Transkript pripremila Vesna Žarko

Kinoteka, 08.12.2011

Pokušajmo se mi koji smo kršćani katolici prisjetiti: što ti Marija znači? Tko je to Marija? Kad kažemo Majka Božja,  da li je to za tebe hodočašće na Bistricu? Što ona za tebe znači? Tko je ta žena?  

Pokušaj promisliti što je ona tebi? Dakle, tko je Marija?

Ona je židovka koja se rodila prije dvije tisuće dvadeset i više godina. I to u Izraelu, u Nazaretu. To je žena obična, od dobrih je roditelja bila rođena i odgojena  i ona je negdje u dvadesetoj godini ili ranije već bila zaručena s Josipom. Međutim,  oni su odlučili da neće imati djece iako je to bilo protivno njihovom židovskom zakonu. Ideal je bio da se udaju i žene i da imaju puno djece. I onda je k njoj došao anđeo, što je nju zaprepastilo i rekao da će ona biti majka budućeg Mesije i spasitelja čitavog čovječanstva. Ona se prestrašila na anđelov pozdrav kad je rekao: “Zdravo, milosti puna“. Kud ja milosti puna, ja obična žena?  I onda je anđeo rekao da će Duh Sveti učiniti čudo i da će to sam Sin Božji doći. Anđeo je obznanio da je njezina teta Elizabeta začela u starosti. I  čim je anđeo  otišao, Marija se spremi da ide pitati svoju tetu Elizabetu  što da radi. 

Što će sada kad je začela samo nebo? 

Onda su njih dvije razgovarale. Elizabeta je bila već  u šestom mjesecu trudnoće. Tri mjeseca ostala je Marija kod svoje tetke,  dok tetka nije rodila Ivana Krstitelja,  i onda se ona vraća kući, u Nazaret. Josip ima problema jer Marija se vratila  trudna. Što je to  sada? On ju hoće ostaviti dok  i njemu  anđeo nije rekao: “Josipe, ne boj se. Vas dvoje ste odabrani,  osobito Marija, da kroz nju dođe Bog koji želi biti čovjek. Da u njoj postane čovjekom. 

Isus je po Duhu Svetom začet, a i svatko od nas je stvoren  od Boga. Jer mi smo  od roditelja primili psihu i tijelo, a Bog ti daje tvoju osobnost, tvoj karakter, sve tvoje sposobnosti. Bog ti daje Duha  i duhovnu dušu, sve ono čime misliš, govoriš, po čemu stvaraš. Tako da shvaćamo kroz Mariju  i  Isusa što se dogodilo  i nama. 

Marija je poslije živjela  takoreći običnim životom. Morala je bježati u Egipat  jer su prijetili Isusu, imala je svakakvih teškoća. Prema tome, nemojte majku Božju Mariju gledati kao nekakvu divnu ženu  koja je  živjela u oblacima, kao u nebu.

Izvor: Novosti.hr

Ona je stvarna žena, u Međugorju govori hrvatski. U Lourdu govori francuski, u Fatimi portugalski. Dakle žena nadarena, ali ona je čovjek, samo čovjek. Ona nema ništa s Presvetim Trojstvom, ona nije božanstvo. Nemojte ju stavljati gore, nemojte misliti Marija može ovo, može ono. Ne može, ona može kao i ti. Kako ti možeš preporučiti nekoga ako si u ministarstvu prosvjete, neku svoju prijateljicu predložiti da dobije radno mjesto u školi. Tako Marija može svome sinu reći: „Čuj sine,  evo ova žena želi  razumjeti govor prof. Ivančića,  pa  joj  daj   mudrosti.“

Tako shvatite Mariju, jer inače ćete krivo činiti ako shvatite kao da je ona neka božica.  Ona je samo čovjek. Jedna između nas. A ono kako ti Marija pomaže, je to da gledaš u nju i kažeš: “Marijo, On je tebe tako uzvisio. Da,  ti si tamo gdje je i tvoj sin, u nebu i uživaš. Sad se još možeš ukazivati nama na zemlji. Ma ti si genijalka. Znači i ja ću tamo biti. Tamo gdje je moja mama, biti ću onda i ja. 

Ako je ona moja majka, ne mogu ja  negdje drugdje biti, nego kraj nje.  Kad ja njoj kažem: “Marijo,  pa ti si puna milosti”, ona kaže: “I ti si Tomislave. Jer ti si kršten. Oslobođen time od istočnog grijeha” Pa jesam, zbilja. Tako i ona kao da je krštena imala je od kad je začeta slobodu od istočnog grijeha. Kažem: “Pa ti si rodila Isusa”. “A ti ga rađaš kod svake mise”.

Kaže sv. Augustin, ona je velika,  ali uvijek manja od svećenika i  od biskupa. Jer dano im je činiti veličanstvena čudesa: dijeliti sakramente.

Hajdemo ostati u tišini koju minutu  da Mariju prihvatimo onakvu kakva ona jest. To znači kao čovjeka koji čezne da ti pomogne, da te pomiluje. Da, ona dolazi kao čovjek, ne kao nekakva izmišljotina. Jeste ju kad mogli dodirnuti? Kaže mi Marija Pavlović: ona je čovjek, divan, prekrasna je, puna mirisa, radosti. Majka. 

Hajdemo sada ući  u tu stvarnost vjere da osjetite blizinu te žene. I kako ona zapravo svaki dan želi doći k tebi. Ona u Međugorju dolazi  samo da ti kaže da se tako  ukazuje tebi u tvojoj kući. Sve je to tako normalno, poštovani prijatelji, nemojte biti pogani, nego kao kršćani  budite realni. 

Marija je povijesna osoba. Živjela je  kao i ljudi njenog vremena i slično kao i mi. Čistila kuću, odgajala Isusa, tražila ga kad se izgubio…. Kada Isus ode i čini čudesa, k njoj dolazi  rodbina pitati što njen sin radi. Kakva čudesa, pa on je samo jedan između nas.Pa ga hoće dovesti kući  da ne ide okolo propovijedati . 

Ono što  čovjek u životu proživljava, to  je imala Marija i zato te razumije. Nemoj nikada smatrati da je tvoj život težak, a da je ona lebdjela na oblacima. 

Imala je krvav život, imala žuljeve na rukama, plakala je ali se i smijala.

Hajdemo takvu Mariju prihvatiti,  nema druge. Zato joj možeš mirno reći: ” Nauči i mene da budem normalan”. Da razumijem kako je i Isus čovjek i da ga ne tražim u oblacima. 


Ovaj članak je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti za tiskano ili online izdanje.
Informaciju kako postati naš suradnik ili podupiratelj Zaklade hagioterapija dr. Tomislav Ivančić možete 
pronaći ovdje te tako pridonijeti razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.