Gospodine, nauči nas vjerovati

Nauči misliti velike misli.Nauči govoriti velike riječi. Nauči biti svijetao. Donosi svjetlo svojim riječima. Donosi svjetlo svojim mislima. Donosi svjetlo svojim djelima. Budi svjetiljka koje ne osvjetljuje samo sebi put. Budi svjetiljka koja osvjetljuje put i drugima.

Tomislav Ivančić

Ova emisija nam pomaže otkriti vlastitu egzistenciju, upoznati sebe i Stvoritelja te tako raskrinkati zablude. Čini nas spremnima za sve izazove s kojima se suočavamo u životu. Nova evangelizacija kroz radiovalove uz pomoć suradnika prof. dr. Tomislava Ivančića koji je pokrenuo ovo emisiju i pratio HKR od početka.

Svake srijede od 21 do 22 sata na Hrvatskom katoličkom radiju.

Poveznica na arhivu emisija.

Iskustvo slušateljice

Piše: Marina Ćavar

U srijedu, prvog travnja 2020. godine, emitirana je nova emisija „Gospodine, nauči nas vjerovati“ na Hrvatskom katoličkom radiju. Voditelj je kao i inače, bio vjeroučitelj i evangelizator, Ivica Lulić. Gošće su bile evangelizatorica Ljerka Jurkić i hagioasistentica Silva Vrdoljak.

S obzirom na okolnosti u kojima se trenutno nalazimo, virus Covid 19, te na potres koji nas je nedavno iznenadio u Zagrebu, Ivica i gošće su se ovaj i prethodni put javili telefonom na HKR, a ne osobno iz studija, kako je to bilo do sada. Ono što je bilo lijepo i zanimljivo je kako su se brzo prilagodili stanju koje nas okružuje, te su ove zadnje dvije emisije bile pune svježine, novog žara Duha Svetoga, iskustvene i motivirajuće.

Osobno sam kontaktirana iz drugih krajeva Hrvatske, ali i iz Zagreba, s povratnim informacijama, koje se mogu opisati ukratko kao radost i zahvalnost. Također mi se javila jedna članica u formaciji ZMR, iz Austrije, također sa riječima zahvale.

Ništa nije potrebnije u ovim danima tjeskobe i neizvjesnosti, nego donijeti Radosnu vijest: „Stvoritelj svijeta postoji, nije nas zaboravio, ovo je samo tunel iz kojeg ima izlaza.“ Ljudima je potrebno ponovno donijeti nadu i mir, u vremenima nemira i beznadnosti.

Ivica nas je podsjetio kako je Apsolutna Dobrota na kormilu svijeta, a ne virusi.

Povijest Izraelaca svjedoči kako je izabrani narod propadao u onim vremenima kada nisu slušali glas Nebeskog oca, istaknuo je. Kroz Isusa iz Nazareta Bog Otac se objavio svim narodima. Ivica je zapitao: „Propada ekonomija, ali što ako propadnemo mi? Što je važnije sačuvati?

Naša stvarna propast je da nastavimo biti isti – to je najveća opasnost.

Jesmo li se počeli klanjati Ocu u duhu i istini? Danas kada su zatvorene naše Crkve – mi postajemo svetohraništa.

Ljerka nas je podsjetila na Papine riječi na nedavnom Urbi et orbi, kako smo svi mi na istoj lađi, dok Isus „spava“ na najopasnijem dijelu, krmi. Također, spomenula je kako su se Noi ljudi smijali i rugali mu se dok je pravio arku, ali na kraju Noa, s obitelji, biva spašen. Rekla je kako je ovo vrijeme „globalne patnje“.

Jedino Isusova riječ ima sposobnost promijeniti čovjeka. Zato pokušajmo upiti Isusa u toj riječi.


Silva nas je pozvala da se u ovim sadašnjim vremenima zapitamo:

„Što će biti od mene? Zašto ne mogu raspolagati životom – ni svojim, ni svojih najbližih? A što mene čini živom? Čime hranim svoju dušu? Uvredama, grubošću, površnošću? Želim li ja biti uistinu, partner Božji? Isus nam je ostavio snagu koja pobjeđuje svijet.


Ivica je na kraju zaključio kako je on uvjeren kako će se našim obraćenjem skratiti ovi dani patnje. Predložio je da dopustimo neka nas prati samo jedno – duboka sigurnost kako je Bog samo dobar.

Puno bogatstva i živog Duha dobili smo već na početku travnja s emisijom ZMR. Iskreno vjerujemo kako će se takvo obilje izliti kroz cijeli ovaj proljetni mjesec.

Poveznica za HKR:

https://hkr.hkm.hr/

Ovaj članak je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti za tiskano ili online izdanje.
Informaciju kako postati naš suradnik ili podupiratelj Zaklade hagioterapija dr. Tomislav Ivančić možete 
pronaći ovdje te tako pridonijeti razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.