Uviđaš li da možeš postati genijalan i velik čovjek? – Tomislav Ivančić

Tomislav Ivančić, „Minuta za tebe“, 28. kolovoza 2020. godine

U jednoj rečenici sv. Augustin kaže: „Ja sam postao sam sebi pitanje.“ Čudesno kako je Augustin do današnjega dana ostao moderan i zanimljiv, daleko više nego sv. Toma i svi drugi koji su se samo zaustavili na Aristotelovoj filozofiji i iz nje pokušali izgrađivati kršćanski nauk.

Augustin je, zapravo, živio na svom obraćenju, što sv. Toma nije imao. Augustin je živio na tome da je bio u raznim herezama i onda je vidio da su krive i tad je znao što je ispravno. Augustin je, konačno, odlučio da će živjeti svoj asketski život i osnovao je jedan augustinski red, metodu života i zato je velik, čudesan do danas. Zanimljivo je da je on sam osjetio da je sam sebi postao pitanje, a bio je genijalan, vrhunski govornik, vrhunski stručnjak, intelektualac. Onda je došao u Milano. Tu ga je sve slomilo.

Slušao je Ambrozija kako govori i shvatio: „Pa, ja sam u krivu!“ Tad je osjetio da je on sam sebi pitanje. A onda kad je, iza toga, slušao svoju majku kako plače već sedamnaest godina zato što je on postao nemoralan, imao izvanbračno dijete, to što je bio u sekti, što nikako nije mogao prihvatiti kršćansku vjeru. Osjetio je svu ljepotu svoje majke i njezine ljubavi, onda svoju braću i druge. Tad je osjetio da mora sam sebi postaviti pitanje.

Jednog je dana čuo upravo to, što je sv. Pavao govorio: „Provodite svoje dane, ne u gozbama, pijankama, ne u razuzdanosti i grijehu, nego neka vam Gospodin Isus Krist bude svet u srcima.”

Augustin je, dakle, sebi postavio pitanje samoga sebe. I tada je mogao čuti druge glasove: glas svoje majke, glas sv. Ambrozija, glas sv. Pavla, ali prije svega, glas Isusa Krista! I do današnjega dana zrače njegove misli. Ne samo da ih kršćani, i mi, teolozi, poštujemo, nego ga poštuju također ateisti, filozofi svih vremena. I našeg ateističkog, kršćanskog i nekršćanskog mentaliteta.

Poštovani, da li uviđaš da možeš postati genijalan i velik čovjek?

Ovaj članak je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti za tiskano ili online izdanje.
Informaciju kako postati naš suradnik ili podupiratelj Zaklade hagioterpaija dr. Tomislav Ivančić možete 
pronaći ovdje te tako pridonijeti razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Total
0
Shares
Prev
Koji je to autoritet u meni?

Koji je to autoritet u meni?

Piše: Kristina Jurković Četvrti međunarodni hagioterapijski i evangelizacijski

Next
Za dobar dan – iz pera hagioasistentice

Za dobar dan – iz pera hagioasistentice

Piše: Lana Poljak Branisavljević BITI ČOVJEK VRLINA Vrlina je svaka dobra


Ovaj sadržaj je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti  za tiskano ili online izdanje. Na taj način postajete i podupiratelj Zaklade hagioterpaija dr. Tomislav Ivančić te pridonosite razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Možda će vas zanimati