli vikend bio ispunjen evangelizacijskim sadržajima iz Hrvatske.

Od 8. do 10. svibnja održano je pet online Seminara nove evangelizacije pod nazivom: Kako do susreta sa živim Bogom?

Voditelji su bili članovi Zajednice Molitva i Riječ: Marina Peterlin, Marina Ćavar i Dominik Krasnić, Sliva Vrdoljak i Ivo Vrdoljak, Ana Perišić i Ivo Juroš, Zrinka Marinović Šarić i Marijan Presečki, Ivica Lulić i Ljerka Jurkić. Sudionici seminara su bili iz Hrvatske i svijeta.

Prijavljenih za seminar je bilo preko 270 tako da smo umjesto jednog održali pet seminara. Unatoč tome nismo uspjeli uključiti sve na seminare tako da ćemo od 22. do 24. svibnja održati nove seminare pa vas pozivamo da aktivno pratite naše stranice kako bi na vrijeme bili informirani i uspjeli se prijaviti.

Kako je bilo na seminarima najbolje ćete doživjeti kroz iskustva sudionika koja donosimo u nastavku teksta.

Doživjela sam slobodu od tuđih očekivanja. Mogu slobodno i normalno komunicirati, bez knedle u grlu, lupanja srca…kako u svakodnenvom govoru tako i u grupi.

N.N.


” ja sam skrivena jer pola vremena plačem, a nisam to spremna dijeliti s drugima…. prvi put me doista diraju njihove riječi i priznajem sebi svoje rane… ja sam sjedila u dvoranama i slušala to, ali sam si govorila ja sam super, nisam dopustila da dopre do mene..”

A.T


Ovaj seminar me ponovno probudio i osvježio. Spoznala sam svoju dragocjenost i egzistenciju. Moja duša mi progovara: Podigni glavu i idi naprijed, nemoj stati. Spoznajem koliko je važno prihvatiti ovaj život i praštati. Biti uvijek s Isusom i tražiti njegov pogled. Svaki seminar probudi u meni nešto novo, tako je i ovaj – donijela sam odluku da ustajem u strpljivosti, prihvaćanju bližnjih, da gledam samo u dobro i da aktiviram svoje talente. Gledajući lica sudionika seminara pomislila sam, koje li radosti u njihovim očima i svima nam je isti cilj doći do živoga Boga. Kada su drugi svjedočili to je i mene obogatilo i tu sam shvatila koliko smo različiti, ali pred Isusom svi jednaki.

Vesna Čirjak, Zagreb


Otkrila sam da ne moram stalno zazivati Duha Svetoga, On je već u meni, čeka da surađujem u aktiviranju snaga sakramenata u meni. Urezale su mi se riječi od voditelja Marijana : “gospodari volje, sluge savjesti” ; kao i riječi voditeljice Zrinke : “predajem ti se Gospodine, reži okove mene stare, učini me novom”. Smiješak ne silazi s mojih usana, a dolazi iz dubine srca – neočekivana lakoća postojanja – otkako predadoh svu sebe Gospodinu.

Ivana Knezović


Što se tiče iskustva, ja sam zaista prije svega oduševljen, a s druge strane nekako zatečen i uhvaćen u mrežu pitanja koji u meni odzvanjaju. Nešto se dogodilo u meni što ne znam objasniti, ali znam da mi je pokazalo da trebam primijeniti neke stvari na sebi i da je oživilo molitveni duh u meni te otvorilo neke nove sfere za koje nisam znao da se nalaze u meni. Kao da sam dobio drugu dioptriju. Zaista čeznem nastaviti se formirati i hagioterapiju tim više upoznati. Zaista sam zahvalan što sam sudjelovao na seminaru te sam toliko obogaćen.

Redovnik, N. D.


Iako je seminar bio na neočekivan, nov način i imala sam i predrasuda prema tome, ali dokazano mi je da nisam bila u pravu. Imala sam otpora, ali na to sam već navikla tako da nisam uzela te otpore za ozbiljno.
U petak sam se osjećala fizički, psihički i duhovno nemoćno i poraženo. Nisam htjela upaliti ni kameru što sam znala da je obrazac starih ponašanja u kojima se skrivam. Već u petak poslije seminara osjetila sam da sam jedan korak bliže Bogu. Nakon seminara uzela sam gitaru i srcem zapjevala. 
Podsjetili su me na moju dragocjenost i poželjela sam i ja opet biti ja. Poželjela sam i ja jednog dana tako jednostavno i normalno govoriti o Isusu i o svojim iskustvima. Opet mi se javila čežnja za evangelizacijom. U subotu navečer odlučila sam upaliti kameru, kao da sam oživjela. Nije me više bilo stid mene same i bila sam radosna što je tako.
Ovaj seminar me potaknuo da nastavim dalje formaciju, da shvatim da je Zajednica Molitva i Riječ isto Crkva i da nas ima svakakvih, ali da ne treba zbog toga odustajati, kriviti sebe ili druge već zbog Isusa nastaviti. On će sve popraviti, On računa na svakog od nas. To su spoznaje koje sam dobila i novi poticaji koje treba realizirati. 
Dotaknula me i rečenica : „Zakoni duha idu sporije, ali snažnije djeluju“, otprilike tako. To je jedan proces i treba biti strpljiv, nema ništa instant, tako da ovo sjeme treba zalijevati molitvom i djelom i nastaviti dalje ustrajno.

