TRAŽILI STE ODGOVOR HAGIOASISTENTA

Moj tata je alkoholičar i nije svjestan svoga stanja. Živimo u kraju u kojem je svakodnevno piće normalna stvar tako da mu njegova okolina ne olakšava. Iako on načelno priča kako će prestati piti čak i prestane na neko vrijeme, ali opet se vrati piću. Što ja mogu učiniti? Kako pomoći njemu i ostatku obitelji? 
Mate

Poštovani Mate!

Jako je dobro i lijepo od vas što želite pomoći svome ocu da se oslobodi ovisnosti o alkoholu i uđe u slobodu života. 

Svakako da možete puno učiniti, što neće biti lako, ali je moguće!

Sigurno je da je vaš otac uvidio svu pogubnost alkoholizma, da želi prestati piti, ali sam ne može i  to je sasvim realno.

Alkoholičar je ovisan o alkoholu, izgubio je slobodu i moć biranja i bivanja u dobroti i slobodi te se ne može oduprijeti toj „slatkoći“ uživanja u alkoholu. No to je samo trenutno, tjelesno i lažno, a onemogućuje prave duhovne i trajne radosti. Ovisnost protiv slobode!

Ovisnost je na neki način jednom upisana negativna navika koja uvijek traži da se izvršava i tako na neki način zarobi čovjekovu slobodu. Ona je patnja koja čovjeku oduzima moć raspolaganja slobodom. Sloboda je čovjekova vrhunska sposobnost, ali i velika opasnost. U svijetu postoji dobro i zlo i za što se čovjek odluči to postaje njegova sudbina. Tako se jednom vaš otac odlučio za alkohol jer mu je on davao nekakvo veselje, druželjubljivost i sl. Ali, kako je više to ponavljao s vremenom je, razvivši negativnu naviku, postao klasični ovisnik o alkoholu. Znanstveno je dokazano da tijelo pamti sve što se intenzivnije upiše u njega, pa tako i užitak alkohola, a poslije to non-stop traži ( Joachim Bauer- „Pamćenje tijela“). Tako tijelo neizmjerno zarobljava naš duh i našu slobodu, čime gubimo moć činiti dobro i postajemo zarobljeni moći da činimo zlo. 

Dobro ste uočili da je okolina vašeg oca takva da nešto loše i negativno kao što je alkoholizam prihvaća kao normalnu stvar. Ali to je nažalost gotovo posvuda praksa. Mi živimo u društvu koje slavi kojekakve tjelesne užitke i ovisnosti kao vrhunac života! Razne udruge, ustanove i mediji vrlo agresivno propagiraju takvu zarobljenost užicima ( naročito na području spolnosti i seksualnosti) kao vrhunac osobne sreće i slobode. A ipak iskustveno iz prakse života je vidljivo što je istina, a što laž i svi ovisnici itekako teže ući u dobrotu i ljepotu života.

Kako pomoći?

Poštovani, za nastavak čitanja trebate biti pretplatnik.
Ako već jeste pretplatnik