Za dobar dan – iz pera hagioasistenta

Piše: Lana Poljak Branisavljević

ŠKOLA ŽIVOTA

U zadnjem tjednu nastave prije početka školskih praznika moji su školarci, sin i kćer, imali brojne ispite i provjere znanja. Pomagala sam im vježbajući s njima i ispitujući ih provjeravala koliko su od toga razumjeli i zapamtili. Proučavali smo što je to stranica, a što brid, što su geometrijska tijela, a što geometrijski likovi pa sve do masenog udjela i svojstva tvari, vrsta klima i nepravilnih glagola…

Toliko toga i mi i naša djeca učimo kroz naše školovanje, zar ne? Usvajamo brojna dragocjena znanja, razvijamo naše pamćenje, maštovitost i kreativnost. No, uči li nas tko “školi života”? Da li nas je tkogod “podučio” kako voljeti sebe? A nije li upravo to temelj i polazišna točka našeg istinskog razvoja i smislenog života? Da li te, dragi prijatelju, netko poučio kako zdravo i dobro komunicirati? Kako oprostiti zadobivenu uvredu? Što to znači vjerovati? Da li znaš kako nadvladavati svoje strahove, kako nositi zahtjevnost roditeljstva i izazovnost bračnog života?

Živo se sjećam kako sam kao srednjoškolka po prvi put u svome životu na seminaru profesora Tomislava Ivančića na zagrebačkoj Šalati čula, a onda i spoznala istinu koja me iz temelja promijenila: “Ti si osoba, jedinstvena i neponovljiva u cijeloj povijesti čovječanstva. Nikada nitko nije bio niti će biti kao ti! I što ti vrijedi da sve na ovom svijetu imaš i stekneš, i znanja i ljude i materijalne stvari, ako sebe nemaš, ako ti sama sebe nisi prihvatila, zagrlila i zavoljela…”.

Za mene je to bilo čudesno otkriće, kao da sam tada po prvi puta počela upoznavati i otkrivati tko sam to zapravo ja. Tada sam i sve oko sebe, moje ukućane, prijatelje, profesore, prirodu i stvarnosti u kojima živim počela promatrati tim fascinantnim duhovnim očima koje su darovane svakome od nas. A ti, dragi prijatelju? Kojim očima ti promatraš sebe i svijet oko sebe? Samo fizičkim očima ili i onim duhovnim? I tko je pravi učitelj tvoga života? Od koga upijaš saznanja kako živjeti? Oslanjaš li se isključivo na ono što te ljudi kroz život poučavaju i uče ili neprestano kritički  promišljaš i propitkuješ svijet oko sebe?

I možda najvažnije pitanje koji ti danas želim postaviti:” Da li si upoznao Onog jedinog pravog Učitelja koji je Istina sama, Onoga koji je i sam iskusio sve naše životne poteškoće i ranjenosti, Onoga koji je prošao ovom zemljom čineći samo dobro? Da, to je povijesna osoba Isus iz Nazareta. Imaš li čežnju upoznati Ga? Znaš li što je i kako govorio? Hoćeš li ovih dana posegnuti za Njegovom riječi? Ne boj se, On ti želi samo dobro, On ti želi reći da je tvoj prijatelj i brat, On ti želi otkrivati nebrojene ljepote i istine o čovjeku…Ako Mu vjeruješ dopusti da ti progovori kroz najvažnije lekcije u Njegovoj školi života. Sigurna sam da ćeš kroz taj susret postati nov i promijenjen čovjek.

Za dobar dan – iz pera hagioasistenta

Total
0
Shares
Prev
ODRICANJE OD NEGATIVNOG – Tomislav Ivančić

ODRICANJE OD NEGATIVNOG – Tomislav Ivančić

Transkript napravila: Nera Spehnjak Uredila: Lidija Krolo Askeza za nas

Next
Čovjek i njegova ranjenost

Čovjek i njegova ranjenost

Poslušajte hagioasistenticu i evangelizatoricu Mariju Jurković


Ovaj sadržaj je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti  za tiskano ili online izdanje. Na taj način postajete i podupiratelj Zaklade hagioterpaija dr. Tomislav Ivančić te pridonosite razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Možda će vas zanimati