Izliječiti srce

Piše: Anka Severin, hagioasistentica

Autor knjige „Mali princ“, Antoine de Saint-Exupéry, je napisao: „Čovjek samo srcem dobro vidi. Ono bitno, očima je nevidljivo“.

Riječ srce je često na našim usnama: dobro srce, radosno srce, nježno srce, hrabro srce, vjerno srce, plemenito srce, moje srce, srce si… S druge strane, tužno srce, slomljeno srce, kameno srce, nevjerno srce, zlo srce, lažno srce, zatvoreno srce.  Srce je  prvi tjelesni organ  koji se može osluhnuti ili ultrazvučno vidjeti već u plodnoj vodi  majčine utrobe, dvadesetak dana poslije samog začeća. To srce je neka vrsta „pumpice“ koja radi noć i dan sve do završetka ovozemaljskog života. Fizičko srce u organizmu prima krv, oplemenjuje ju i šalje ju po cijelom tijelu. Nekako prepoznajemo i psihičko srce, gdje se registriraju emocije. Emotivna bol javlja se u istom dijelu mozga kao i fizička bol te se može liječiti tabletama.

No što je sa srcem duhovne duše, srcem o kojem govori autor knjige „Mali princ“? U trenutku našeg stvaranja sudjelovali su otac, majka i Stvoritelj koji je oduvijek i zauvijek. On je u svojoj veličanstvenosti želio mene i tebe, jedinstvenu osobu koja ima svoj duhovni organizam, od kojeg je jedan organ i duhovno srce.

Srce duhovne duše postoji u duhovnoj duši od samog začeća i u suradnji sa Stvoriteljem pokrenulo je i naše fizičko i psihičko srce. Kao što srce našeg tijela hrani krvlju cijeli organizam, tako i srce duhovne duše „hrani“ organizam duhovne duše. U srcu tijela su emocije i afekti, a u srcu duha je središte svih doživljaja, mjesto odluka, spoznaja, životni stavovi, ali i krive spoznaje i negativnosti. Iz srca nije moguće izbaciti sve ono negativno što je u sebe arhiviralo, već je rješenje da čovjek uvećava sve ono dobro i izbori se da u njemu prevlada trajno povjerenje u Stvoritelja, samog sebe i ljude oko sebe.

Živimo u svijetu gdje su dobro i zlo pomiješani, a tako je često i u našem srcu. Kako nas samo potresaju uvrede drugih, vlastite misli truju naše srce, osjećaji ljutnje ili nemoći te želja za osvetom to srce čini hrapavim i tvrdim… Dok se s jedne strane može činiti da je bolje imati tvrdo srce, s druge strane silno čeznemo za nježnošću i ljubavlju u tom istom srcu.

Svakako će nas dobri ljudi podići, nova zaljubljenost nakratko će donijeti smiraj srcu, novorođeno dijete unijet će veliku radost srcu, no i u svemu tome u srcu ostaje jedan prostor koji zjapi prazan, bez sigurnosti, bez ljubavi koja ispunjava dubinu i podupire središte, jer i dalje nas ne napušta gorko iskustvo tvrdoće srca i muka jer naše čežnje ne može ispuniti nijedna osoba. Čežnja je nepresušna i neprestano traži Osobu koja ju je stvorila i u osobi ostavila  čežnju. Iz toga proizlazi kako samo Stvoriteljeva ljubav može ispuniti prazninu u srcu i svaku našu čežnju te ozdraviti srce.

 Zaustavi se i osvijesti svoju duhovnu dimenziju. Zatim se odmah srcem duhovne duše intuitivno poveži s Onim tko te želio i želi, tko ti daje životni dah i pokreće svaki tvoj organ. Shvati, tvoje srce pokreće tvoj Stvoritelj!

Imao je sposobnost i snagu pokrenuti tvoje srce i odmjereno, u jednakim intervalima, dan i noć broji  otkucaje tvoga srca, onda je sposoban i oplemeniti tvoje duhovno srce.

Njegove misli zaokupljene su tobom. On ti se neizrecivo raduje. Ljubi te baš takvog kakav si, neobrijanog, nepočešljanog, tvrdog, tužnog, i onda kad je tvoje srce tvrdo…  

Drži te u svom zagrljaju i ti si mu najdraža i najmilija osoba. Jedino On razumije boli tvog srca. Umiri svoje srce i broji njegove otkucaje, saberi se na tim otkucajima. Zatim duboko udahni svježinu zraka i postani potpuno sabran. Dopusti da ti Stvoritelj srce ispuni dobrim. On je tvoje Dobro i ti si njegovo dobro. Tom dobrotom zaštiti svoje srce.   

Osvijesti da si ljubljen. Samo je ljubav trajno vjerna i bezuvjetno nježna. Reci sam sebi: „Želim i ja sebe ljubiti takav kakav sam.“ Reci to i drugima, ali u tišini srca svoga: „Želim te ljubiti takav kakav si“.

Sada kad znaš da si ljubljen i ti možeš ljubiti druge. A kad ti ljubiš, i drugi će tebe ljubiti i svi će o tebi dobro govoriti i slijediti te. Tek kad ti je srce dobro i plemenito, ti si smiren i zdrav.

Od sada zatvori svoje srce za negativnost, ogovaranje, srditost, a otvori ga za dobra djela, za ljubav i ljepotu. Sve dobro koje si učinio za svoje srce i za druge ljude bit će spremljeno u vječne riznice, to će te dočekati i bit će tvoj miraz kad dođeš u vječnost.

Naša vizija je otkriti dostojanstvo čovjeku. Pridruži nam se, postani naš pretplatnik, suradnik i podupiratelj hagioterapije. Više informacija na linku za nove itrenutačne podupiratelje.

Total
0
Shares
Prev
Avantura počinje. Idemo zajedno dalje?

Avantura počinje. Idemo zajedno dalje?

Piše: Krešimir Stjepan Pećar U tridesetak godina postojanja hagioterapije

Next
Moja srodna duša

Moja srodna duša

Piše: Nada Ivošević Gdje se skriva naša istinska „srodna duša“?


Ovaj sadržaj je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti  za tiskano ili online izdanje. Na taj način postajete i podupiratelj Zaklade hagioterpaija dr. Tomislav Ivančić te pridonosite razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Možda će vas zanimati