M.B


Hvala voditeljima na seminaru, bio je predivan. Kolika je samo snaga Duha Svetoga koji je preko malog mobilnog ekrana i naših dragih voditelja stavljao živu riječ u moje srce. Moram priznati, u početku sam bila malo skeptična kako će sve to izgledati, hoću li se moći sabrati i čuti. Kao da sam zaboravila da nema te prepreke koju Duh Božji ne može premostiti, niti situacije koju On ne može okrenuti na dobro.

Ovaj seminar mi je zato posebno iskustvo. Još jednom mi je pokazao da su moje misli jedno, a Božje drugo. U početku je bolno mijenjati se, ali najljepše radosti su tu. Ono što je moja slabost, postat će moja jakost. Bog silno želi da ga slijedimo, otvarajući naša srca i pripremajući ih za neizmjerne darove. Ponekad ima padova i neizvjesnosti..ali ustrajmo. Samo uporni ostvaruju Kraljevstvo Božje, a ja želim živjeti kako mi je obećano u evanđelju, u punini i radosti života u trojedinom Bogu. Seminar smo završili riječima BUDITE HRABRI i dopustite Duhu Svetom da djeluje u vašim životima. Napravite taj potrebni prvi korak i prepustite se.

Ivona Jurić


Duh Sveti je u mome životu sve posložio u pravi red. Donio mi je Oca u život kao sigurnu ruku koja me stvorila i koja me stvara i dalje. On mi je apstraktnog Isusa oblikovao u stvarnog Isusa u meni u Isusa iz Evanđelja.

Robert


Na ovom seminaru me jako dotaklo dok se govorilo o Duhu Svetomu, o snazi sakramenata i o toj silnoj snazi gdje mogu posvijestiti tu mogućnost i predati sve što me sputava i onemogućava Duha Svetoga da me obnovi u novu.
Nekako se vidim ispred upitnika, ja ili svijet? Ako odaberem svijet onda sam izgubljena, ali kad se opredjeljujem za sebe i to je ona snaga duha da mogu razmišljati i odlučivati se bez straha i obzira. Ulaziti dublje u svoju nutrinu i otkrivati sve one sadržaje koje je Bog dao čovjeku kao otac svojoj djeci, a to je ona beskonačna dobrota, sloboda, snaga i sva ta božja moć koju treba iskoristiti na pozitivan način i u dobrotu.

Ružica Vukoja


Jučer sam htio nešto reći ali nisam imao riječi. Tek danas osjećam da je Duh Sveti djelovao u meni. Nekako jače osjećam prisutnost Duha Svetoga u srcu. Volio bih doći jednom uživo na seminar u Zagrebu kada prođe karantena.

F. P.

Želim se zahvaliti voditeljima, tehničaru i ostalim sudionicima. Svi ste divni! Dirnuli ste me u srce nekoliko puta. Malo sam i plakala. To je valjda normalno. U danima nakon seminara, razmišljala sam o svemu što sam čula, čitala što sam tijekom seminara pisala. Vraća mi se povjerenje. Vidim svrhu i pomaže mi. To je jako lijepo. Jedva čekam sljedeći susret! Nadam se da ću uspjeti doći do unutarnjeg mira, blagostanja. Čeznem za tim. Jako je važno raditi na sebi i pronaći volju za ići naprijed.Uz puno truda, sve se može!
Veliki pozdrav svima!

M.Č.


Ovaj prvi virtualni seminar nadmašio je sva moja očekivanja jer me je duhovno oživio i donio novo svjetlo i jasnoću koja je u meni osvježila pohranjene istine naše vjere. Postalo mi je jasnije koliko je važno ući u sabranost i u sebi probuditi svijest da sam vrijedna i dragocjena samo time što postojim i koliko je važno spoznati svoju ljubljenost od Stvoritelja. Pred tom spoznajom nestaje svaki strah od zla koje vlada u svijetu, od smrti i bolesti te bilo koje druge patnje. Sada sigurno znam da je moj život položen u ruke Oca koji me neizmjerno ljubi.

“Utješna je misao da se zla ne treba bojati nego ga raskrinkati i tako svijetu donositi svjetlo i nadu” – Ivica
“Sve dobro se može činiti samo u snazi Duha Svetog samo time ako pustimo Isusa u svoj život da nas on mijenja svaki dan iznova.” – Ljerka

Dobila sam jasniju sliku Isusa koji mi je postao bliskiji kao prijatelj i njegovu jednostavnost kao čovjeka koji je došao osloboditi me od formalizma i krivih pobožnosti. Isus me želi izvući iz svega što me zarobljava samo ako mu dopustim. Ove misaone spoznaje treba provesti u praksu i svaki dan u molitvi i razmatranju Evanđelja osluškivati što meni osobno Isus govori i na što me poziva. U meni se rađaju nove odluke i želja da Isusa pustim u svoje vrijeme i da mu povjerim sve situacije u kojima mogu nadvladati svoje otpore i slabosti. Dobila sam hrabrost da mogu iskreno priznati sebi i drugima da unatoč vlastitim padovima i borbama svijeta u meni, mogu ostvariti sve ono na što me Isus poziva samo tako da se svaki dan svjesno opredijelim i otvorim djelovanju njegova Duha. Jasnije znam da se ne moram boriti svojim ograničenim snagama nego samo u snazi Duha Svetog mogu prebroditi sve prepreke.

