Rad kao osobni razvoj – Tomislav Ivančić

Pripremila Željka Kolar

Prema predavanju prof. T. Ivančića, ( Arhiva Hagio.hr)

Radna terapija stoga što duhovna bolest nastaje između ostalog i tamo gdje su zanemareni čovjekovi talenti i gdje njegova kreativnost nije ostvarena. Ako se čovjek ne razvija kroz neki rad u njemu će se pojaviti samosažaljenje, depresija, agresivnost, ovisnosti svih vrsta pa čak i sklonost sucidu uslijed besmisla. Kod rada se ne radi samo o tome da čovjek nešto doprinosi svijetu ili da zarađuje da bi preživio, nego je u radu prvenstveno njegov osobni razvoj. Rad nije nešto čime čovjek zarađuje, nego rad njega obogaćuje.

Radeći čovjek se kreće, otkriva, saznaje, ulazi u nešto što prije nije poznavao, stvara, postaje sve sposobniji i time sretniji. Jednostavno raste kao čovjek.

Zato rad spada u makroterapiju, baš kao što lijenost spada u makropatologiju. Svatko je više-manje lijen, odnosno, svi smo na zemlji ranjeni lijenošću – zlo nas uvodi u to da ne stvaramo. A čovjekova veličina je upravo u radu jer radom se suprotstavlja zlu i ostaje zdrav. 

Čovjek napreduje po tome što radi, a ne po tome što je samo završio neke škole. 

Jer, samo radeći čovjek napreduje, a ne po tome kolike je škole završio. Diploma ne čini čovjeka sretnim, nego rad. Osim toga, diplome ionako zastarijevaju i potrebno je stalno nešto učiti. Potrebno je vjerovati u razvoj svoje inteligencije. 

Čovjekov mozak se razvija samo dok razmišlja i radi.

Ulažeš li sebe ili ne? Želiš li raditi ili ne? Nemoj čekati da ti država da posao. Toliko ima starica, siromaha, djece koji te trebaju. Idi i učini nešto za njih; oni će te nagraditi i već ćeš bit sretan/-a. Pokušaj sam/-a sebi naći posao, a ne očekivati od države. “Zacrtaj” si nešto i počni raditi, napravi plan što ćeš sutra novo napraviti i počni, i tako za svaki novi dan.

Rad kao makroterapija oslobađa čovjeka od ovisnosti, depresija, krivica, a za kreativnost. Opasno je biti bez posla jer tada te mogu “zaposliti” strah, grijeh ili bolest. S druge strane, dok radiš ti si genijalan/a si i svatko će te pohvaliti.

Za rad treba hrabrosti. Zato i hagioasistenti često ljude potiču da naprave neki konkretan korak i uđu u neki posao.

Svaki je rad ujedno i ulaganje u sebe. Važno je biti hrabar i boriti se protiv lijenosti i protiv mirovanja. Poznato je da vrhunski ljudi koji prestanu raditi kada odu u mirovinu, obole i fizički i psihički. 

Odmor i mirovina ne sastoje se u tome da čovjek ne radi, nego da sada radi nešto drugo.

Je li tvoje srce ikad stalo?

A zašto onda ti stojiš?

Misli i radi. U tome je tvoja veličina.

Ne traži pomoć izvana nego u sebi – Tomislav Ivančić

Total
0
Shares
Prev
Meditacija za tebe – Tomislav Ivančić

Meditacija za tebe – Tomislav Ivančić

UTJEŠI UPLAKANE Bio sam na kolodvoru

Next
Međunarodni hagioterapijsko-evangelizacijski susret – prijavnica

Međunarodni hagioterapijsko-evangelizacijski susret – prijavnica

BITI CJELOVITA OSOBA Razmisli: hraniš li TI tvoje tijelo, ili ono hrani tebe?


Ovaj sadržaj je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti  za tiskano ili online izdanje. Na taj način postajete i podupiratelj Zaklade hagioterpaija dr. Tomislav Ivančić te pridonosite razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Možda će vas zanimati