Za dobar dan – iz pera hagioasistenta

Piše: Lana Poljak Branisavljević

ŽIVOT PUN SMISLA

Ovih dana kada smo na poseban način zagledani u život i djela našeg profesora Tomislava Ivančića, promišljam upravo o tome što to znači imati ispunjen i svrhovit život ovdje na zemlji. Da li nas ti brojni zadaci i stvari koje u danu činimo zaista vode u pravi Život?

Kako živjeti radosno u svojoj svakodnevici kada nas sa svih strana pritisnu nedaće i napadi zla? Kako pronalaziti mirnoću kada oko nas sve bijesni? Kako ulaziti u sabranost kada ti se istovremeno nameću tolika zaduženja i jedva sve stižeš?

Kada me “zapljusnu” ovakva i slična pitanja, iznova se zagledam u život našeg profesora. I tada mi postaje jasno da čovjek jedino i samo može preživjeti sve muke i prepreke svoga života ako je njegov život duboko i neraskidivo ukorijenjen u Stvoritelju, ako s Njime svaki dan razgovara, ako se na Njega u potpunosti oslanja, ako s Njime ulazi u svaki posao i svaku životnu zadaću. S ljubavlju prihvaćati svoj život koji nam je darovan i svaki novi dan iznova prepoznavati i otkrivati ljepotu i bogatstvo koje je u nama samima – to je otkrivanje smisla moga i tvoga postojanja.

Jedino iz ljubavi koju prihvaćamo iz Stvoriteljeve ruke možemo onda biti vidljiva ljubav za druge. Jedan život dobiva puninu upravo u darivanju sebe drugima, baš poput svijeće koja izgara i daje svjetlo i obasjava mnoge korake i putove.

Čuvajući sebe i štedeći svoje tijelo, ne razvijajući svoje sposobnosti i talente, ugađajući samo svojim požudama i željama, čovjek ostaje na površini življenja, kao da je zagrabio mutnu vodu umjesto bistre vode s izvora. Strpljivo, dostojanstveno i odvažno koračati iz minute u minutu dana, tjedna, mjeseca i godine, sa sigurnošću da je naš život u Stvoriteljevim rukama – to je put.

Budimo svjesni da smo pozvani uvijek biti novi, mijenjati svoje misli, riječi i djela, ljubiti i praštati, učiti i stvarati, pisati i skladati, promišljati i istraživati… Vrijeme koje je pred nama prava je prilika da zastanemo, odbacimo užurbanost i “zagrabimo” do te žive vode Života! Tada ćemo i mi, baš poput profesora Tomislava Ivančića, ostavljati neizbrisiv trag kuda god pošli.

Ovaj članak je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatitiza tiskano ili online izdanje.
Informaciju kako postati naš suradnik ili podupiratelj Zaklade hagioterapija dr. Tomislav Ivančić možete 
pronaći ovdje te tako pridonijeti razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Total
0
Shares
Prev
Vjerujem u tebe – Tomislav Ivančić

Vjerujem u tebe – Tomislav Ivančić

Minuta za tebe prof

Next
Korizma je znak da se čovjeka može mijenjati – Tomislav Ivančić

Korizma je znak da se čovjeka može mijenjati – Tomislav Ivančić

Kako se čovjeka može mijenjati?


Ovaj sadržaj je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti  za tiskano ili online izdanje. Na taj način postajete i podupiratelj Zaklade hagioterpaija dr. Tomislav Ivančić te pridonosite razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Možda će vas zanimati