Tomislav Ivančić, iz knjige Oče

ABBA

(Dijete si Božje)

Oče, tata, dragi oče – jest najomiljenija Isusova molitva. Sv. Pavao nas uči da se i mi tako obraćamo Bogu.

Sjedi opušteno i sjeti se da je Bog tu pred tobom. Polako, kao u more, zaplivaj u tu Božju prisutnost. Zatim, polako, iz dubine bića, izgovaraj riječ ABBA. Neka to traje deset do petnaest minuta. Jednostavno se prepusti prisutnosti Božjoj i rominjanju riječi “ABBA” u svome srcu. Stavi tu riječ u kucaj svoga srca ili u tok svoga disanja. Tako se potpuno odmaraj kao da si ušao u sjajan oblak Božje prisutnosti.

Nakon dvadesetak minuta polako se opet vrati svakodnevici. Izađi iz meditacije moleći »Oče naš«.

Ovaj članak je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti za tiskano ili online izdanje.
Informaciju kako postati naš suradnik ili podupiratelj Zaklade hagioterapija dr. Tomislav Ivančić možete pronaći ovdje te tako pridonijeti razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Prethodni članakŽELIM TE U MISLIMA
Sljedeći članakIVONA ZGRABLJIĆ – ambasadorica projekta “Uključi se da pisana riječ i dalje živi – Tomislav Ivančić”
Tomislav Ivancic
Rođen je u Davoru 1938. godine. Nakon filozofskog i teološkog studija u Zagrebu i Rimu zaređen je 1966. godine za svećenika zagrebačke nadbiskupije. Postigavši magisterij iz filozofije i doktorat iz teologije na papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu, vraća se 1971. godine u Zagreb gdje postaje profesor Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Pročelnik je katedre fundamentalne teologije, bio je jedan od urednika Bogoslovske smotre. Područja njegovog znanstvenog rada su filozofija, teologija i književnost. On istražuje odnos filozofije i teologije, vjere i znanosti, ateizma i religioznosti, objave i vjere, Crkve i crkvenih zajednica, kršćanstva i religija, fenomen sekti i pitanja teološke epistemologije. Osobito područje njegova zanimanja je istraživanje čovjekove egzistencijalno-duhovne dimenzije, gdje otkriva način suvremene evangelizacije te nužnost razvoja duhovne medicine, koja je uz somatsku i psihičku nezaobilazna u cjelovitom liječenju čovjeka, a osobito u liječenju duhovnih bolesti i ovisnosti. U tu svrhu razvio je metodu hagioterapije i osnovao 1990. godine u Zagrebu Centar za duhovnu pomoć čiji je predstojnik. Od 1971. godine uz rad na fakultetu bio je studentski vjeroučitelj u Zagrebu, inicijator molitvenog pokreta unutar Crkve u Hrvata, osnivač vjerničkog društva pod imenom Zajednica Molitva i Riječ (MiR), te voditelj brojnih seminara za duhovnu obnovu i evangelizaciju kod nas i u inozemstvu. Nakon završetka studija i znanstvenog doktorata iz fundamentalne teologije na ... (Nastavak pročitajte na https://hagio.hr/tomislav-ivancic/)