Kako znati i prepoznati koja je svrha našeg postojanja? Osim, naravno, pripreme za život vječni. Kako znati jesmo li se ostvarili u životu i može li se čovjek uopće ostvariti u ovozemaljskom životu, a da to nije kroz posao i materijalno?
Ante

ODGOVARA EVANGELIZATOR MARINKO BANOŽIĆ

Poštovani gospodine Ante!

Čestitam i hvala vam na ovom pitanju, jer to je pitanje svih pitanja!
Ono dodiruje ono najbitnije u životu, a to je svrha našeg postojanja. Zašto uopće jesmo? Kako to da jesmo, ako jesmo nečiji – onda komu pripadamo? Otkuda smo i kamo idemo? Tko smo uopće mi? Ova filozofska, egzistencijalna pitanja čovjek si postavlja, na ovaj ili onaj način, otkada postoji.

Svjedoci smo da su prisutni različiti i često dijametralno suprotni odgovori i da se oko toga kroz vjekove vode znanstvene i ine rasprave i da nema jednoznačnog odgovora.
Znanstveno se ne može dokazati da Stvoritelj postoji ili da ne postoji. Tek kad je čovjek na svojoj duhovnoj razini, onda može spoznati i apsolutni duh.


S obzirom na to da ste u pitanju isključili ono najbitnije u razumijevanju ove problematike, a odnosi se na pripremu za vječni život, taj ću dio izostaviti iz odgovora.
Sve što postoji i egzistira u cjelokupnom postojanju ima svoj duboki smisao i svrhu. Sve je jedinstveno i neponovljivo, i nekako odiše jedinstvenom ljepotom i skladnošću. Koliko je tu prekrasnih oblika života! Pogledamo li samo cvijeće, drveće, livade i planine, potoke i mora! A koliko tek ljepote u životinjskome svijetu! Uzmite samo svrhu jednoga mrava ili pčele ili orla. Vrlo lako se složiti da je sve stvoreno u svijetu jedinstveno i neponovljivo i da nema duplikata. I pahulje snijega se međusobno razlikuju.

A da prijeđemo na čovjeka! Nikada nitko u povijesti ljudskog roda nije bio vi, a niti će biti.

Vi ste jedan jedini, neponovljivi. Niste slučajno nastali, netko vas je želio i stvorio. Nema slučaja, jer da ste slučajno nastali, po tom istom zakonu među milijardama ljudi još netko bi slučajno trebao biti vi. A toga sigurno nema. Znači vi ste doista originalan, poseban, beskrajno vrijedan, i vas u cijelom postojanju nitko ne može zamijeniti. A to vrijedi za svakog čovjeka.

Konkretno, dakle, kao originalna osoba imate i posebne originalne talente, a njih trebate sami otkriti kroz razmišljanje, promišljanje i meditaciju. Ja vam samo mogu reći da ih sigurno imate, da su vam dani, a na vama je da ih otkrijete i tu vas nitko ne može zamijeniti. A to je ta istina i ljepota života!

Znati i otkrivati da ste od Autora svega postojećeg baš vi željeni i stvoreni, da je On želio baš takvog čovjeka s vašim talentima – velika je radost.

Kad jednom otkrijete tko ste i koji su vaši talenti, vi ćete otkriti i svoj smisao. Kad otkrijete svoje talente onda ih trebate brižno, marljivo i s ljubavlju razvijati i vidjet ćete kako se razvijate i rastete i sve vam nekako postaje jasno i svrhovito. To je veličanstveni proces koji se događa kroz cijeli život.

Eto, toliko! Nadam se da sam vam bar djelomično odgovorio na vaše pitanje.
Želim vam puno radosti i uspjeha u otkrivanju svrhe svoga postojanja!