Tomislav Ivančić, iz knjige Oče

TI SI BOŽE SA MNOM, KOGA DA SE BOJIM?

U dubokom miru i tišini postaješ svjestan: BOG JE IZA TEBE. Od njega si došao, iz njegova naručja pošao si u život na zemlju. On te stvorio. On ti je Otac. Iza tvojih leđa prati te topao njegov pogled. Ruke njegove su ispružene za tobom kao kad majka pusti dijete iz naručja da napravi prve korake. On te poslao u svijet da proživiš svoj život. On te zato stvorio, dao ti baš takve sposobnosti, on je za tebe odredio baš tvoju obitelj, tvoj ambijent, tvoje zvanje. Opremio te svime potrebnim da proživiš život onako kako on želi. On ima pouzdanja u tebe. On te voli i sa simpatijama te prati na ulasku u život i na svakom tvom koraku. Ti nikad nisi sam. Tvoja leđa su sigurna. Ništa te nenadano ne može pogoditi. On je iza tvojih leda. Opusti se i prepusti tom osjećaju sigurnosti i povjerenja. Osloni se leđima na njegove ruke, prepusti se njegovoj prisutnosti.

BOG JE ISPRED TEBE. Ti ne ideš u nepoznato. Ispred tebe je Božji Sin — Isus. Ne boj se! Evo, on je ispred tebe. On je pred tobom pošao u svijet. Isus je prošao sve što i ti moraš.
Svaka ljudska situacija ispunjena je njime. I u smrti te čeka. Nikamo ne moraš poći sam. On je ispred tebe. Pruža ti raširene ruke da te zagrli. Kao majka kad joj dijete potrči u zagrljaj.

Njegove oči te zovu i hrabre. On ti govori Riječi svoje. On ti daje mu snagu svoga Duha Svetoga. On je preuzeo grijehe tvoje. On te čeka da te odmori kad se umoriš i preopteretiš, On ti daje zadaće, on ti daje i darove da zadaće možeš ispuniti. On ide ispred tebe. Prepusti se toj sigurnosti.

BOG JE U TEBI. Duh Sveti stanuje u tebi kao u hramu. On pozna svaku žilicu tvoga tijela, svaki pokret tvoje duše. On je tebi bliži od tebe samoga. On te hrabri i u tebi i oko tebe
pobjeđuje svaku stranu silu. On je jači od đavla i njegovih sila. On je tvoja sloboda. Ne moraš se bojati ni bolesti ni grijeha, ni nezgoda. Ništa ti se ne može dogoditi što on ne bi znao i s tobom rješavao. Ti nikad nisi sam. On je uvijek tu, osobito kad te snađe nesreća, tjeskoba, strah, bolest, osama. Tu je. Prepusti se tom osjećaju prisutnosti i sigurnosti.

Meditacija za tebe – Tomislav Ivančić

Ovaj članak je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti za tiskano ili online izdanje.
Informaciju kako postati naš suradnik ili podupiratelj Zaklade hagioterapija dr. Tomislav Ivančić možete 
pronaći ovdje te tako pridonijeti razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Prethodni članakOsama Božića – Tomislav Ivančić
Sljedeći članakPovratak u središte
Tomislav Ivancic
Rođen je u Davoru 1938. godine. Nakon filozofskog i teološkog studija u Zagrebu i Rimu zaređen je 1966. godine za svećenika zagrebačke nadbiskupije. Postigavši magisterij iz filozofije i doktorat iz teologije na papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu, vraća se 1971. godine u Zagreb gdje postaje profesor Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Pročelnik je katedre fundamentalne teologije, bio je jedan od urednika Bogoslovske smotre. Područja njegovog znanstvenog rada su filozofija, teologija i književnost. On istražuje odnos filozofije i teologije, vjere i znanosti, ateizma i religioznosti, objave i vjere, Crkve i crkvenih zajednica, kršćanstva i religija, fenomen sekti i pitanja teološke epistemologije. Osobito područje njegova zanimanja je istraživanje čovjekove egzistencijalno-duhovne dimenzije, gdje otkriva način suvremene evangelizacije te nužnost razvoja duhovne medicine, koja je uz somatsku i psihičku nezaobilazna u cjelovitom liječenju čovjeka, a osobito u liječenju duhovnih bolesti i ovisnosti. U tu svrhu razvio je metodu hagioterapije i osnovao 1990. godine u Zagrebu Centar za duhovnu pomoć čiji je predstojnik. Od 1971. godine uz rad na fakultetu bio je studentski vjeroučitelj u Zagrebu, inicijator molitvenog pokreta unutar Crkve u Hrvata, osnivač vjerničkog društva pod imenom Zajednica Molitva i Riječ (MiR), te voditelj brojnih seminara za duhovnu obnovu i evangelizaciju kod nas i u inozemstvu. Nakon završetka studija i znanstvenog doktorata iz fundamentalne teologije na ... (Nastavak pročitajte na https://hagio.hr/tomislav-ivancic/)