Nova evangelizacija u hagioterapiji – Tomislav Ivančić

Piše: prof. dr. Tomislav Ivančić

Duhovnost hagioterapije razvija se kroz novu evangelizaciju jer ona nam daje puninu duha i liječi nas tako da postajemo slobodni primiti Duha Svetoga. Pitati se što će nam evangelizacija u hagioterapiji isto je kao i pitati što će nam duša, volja ili razum u hagioterapiji. Evangelizacija je znanje i metodika, način kako dobiti silu Duha Svetoga kojom ćemo liječiti svijet i prirodu. Na antropološkoj razini, nemamo druge snage za liječenje, nego samo Duha Svetoga.

Evangelizacija je prvi navještaj, ona budi u nama vjeru, a odvija se preko seminara koji se provode po modelu prvokršćanskoga katekumenata. Seminari imaju četiri dijela: predkatekumenat istražuje čovjeka i njegovu egzistenciju te Stvoritelja, od kojega sve zavisi; drugi dio, katekumenat, informira o Isusu Kristu, koji rješava sva pitanja ljudske egzistencije, sve njegove muke, koji voli čovjeka i donosi mu spas; treći dio je razdoblje čišćenja i prosvjetljenja gdje se događa liječenje kroz molitve oslobođenja od raznih ovisnosti, grijeha i bolesti, a zatim se događa kajanje za grijehe, čišćenje i iscjeljenje tijela, duha i duše; četvrti dio obrađuje sakramente inicijacije, odnosno tu se kroz obnovu sakramenata krštenja, pričesti i potvrde dobiva silina Duha Svetoga, koji sakramentima daje efikasnost i snagu. Zapravo se na seminarima nove evangelizacije kroz ova četiri koraka dobiva osoba Duha Svetoga. Seminari osposobljavaju hagioasistenta da dođe do lijekova koje treba posredovati hagiopacijentu. 

Osim toga, hagioasistentima je potrebna i formacija kroz Bljesak. U tom programu dobivaju izvorne spoznaje o Bogu, milosti, Duhu Svetom, što je sve bitno za terapiju antropoloških bolesti. To zovemo Bljesak. Bljesak jednostavno želi hagioasistenta prosvijetliti da vidi što je s pacijentom.

Osim seminara nove evangelizacije i formacije kroz Bljesak, hagioasistent svoju stručnost stječe i kroz svakodnevno jednosatno druženje kroz klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, odnosno molitvu na temelju predloška iz moje knjižice Svakodnevno druženje s Isusom. To druženje s Isusom osposobljava da od Isusa preuzmemo ono što trebamo dati hagiopacijentima.

Dakle, kroz seminare, Bljesak i jednosatno druženje s Isusom razvijamo svoju duhovnost, primamo ono što je potrebno posredovati svijetu kroz bitak i transcendentale, kroz tumačenje ljepote, istine i ljubavi. Poslušnost u tome učinit će nas najsretnijim ljudima na svijetu.

Total
0
Shares
Odgovori
Prev
Katastrofa i nada

Katastrofa i nada

Razgovor s prof

Next
Uklopljenost hagioterapije u reevangelizaciju i evangelizaciju?

Uklopljenost hagioterapije u reevangelizaciju i evangelizaciju?

Razgovarala: Željka Kolar (Arhiva Hagiohr-a) Intrigira me tema reevangelizacije


Ovaj sadržaj je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti  za tiskano ili online izdanje. Na taj način postajete i podupiratelj Zaklade hagioterpaija dr. Tomislav Ivančić te pridonosite razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Možda će vas zanimati