Kako se riješiti alkoholizma?

TRAŽILI STE ODGOVOR HAGIOASISTENTA

Moj tata je alkoholičar i nije svjestan svoga stanja. Živimo u kraju u kojem je svakodnevno piće normalna stvar tako da mu njegova okolina ne olakšava. Iako on načelno priča kako će prestati piti čak i prestane na neko vrijeme, ali opet se vrati piću. Što ja mogu učiniti? Kako pomoći njemu i ostatku obitelji? 
Mate

Poštovani Mate!

Jako je dobro i lijepo od vas što želite pomoći svome ocu da se oslobodi ovisnosti o alkoholu i uđe u slobodu života. 

Svakako da možete puno učiniti, što neće biti lako, ali je moguće!

Sigurno je da je vaš otac uvidio svu pogubnost alkoholizma, da želi prestati piti, ali sam ne može i  to je sasvim realno.

Alkoholičar je ovisan o alkoholu, izgubio je slobodu i moć biranja i bivanja u dobroti i slobodi te se ne može oduprijeti toj „slatkoći“ uživanja u alkoholu. No to je samo trenutno, tjelesno i lažno, a onemogućuje prave duhovne i trajne radosti. Ovisnost protiv slobode!

Ovisnost je na neki način jednom upisana negativna navika koja uvijek traži da se izvršava i tako na neki način zarobi čovjekovu slobodu. Ona je patnja koja čovjeku oduzima moć raspolaganja slobodom. Sloboda je čovjekova vrhunska sposobnost, ali i velika opasnost. U svijetu postoji dobro i zlo i za što se čovjek odluči to postaje njegova sudbina. Tako se jednom vaš otac odlučio za alkohol jer mu je on davao nekakvo veselje, druželjubljivost i sl. Ali, kako je više to ponavljao s vremenom je, razvivši negativnu naviku, postao klasični ovisnik o alkoholu. Znanstveno je dokazano da tijelo pamti sve što se intenzivnije upiše u njega, pa tako i užitak alkohola, a poslije to non-stop traži ( Joachim Bauer- „Pamćenje tijela“). Tako tijelo neizmjerno zarobljava naš duh i našu slobodu, čime gubimo moć činiti dobro i postajemo zarobljeni moći da činimo zlo. 

Dobro ste uočili da je okolina vašeg oca takva da nešto loše i negativno kao što je alkoholizam prihvaća kao normalnu stvar. Ali to je nažalost gotovo posvuda praksa. Mi živimo u društvu koje slavi kojekakve tjelesne užitke i ovisnosti kao vrhunac života! Razne udruge, ustanove i mediji vrlo agresivno propagiraju takvu zarobljenost užicima ( naročito na području spolnosti i seksualnosti) kao vrhunac osobne sreće i slobode. A ipak iskustveno iz prakse života je vidljivo što je istina, a što laž i svi ovisnici itekako teže ući u dobrotu i ljepotu života.

Kako pomoći?

Ovisnost je patnja duhovne razine i nje se moguće osloboditi samo primjenom duhovnih lijekova.

Prvo što bi vi mogli učiniti je dobro i argumentirano objasniti ocu koliko bi on bio radosniji i sretniji, a i vi svi oko njega, kad bi on prestao piti. Tu trebate biti jako uvjerljivi i ustrajni da se u njemu učvrsti želja da krene putem slobode za dobro i radikalno se opredijeli za život u dobroti i ljubavi. 

Drugi korak bi bio da mu pomognete da osjeti dobrotu svega postojanja u sebi i svuda oko sebe. Recite mu da je dobrota svuda oko njega, ali da ju on trenutno ne osjeća jer ju i ne traži, a ne traži ju jer misli da je nema ili uopće ništa o tome ne razmišlja, što je vrlo česti slučaj. Ako, to uspijete, na jedan blagi i ustrajni način dobiti od svoga oca, puno ste napravili. 