Bosiljka Badrov

Već dugo nisam na takav način komunicirala. Sve je prekrasno i brzo prošlo, tako da smo na kraju svi poželjeli da to još traje, poželjeli novi susret već idući tjedan. Poželjeli da ostanemo skupa i Isus s nama kao ona dvojica na putu u Emaus: ˶Ostani s nama jer večer je˝. Jer ste nam posredovali još jednom živog Isusa, osobu. Uveli ga u naš život. I znam da tako moram činiti svaki dan. Da se ne izgubim.
Želim samo da ovo stanje moga srca traje vječno. Da zauvijek gori ovim žarom za Isusa. Da zauvijek gori za prijatelja čovjeka kojeg svaki dan srećem. Da ljubim sve vas divne ljude i s radošću kličem ˶lijepo je što postojite˝.

Branka Varaždinske Toplice


Ovaj seminar probudio je u meni duhovno uspavano dijete i donio mi novu snagu da se iznova rodim u duhu! Tri dana bila su dovoljna da se u svojim dubinama prisjetim kako je zaista lijepo biti čovjek jer… “Ti si moje stvorio bubrege, satkao me u krilu majčinu. Hvala ti što sam stvorena tako čudesno, što su djela Tvoja predivna!” 

Jana Relić  


Odavno sam želio prisustvovati ovakvim seminarima, ali nisam imao priliku jer od rata živim i radim u Essenu ( Njemačka). Rođen sam u Bosni.
Duh Sveti je potakao neke u ovoj „Covid19 krizi „ da krenu u organizaciju i realizaciju online- seminara i to je bila prilika za mene. Nadam se da će biti još ovakvih online seminara! Saznao sam za seminar preko prof. Pavune.
Voditelji su nam veoma uspješno prenijeli svoja iskustva. Bog ih blagoslovio!
Sudionici tečaja su sa svojim javljanjima budili u meni aktivnije sudjelovanje. Zbog vremenskih ograničenosti sam se kratko javljao, a svakako bih imao zelju vise pitati i razgovarati o Duhu Svetomu! Shvatio sam da je moj Duh nažalost još uvijek dosta nerazvijen.Moj cilj je da od tog žira nastane ogroman hrast!
Bog vas sve čuvao i u svoje Kraljevstvo doveo kamo se i ja nadam doći.

Lijepo je da postojite!

Josip


PISMO ISUSU PREMA ISKUSTVU DOŽIVLJAJA BLIZINE ISUSA SA SEMINARA

Poštovani i dragi Isuse,

Trebam te kako bi svoj životni 
vijek proživio dostojno čovjeka.
Bez tebe ne mogu učiniti ništa
nakon čega ću vidjeti da sam
zaista stvoren na sliku Božju.
Hvala ti što me uporno čekaš i

dočekuješ sa svojim oprostom.
Hvala ti što su tvoje ruke uvijek
raširene da ti se mogu baciti u zagrljaj.
Hvala ti što me izgrađuješ u odgovornog čovjeka.
Hvala ti i za male znakove pažnje

kojima prožimaš svaki moj dan.
Zahvalan sam što ih ponekad primijetim,

a želio bih se pokajati za sve
one trenutke kad te nisam primijetio.
Hvala ti za tvoju majku Mariju.

Tvoj zauvijek

Davor

U tom kontekstu je onda strahovito važno imati stalno na pameti zašto evangelizirati, zašto proglasiti Radosnu vijest. S jedne strane morate biti svjesni da nas zlo, đavao, grijeh drže u ropstvu. Mi smo u „logoru smrti“. Morate to jasno doživjeti sami. Nema ti spasa od smrti, ni od patnje. S druge, strane, danas doživljavamo nemoral u Europi, i to u braku, obitelji, progon Crkve, progon svećenika, progon vjernika. Kao da se događa treći svjetski rat u tom pogledu. Ideološki protivnici vjere uzeli su politiku i medije u svoje ruke i udaraju po Crkvi, po moralu, po čovjekoljubivosti, humanosti. Oni propagiraju abortus, eutanaziju, korupciju, pedofiliju, homoseksualnost, sve što je protiv prirode, protiv čovjeka, što je protiv morala, što je protiv savjesti. Jednostavno tjeraju čovjeka u zlo. To je totalitarizam. Vladati narodom, a ne da narod vlada. U takvoj situaciji je važno shvatiti da Nova evangelizacija želi da Bog vlada, jer je u njemu budućnost naroda.

(Cjeloviti proglas radosne vijesti, mons. Tomislav Ivančić)