Meditacija za tebe – Tomislav Ivančić

Iz knjige Budi odvažan i hrabar

SPRIJATELJI SE S ISUSOM

U svakom novom danu susrećemo se s pitanjem jesmo li živjeli dostojno i s drugim upitnikom, želimo li mijenjati život na bolje i osigurati si sretnu budućnost. Svake godine Katolička Crkva slavi značajnu svetkovinu Krista Kralja. Tog dana je ujedno posljednja nedjelja crkvene godine, tako da bismo je mogli nazvati starom godinom Crkve. Sljedeće je nedjelje naime prva nedjelja adventa, a time počinje nova crkvena godina. To je dan, dakle, u kojem bi trebalo kao vjernik napraviti određenu godišnju bilancu svoga života i osobito svoje vjere.

Samo jedan gospodar ljudske povijesti i gospodar vremena je gospodar naših prostora. Za Isusa se kaže da je on Kralj kraljeva i Gospodar gospodara. Sveti Pavao kaže da je u njemu i po njemu sve stvoreno i da je za njega sve stvoreno. On će pobijediti zlo svijeta i podvrgnuti čitav svijet i sva stvorenja k Ocu nebeskom, a na kraju će se i sam podvrgnuti svom Ocu da bi sve u svemu bio Bog, kaže sveti Pavao. Ta činjenica da je Isus Gospodar svega ispunja nas ponosom, jer je Isus postao čovjekom. Bog dakle nije čovjeku stranac,
on je čovjek, on je prijatelj čovjeku, on je jedan između nas i stoga nas neće napustiti već potpuno razumjeti i pod svaku cijenu nastojati spasiti.

Ako itko može biti istinski kralj, a to znači doista vladati svim vlastima svijeta, kako dobrim tako i zlima, onda je to jedino Isus, samo zato jer je Bog. Isus je gospodar vremena. On stoji na početku kad je vrijeme postalo i on je na svršetku vremena, on nas zapravo kroz smrt izvlači iz vremena i uvlači u vječnost. Vrijeme je naš okov, mi iz vremena ne možemo vani, ne možemo se vratiti u jučerašnji dan niti skočiti u sutrašnji. Vrijeme je poput košare koja nas nosi, poput kabine koja nas vuče na planinu ili natrag. Mi možemo samo toliko naprijed ili natrag kolika je kabina. No to vrijeme je također naša ponuda, u njemu možemo činiti dobro, ono je poput košare koja nas svaki dan pita da li ćemo nešto staviti u nju i tako omogućiti prilaz vječnosti.

U svakom trenutku, u svakoj minuti i sekundi možemo napraviti neko dobro djelo, u svakom satu možemo zazvati Boga i postati prijatelji neba, u svakom danu možemo s Isusom drugovati te tako sami postati kraljevići i kraljevne. Tko druguje s Isusom postaje njemu sličan i postaje sposoban biti njemu sasvim blizu. Isus je postavio vremena i zato može završiti njihov tijek. Sudnji dan ili kraj svijeta upravo znači kraj vremena. Zato se kaže da će Isus ostati s nama do kraja vremena i do kraja svijeta. To znači da je svijet skučen u vrijeme, da je on ograničen vremenom i da se on događa u vremenu. Mi smo zato u biti na zemlji povijesni. Vječni život pak znači da će se razoriti okovi vremena, da ćemo ući u bezvremenske prostore u kojima ćemo biti vječni, neuništivi, trajni, u kojima će prošlost i budućnost biti u trenutku prisutni, u kojima ćemo mi dakle biti cjeloviti svi zajedno.

Crkva želi prepoznati sebe promatrajući Isusa iz Nazareta, želi svakodnevno još jače u svijetu utisnuti biljeg i razlog svoje opstojnosti te pokazati više nade u svijetu. Stoga nam ostaje da tom Isusu Kristu posvetimo pažnju, da se zagledamo u njegov lik, da poslušamo njegove riječi iz Svetog pisma, da razgovaramo s njime u molitvi te tako njega upijemo u sebe, kako bismo već sada postajali njemu slični, kako u sadašnjosti tako i u budućnosti. Jednom će svakome od nas doći posljednja godina, posljednji dan, posljednji sat, posljednja minuta života. Sad još živimo, sad možemo puno toga popraviti što nije bilo u redu u prošlosti, sad možemo puno toga dobroga učiniti da se radujemo budućnosti. Sad možemo od sebe skinuti strah pred smrću, sad se možemo učvrstiti u povjerenju da se život ne zaustavlja, nego ide zauvijek naprijed.

Danas možemo staviti sve svoje čežnje i želje, svoju prošlost i budućnost u ruke Kralju kraljeva i Gospodaru svih gospodara, Kralju vjekova kojemu sve živi, kako piše na pročelju crkve na Mirogoju u Zagrebu. Isus je međutim Kralj koji svjedoči za istinu, on je sam Istina, kako nam reče, ali i Život, no on nije kralj koji traži da mi za njega ginemo, nego Kralj koji hoće da za njega živimo, a On za nas gine da nas iz groba izvuče u svoje kraljevstvo. 

On ne traži od nas da padamo i borimo se za njegovo kraljevstvo, nego se on i njegovo kraljevstvo bore za nas da bismo mi bili baštinici toga kraljevstva. Sve je, dakle, s Isusom drukčije.

Tko je od istine sluša njegov glas, kaže Isus. Važno je da danas postanemo ljudi istine. 

Meditacija za tebe – Tomislav Ivančić

Ovaj članak je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti za tiskano ili online izdanje.
Informaciju kako postati naš suradnik ili podupiratelj Zaklade hagioterapija dr. Tomislav Ivančić možete pronaći ovdje te tako pridonijeti razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Total
0
Shares
Prev
“Palijativna skrb u zajednici” – tribina

“Palijativna skrb u zajednici” – tribina

Next
VJERA I POVJERENJE – međunarodni online susret

VJERA I POVJERENJE – međunarodni online susret

Prihvaćam li sebe kao Božje djelo?


Ovaj sadržaj je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti  za tiskano ili online izdanje. Na taj način postajete i podupiratelj Zaklade hagioterpaija dr. Tomislav Ivančić te pridonosite razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Možda će vas zanimati