Suvremeni čovjek ne razmišlja o tome tko je on, kako je nastao i kamo ide poslije smrti; ne razmišlja o postojanju i smislu života jer je ovisan o nekim prolaznim i nebitnim stvarima koje ga vežu i zarobljavaju, a ta egzistencijalna pitanja su najvažnija, a istinski odgovori na njih vode u spas i slobodu. 

Pokušajte ga blago zainteresirati za Isusa iz Nazareta kao čovjeka koji je znanstveno dokazano živio i djelovao u povijesti ljudi. Neka ga pokuša doživjeti kao osobu; kakav je to on bio, što je govorio a što radio, što su o njemu napisali u evanđeljima i sl. Ako bi osjetio Isusovu slobodu doživio biti takvo bogato iskustvo slobode, dobrote, ljepote i ljubavi da bi nadjačao sva negativna ovisnička iskustva, što je neizmjerna radost i sreća i trajni ulazak u slobodu i puninu života. 

Neobično je važno naglasiti da to nije uvod u Crkvu i krščanstvo, nego jednostavno besplatno primanje pomoći od nekoga tko ju bezuvjetno hoće i može dati. 

Nadalje, dobro je da ocu kažete što je na njemu dobro i slobodno ( a toga uvijek ima), da on na svom organizmu osjeti slobodu.

Otkrijte mu njegove specifične talente koji će ga kad ih počne koristiti također voditi putem slobode i nove egzistencije.

U duhu, mu opraštajte sve njegove prijestupe i budite u potpunom razumijevanju i sućuti.                             Naravno da nećete odobravati to što pije, ali oca kao osobu opravdavate i bezuvjetno ljubite.

U duhu mu govorite kako je lijepo što postoji, da to nije slučajno, da ga je netko kao nezamjenjivu i dragocjenu osobu želio i stvorio. Zahvaljujte što baš njega imate za svoga oca! 

Iz osobnog iskustva znam koliko se teško osloboditi bilo koje ovisnosti, ali da je itekako moguće! Naime bio sam ovisan o pušenju. Pušio sam oko kutiju cigareta dnevno, a ponekad i više. Jako puna puta sam se pokušavao osloboditi te negativne navike, ali mi nikako nije uspijevalo. Bio sam posve svjestan da mi pušenje svestrano narušava zdravlje, da je financijski zahtjevno, da se kosi s mojim svjetonazorom, da nisam dobar primjer drugima itd. Izdržao bih par dana, ponekad i više tjedana, da bih uvijek iznova padao, no svejedno nisam odustajao. 

S vremenom sam si stalno postavljao pitanje, da li volim samog sebe? Ako da, zašto se onda cigaretama trujem. Ta kontradikcija mi nije dala mira i učvršćivala me je u namjeri da se oslobodim takve glupe navike. 

Ipak presudna je bila podrška moje supruge, koja mi je dala dodatnu snagu i potporu! Isto je bilo vrlo važno da nisam više ni jednu cigaretu zapalio, jačavši tako svoj karakter, bivao sve otporniji i postupno ušao u potpunu slobodu. 

Puno više o problematici ovisnosti i kako se nje osloboditi možete pročitati u knjizi Tomislava Ivančića- „Ovisnost i sloboda“.

Evo toliko, poštovani Mate! 

Želim vam da uspijete u svojoj plemenitoj nakani i znam da ćete u tome i uspjeti!

Total
0
Shares
Odgovori
Prev
Biti žena – kolumna za ženu

Biti žena – kolumna za ženu

Hagioterapija će uvelike pomoći ženi da osvijesti svoju ulogu za izgradnju

Next
Koju stranu života biraš?

Koju stranu života biraš?

Piše: Marijana Ištvanović, hagioasistentica/ CHT Koprivnica Predragi, voljeni i


Ovaj sadržaj je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti  za tiskano ili online izdanje. Na taj način postajete i podupiratelj Zaklade hagioterpaija dr. Tomislav Ivančić te pridonosite razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Možda će vas zanimati