Piše: Kristina Jurković

Četvrti međunarodni hagioterapijski i evangelizacijski susret za mene je pravo čudo koje se dogodilo u tzv. “novo normalnim” neizvjesnim okolnostima. Dokaz je istinitosti činjenice kako duhovna stvarnost neizmjerno nadilazi psihofizičku i drži je u postojanju. Upravo po njoj se među svim živim bićima čovjek ističe kao vrhunsko antropološko biće – biće s “pogledom prema gore”, biće koje ima sposobnost sve nadići pa čak i samoga sebe.

Mi nismo niti svjesni koji je to autoritet zdravog ljudskog duha, a kamoli autoritet Duha Svetoga u nama, koji nas je stvorio, stvara nas i s kojim smo egzistencijalno trajno povezani. Ta istina zabljesnula je već prvi dan poput otvorenog prozora koji vodi do slobode, do te sposobnosti da mogu uvijek činiti dobro.

Bezvoljno i umorno osjećam se samo onda kada od sebe očekujem da bez Duha Božjega činim veličanstvena, Božja djela.

Jedno od tih djela je promijenjen čovjek – ponajprije onaj u meni – jer tek mijenjajući sebe mogu mijenjati druge i svijet. Još tijekom Susreta donijela sam čvrstu odluku: odričem se zacrtanog scenarija života i uskačem u potpuno povjerenje u vodstvo Duha Svetoga kojemu je potreban moj pristanak kako bi mogao u meni djelovati i moj život činiti vrhunskim.

Biti trajno povezana s Njim, biti svjesna Njegove prisutnosti – jedina je alternativa za “ostati uspravan” u današnjici.

Ohrabrujuće je bilo slušati lepezu bogatih iskustava mladih svjedoka žive vjere, u kojima sam prepoznavala i svoje životne situacije. Čovjek jednostavno osjeća radost i duboku zahvalnost što je mogao biti sudionikom ovako velebnog događaja čije plodove ćemo tek vidjeti u danima koji su ispred nas. Imati tu čast poziv je ujedno i na odgovornost: Što ću s tim blagom koje sam primila, koje je oživjelo u meni?

Nema drugog smisla nego iznova boriti se, trgati od zaboravljivosti, od nesvjesnosti, i ulaziti u duhovnu stvarnost još odlučnije te svestrano posredovati iskustvo takvog življenja drugima. Ali ovoga puta ne sama, nego u suradnji sa Duhom Svetim.

Već prvih dana nakon Susreta uviđam lakoću i ljepotu svjesnog življenja duhovne stvarnosti. Kao da u meni sve jasnije odjekuje: Čovječe, idi s tom snagom u sebi i pobijedit ćeš!

Ovaj članak je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti za tiskano ili online izdanje.
Informaciju kako postati naš suradnik ili podupiratelj Zaklade hagioterpaija dr. Tomislav Ivančić možete 
pronaći ovdje te tako pridonijeti razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.