Piše: Anka Severin, hagioasistentica

Autor knjige „Mali princ“, Antoine de Saint-Exupéry, je napisao: „Čovjek samo srcem dobro vidi. Ono bitno, očima je nevidljivo“.

Riječ srce je često na našim usnama: dobro srce, radosno srce, nježno srce, hrabro srce, vjerno srce, plemenito srce, moje srce, srce si… S druge strane, tužno srce, slomljeno srce, kameno srce, nevjerno srce, zlo srce, lažno srce, zatvoreno srce.  Srce je  prvi tjelesni organ  koji se može osluhnuti ili ultrazvučno vidjeti već u plodnoj vodi  majčine utrobe, dvadesetak dana poslije samog začeća. To srce je neka vrsta „pumpice“ koja radi noć i dan sve do završetka ovozemaljskog života. Fizičko srce u organizmu prima krv, oplemenjuje ju i šalje ju po cijelom tijelu. Nekako prepoznajemo i psihičko srce, gdje se registriraju emocije. Emotivna bol javlja se u istom dijelu mozga kao i fizička bol te se može liječiti tabletama.

No što je sa srcem duhovne duše, srcem o kojem govori autor knjige „Mali princ“? U trenutku našeg stvaranja sudjelovali su otac, majka i Stvoritelj koji je oduvijek i zauvijek. On je u svojoj veličanstvenosti želio mene i tebe, jedinstvenu osobu koja ima svoj duhovni organizam, od kojeg je jedan organ i duhovno srce.

Srce duhovne duše postoji u duhovnoj duši od samog začeća i u suradnji sa Stvoriteljem pokrenulo je i naše fizičko i psihičko srce. Kao što srce našeg tijela hrani krvlju cijeli organizam, tako i srce duhovne duše „hrani“ organizam duhovne duše. U srcu tijela su emocije i afekti, a u srcu duha je središte svih doživljaja, mjesto odluka, spoznaja, životni stavovi, ali i krive spoznaje i negativnosti. Iz srca nije moguće izbaciti sve ono negativno što je u sebe arhiviralo, već je rješenje da čovjek uvećava sve ono dobro i izbori se da u njemu prevlada trajno povjerenje u Stvoritelja, samog sebe i ljude oko sebe.

Živimo u svijetu gdje su dobro i zlo pomiješani, a tako je često i u našem srcu. Kako nas samo potresaju uvrede drugih, vlastite misli truju naše srce, osjećaji ljutnje ili nemoći te želja za osvetom to srce čini hrapavim i tvrdim… Dok se s jedne strane može činiti da je bolje imati tvrdo srce, s druge strane silno čeznemo za nježnošću i ljubavlju u tom istom srcu.

Svakako će nas dobri ljudi podići, nova zaljubljenost nakratko će donijeti smiraj srcu, novorođeno dijete unijet će veliku radost srcu, no i u svemu tome u srcu ostaje jedan prostor koji zjapi prazan, bez sigurnosti, bez ljubavi koja ispunjava dubinu i podupire središte, jer i dalje nas ne napušta gorko iskustvo tvrdoće srca i muka jer naše čežnje ne može ispuniti nijedna osoba. Čežnja je nepresušna i neprestano traži Osobu koja ju je stvorila i u osobi ostavila  čežnju. Iz toga proizlazi kako samo Stvoriteljeva ljubav može ispuniti prazninu u srcu i svaku našu čežnju te ozdraviti srce.

 Zaustavi se i osvijesti svoju duhovnu dimenziju. Zatim se odmah srcem duhovne duše intuitivno poveži s Onim tko te želio i želi, tko ti daje životni dah i pokreće svaki tvoj organ. Shvati, tvoje srce pokreće tvoj Stvoritelj!

Imao je sposobnost i snagu pokrenuti tvoje srce i odmjereno, u jednakim intervalima, dan i noć broji  otkucaje tvoga srca, onda je sposoban i oplemeniti tvoje duhovno srce.

Njegove misli zaokupljene su tobom. On ti se neizrecivo raduje. Ljubi te baš takvog kakav si, neobrijanog, nepočešljanog, tvrdog, tužnog, i onda kad je tvoje srce tvrdo…  

Drži te u svom zagrljaju i ti si mu najdraža i najmilija osoba. Jedino On razumije boli tvog srca. Umiri svoje srce i broji njegove otkucaje, saberi se na tim otkucajima. Zatim duboko udahni svježinu zraka i postani potpuno sabran. Dopusti da ti Stvoritelj srce ispuni dobrim. On je tvoje Dobro i ti si njegovo dobro. Tom dobrotom zaštiti svoje srce.   

Osvijesti da si ljubljen. Samo je ljubav trajno vjerna i bezuvjetno nježna. Reci sam sebi: „Želim i ja sebe ljubiti takav kakav sam.“ Reci to i drugima, ali u tišini srca svoga: „Želim te ljubiti takav kakav si“.

Sada kad znaš da si ljubljen i ti možeš ljubiti druge. A kad ti ljubiš, i drugi će tebe ljubiti i svi će o tebi dobro govoriti i slijediti te. Tek kad ti je srce dobro i plemenito, ti si smiren i zdrav.

Od sada zatvori svoje srce za negativnost, ogovaranje, srditost, a otvori ga za dobra djela, za ljubav i ljepotu. Sve dobro koje si učinio za svoje srce i za druge ljude bit će spremljeno u vječne riznice, to će te dočekati i bit će tvoj miraz kad dođeš u vječnost.

Naša vizija je otkriti dostojanstvo čovjeku. Pridruži nam se, postani naš pretplatnik, suradnik i podupiratelj hagioterapije. Više informacija na linku za nove itrenutačne podupiratelje.