Izvor: transkript iz Minute za tebe, 20.12.2018.

Došao otac s mladićem od 27 godina i moli me da pomognem njegovu sinu. Već deset godina sin neće da studira, neće ništa da radi. Bježi od svih. Depresivan je, skriva se u kući. Ni s kim neće razgovarati, ne želi ni u kakvo društvo, ne želi ništa u životu biti.

Išli su liječniku i išli su psihijatru kad je otac pitao psihijatra: “Što je to zapravo? Odakle to dolazi?” Psihijatar mu je odgovorio: “Kad bismo mi to znali onda bismo mogli brzo izliječiti čovjeka.“ Psihijatar mu je davao različite lijekove, medikamente, ali oni, naravno, nisu uopće pomogli jer bolest nije tjelesna nego je duhovna.

Ne možete duhovnu bolest liječiti tijelom, dobrim jelom itd. Duh se duhom liječi, a tijelo se liječi medikamentozno.

I onda me sreo jedan puta sa sinom i molio neka porazgovaram sa sinom. Bilo je dovoljno pet minuta da razgovaram. Sin je jedva izustio koju riječ pa sam ja promatrao njega i rekao: “Ti si vrlo sposoban. Dobro misliš, gledaš, gle, zdrav si, vrijedan. Ti si jako sposoban i ti možeš jako brzo postati velik čovjek. Ti si doista sjeme iz kojeg može izrasti velika biljka puna plodova. Jer ti si duh, nisi samo tijelo. Zgodan si, drag si.” 

Gotovo ništa drugo nisam posebno rekao. Još sam možda samo dodao: “Tebe je Stvoritelj htio, želio i poslao u svijet. Bog Stvoritelj je tebe dao tvojim roditeljima, a onda je tebe dao tebi. I tvoji roditelji su tebe dali tebi. Dakle, Bog, otac i majka – svi su tebe dali tebi. Ali Bog je jedini znao da si to ti i On te danas poznaje. On te poslao u svijet i On zna da ćeš ti biti vrhunski čovjek.”

Nakon tjedan dana sam čuo od oca da se sin skroz promijenio i otac je pitao: “Što je to bilo?”

Naravno da naši ljudi vrlo brzo to odmah spoje: “Eto, to je svećenik, on se valjda pomolio i zato se dogodilo.” Ne! Sasvim krivo! Kod tog sina je bilo da je u djetinjstvu doživio nešto teško i mučno. Ili, makar su roditelji bili dragi, nježni, puni ljubavi, prihvatili su ga, ali on nije mogao prihvatiti njihovu ljubav.

Vrlo često kod djece nastaje neka blokada da oni uopće ne mogu razumjeti ljubav, ni prihvatiti ljubav, dapače da ih to muči što ih roditelji toliko vole. Što se trude oko njih, što ih ljube, a oni su nezahvalni i onda im je još teže. Upadaju u još veću krizu, depresiju, sve do samoubojstva.

Dakle, nakon tjedan dana otac mi je javio sin se skroz promijenio. “Ide” – kaže – “u trgovinu, ide u Crkvu, počeo je studirati. Polako polaže ispite. Nevjerojatno je“, kaže. I njegova sestra i majka i otac kažu: “Nemoguće je kako se on odjednom skroz promijenio.

Poštovani slušatelju, htio bih ti samo reći da postoje duhovne bolesti. Mi ih zovemo antropološke. Bolesti koje nisu ni tjelesne ni psihičke.

Prema tome, nemaš liječnika koji to radi. Tek u novije vrijeme je osnovana Hagioterapija. I tek u novije vrijeme se čuje da to  zapravo spada u antropološku medicinu. A antropološka medicina nigdje ne postoji, nitko na njoj ne radi. Tek je spominje Arthur Jores, njemački medicinski antropolog iz Hamburga. A nitko ne zna zapravo što bi to bilo, a antropološka medicina znači da tražimo uzroke bolesti, različitih – fizičkih, psihičkih i duhovnih – na razini čovjekove duhovne duše. Jer tamo sedamdeset i više posto bolesti nastaju. Ili, zapravo bismo morali reći da zapravo u čovjeku kao osobi nastaju sve bolesti. Time što je čovjek sagriješio, time što mi griješimo, time što je prvi čovjek sagriješio ušlo je u svijet zlo, ušle su bolesti, smrt, strahovi i tjeskobe.

Dakle, tu su izvori svih bolesti. I prema tome, tu su mogućnosti liječenja svih bolesti. Terapije neizlječivih bolesti. Trebalo bi dakle temeljito početi razvijati to područje i naravno da su već mnogi i neuroznanstvenici i psihijatri i drugi krenuli tim putem. Pa čak i crkveni ljudi, teolozi, filozofi. Da bi otkrili prave uzroke svih bolesti i da bi osobito otkrili tko je čovjek, što je to život i što je to duh.

Ovaj članak je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti za tiskano ili online izdanje.
Informaciju kako postati naš suradnik ili podupiratelj Zaklade hagioterpaija dr. Tomislav Ivančić možete 
pronaći ovdje te tako pridonijeti razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.