Kako se oduprijeti prevari?

Dobar dan!

Imam jedan problem s kojim se jako dugo mučim. U braku sam 10 godina, imam muža kojeg jako volim. Problem je što kad upoznam bilo kojeg muškarca (npr. na poslu ili negdje drugdje), ako mi se lipo obrati ja se zaljubim. Do sada nisam nikad muža prevarila, ali me ovo strašno muči. Kako se tome oduprijeti?
Hvala vam na odgovoru

Anonimna

ODGOVARA HAGIOASISTENT MARINKO BANOŽIĆ

Poštovana gospođo!

Izlaz iz vašeg problema ide kroz istinsko vrijednosno razumijevanje života, ljubavi, braka i međuljudskih odnosa. Vi ste jedna iskrena i hrabra žena i želim vam svim srcem pomoći. Niste jedina, mnoge žene, a i muževi imaju takve i slične probleme. To je vrlo, vrlo važno moralno – etičko i životno pitanje.

Odmah vam moram reći da vam neće biti nimalo lako, jer je jako puno zamki i mnoge stvari izgledaju kao da su simpatične, zanimljive i dobre, a zapravo su posve suprotne.
No vjerujem i znam, čim ste ovako postavili pitanje, da ćete uspjeti.

Postoji jedna kontradikcija u vašem pitanju jer tvrdite da jako volite muža, a da se na svako lipo obraćanje drugog muškarca zaljubite. Jedno s drugim ne ide. Usput rečeno, dobro je da niste prevarili muža, a nikada ni nemojte, jer bi vam to donijelo jako puno boli i patnje, a nikakvog užitka ni sreće. E to je ono što izgleda zamamno i primamljivo, a zapravo je lažno, nemoralno i sigurno rušenje osobnog dostojanstva i karaktera, ranjavanja savjesti i cijelog organizma duhovne duše.


Osobe koje ulaze u te „avanture“ jako teško to odmah shvate i premda primjećuju da se nekako lošije osjećaju, da nešto nije u redu, nastavljaju dalje sve do nekih jasnijih, ali i bolnijih znakova.

Sigurno je da ga volite,

no tu ljubav trebate stalno

njegovati i produbljivati.

Kako?

Neki ljudi to, nažalost, nikada ne shvate i slijepo srljaju u vlastitu propast i duhovnu smrt, a pri tome misle da su u pravu i da je to njihova sloboda, da su oni liberalni i napredni, da život treba uživati i slične nebulozne. Posljedice su stvarno teške, kako osobne, tako bračne, a naročito za djecu.

No da se vratimo na vašu ljubav prema mužu, jer ona je važna i ona vam je prava obrana od zla.

Sigurno je da ga volite, no tu ljubav trebate stalno njegovati i produbljivati. Kako?

Tako da ga promatrate u njegovoj egzistencijalnoj istini, da sve više i dublje otkrivate njegovu originalnost i jedinstvenost i vidjet ćete koliko ljepote i dobrote ima u toj duši. A još kad vidite da je baš ta osoba izabrala vas da skupa s vama ide stazom života, da zajednički savladavate sve prepreke, da vas voli i ljubi. Pa kako biste ga onda išli prevariti! Mislim da biste prije dali život, nego ga tako duboko ranili. A isto vrijedi i za njega! To je tek prava ljubav! Tako je o ljubavi govorio i Isus iz Nazareta. Sve drugo su limunade i glume.

Vaše trenutne reakcije prema drugim muškarcima sigurno nisu nikakva ljubav, pa rekao bih ni zaljubljenost, nego posljedica toga što vi ipak na taj način tražite i doživljavate pažnju muškaraca kao potvrdu svoje ženstvenosti i osobne vrijednosti te vam to na neki način „godi“. No, sve je to površno, izvanjsko i tjelesno te sigurno vodi u kršenje moralno – etičkih zakona života i duhovnu smrt.

Najbolje je da njih gledate u njihovoj istini, kao osobe i ljude koji traže svoju životnu istinu, da ih kao takve razumijete i poštujete, jer svi smo na ovoj zemlji u nekakvim svojim traganjima, problemima i borbama.

Tek to je pravi odnos ljubavi, ali zato ne zamamnih strasti. To su dva puta! Jedan vodi u život, a drugi u smrt. A opet, nekako se čine slični, zar ne!? Odmah, kategorički i odlučno presijecite svoje dosadašnje reakcije u navedenim situacijama jer vas mogu odvesti skroz krivo. Ovo je vrlo važno, jer vaš duh sve upija, i vi iz toga reagirate i tom pritisku bi vam se bilo sve teže oduprijeti. Vjerojatno ste to i sami primijetili.

Ako ste vjernica, tražite snagu u Isusu Kristu, Crkvi i sakramentima i dobit ćete, a ako ne, neizostavno se držite moralno – etičkih zakona života i postojanja!
Svakako bi se trebali javiti u jedan od naših centara za hagioterapiju

Ne dajte se!!

Želim vam puno ljubavi, snage i mudrosti!

Marinko

Ako imate pitanja za Marinka možete poslati na: urednistvo@hagio.hr.

Total
0
Shares
Prev
Svrha postojanja

Svrha postojanja

Kako znati i prepoznati koja je svrha našeg postojanja?

Next
Eko-vrt u službi hagioterapijske prakse društva

Eko-vrt u službi hagioterapijske prakse društva

Iz arhive, piše: dr


Ovaj sadržaj je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti  za tiskano ili online izdanje. Na taj način postajete i podupiratelj Zaklade hagioterpaija dr. Tomislav Ivančić te pridonosite razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Možda će vas zanimati