Iskustva formacije Zajednice Molitva i Riječ

Pišu: Kanidiati za zajednicu (ZMR)

Utemeljitelj Zajednice kao i Utemeljitelj seminara za evangelizaciju Crkve i hagioterapije jest svećenik prof. dr. sc. Tomislav Ivančić. Važno je da svaki član bude svjestan Božjeg vodstva koje se odvija preko osobe koja je Utemeljitelj, te da bude poslušan tom vodstvu i radi upravo onako kako Utemeljitelj kaže i sam živi. Na taj način se njeguje ispravan duh Zajednice, kako to kaže II. Vatikanski sabor. Stoga je nužna poslušnost svemu onome što je Utemeljitelj napisao u knjigama, što je ostavio na CD-ovima, što je u životu propovijedao i govorio na radiju, televiziji i drugdje, kao bogatstvo iz kojeg mogu članovi ZMR crpsti duh i način za praksu, za život, za svjedočenje, kako bi postali u društvu viđeni, zapaženi, potrebni i neprestano pozivani za pomoć.

Pravilo Zajednice Molitva i Riječ (ZMR)

Ovo Pravilo je, uz Statut Zajednice, temeljni zakon prema kojemu se određuje način ulaženja u Zajednicu i djelovanja u njoj. Zajednica Molitva i Riječ (ZMR) ima dvostruku zadaću, s jedne strane evangelizirati Crkvu ili provoditi Novu evangelizaciju i s druge strane hagioterapiju ili antropološku medicinu. U evangelizaciji se naviješta radosna vijest i pomaže Crkvi da bude svjedočka. S hagioterapijom liječe se “slomljena srca” kao što je to Isus činio. Isus je provodio te dvije zadaće ili karizme. On je najprije naviještao, a onda je liječio svaku bolest i svaku nemoć.

II.

Četiri su temeljna sadržaja koja treba i temeljito naučiti i steći iskustvo da bi se postalo članom Zajednice:

  1. Potrebno je proučiti i položiti ispit iz kateheza u knjizi „Susret sa živim Bogom“  kao i sadržaj knjige „Hagioterapijska antropologija“, odnosno “Antropologija – Patologija – Terapija”.
  2. Dobro naučiti i steći iskustvo svih točaka koje određuju duhovnost svakog člana Zajednice u knjižici „Duhovnost u Zajednici Molitva i Riječ“.
  3. Proučiti i steći iskustvo Svetog pisma i tzv. Bljeska.
  4. Naučiti i položiti ispit iz metodološkog dijela knjige „Susret sa živim Bogom“, te knjige „Hagioterapija u susretu s čovjekom“.

Ostatak pravila možete pročitati na https://zmr.hr/kako-postati-clan-zajednice/#1484579535674-4ac66a9d-eeb4 , a u nastavku teskta vam donosimo iskustva iz formacije ZMR.

ISKUSTVA IZ FORMACIJE

Dan kada je izašlo Pravilo Zajednice i kada sam ga pročitala, sve mi je postalo jasno. Zašto živim, moj životni put do tog trenutka, jednostavno –  sve mi je postalo bistro, sve mi se posložilo rekli bi neki… To mi je bio kao novi rođendan. Djelovanje duha je bilo neizmjerno. Bila sam sretna jer napokon  ima napisano i točno utvrđeno kako postati član Zajednice Molitva i Riječ, hagioasistent i evangelizator. Nakon toliko lutanja, traženja – napokon pravilo. To je šećer na kraju ili točka na i onoga što nam je dao Prezbi. Duh se tada prelijevao. Potpuno sam svjesna da iza ovog pravila stoji Isus, a da je Prezbi bio „olovka“ u Njegovim rukama, Njegov suradnik. Napisao ga je po nalogu svoga Šefa, a to je dovoljno dobar razlog da znam da ga treba živjeti.  

Vesna Žarko

Iskustvo 1. točke Pravila – položene ispitine obaveze unutar ZMR

Prva točka Pravila Utemeljitelja ZMR, prof. dr. Tomislava Ivančića, bila je položiti sve ispite, i to sa najvišom ocjenom, ako doista želimo biti aktivni članovi, evangelizatori i hagioasistenti.

Poteškoće na koje sam i sama naišla tijekom učenja i polaganja ispita bile su mnogobrojne. Naime, u isto vrijeme dodatno sam upisala doškolovavanje i polagala sam paralelno s ispitima u Zajednici i dvadesetak drugih zahtjevnih ispita. Doživljavala sam doslovno da ne znam što od svega prvo uzeti, a sve je zahtijevalo temeljitost i odricanje. No, motivacija koja me zadržala na svim studijima Međunarodnog studija hagioterapije (osim prvoga), i tamo već gotovo svi položeni ispiti, davali su mi snagu. Moj je cilj bio i jest pomoći čovjeku patniku, zauzeti se za osobu, biti glas koji će svakomu tko želi čuti progovoriti o dostojanstvu čovjeku, njegove duhovne duše, o Isusu Kristu, Ocu koji za nas brine i o Duhu Svetomu, koji je kotač zamašnjak u svemu. Biti „alat“ koji će upotrijebiti Stvoritelj za svoj divni plan. Iznad svega, biti partner Bogu – to mi je uvijek bilo nešto što me je privlačilo – iskoristiti tu životnu opciju. Uz sve to, moj privatni život zahtijevao je svoje vrijeme, također, otac mi je doživio tešku prometnu nesreću, majka je imala svoje potrebe, gdje je trebalo pomoći, a naravno, naišla sam i na prilično veliko nerazumijevanje u svojoj okolini, pa sam odlučila na jedno vrijeme šutjeti o ispitima dok sve ne završim.

I tako se i dogodilo. Ono gdje sam sebi sama mogla pomoći bilo je redovito učenje i polaganje ispita te promišljanje i upijanje tekstova, kao i hagioterapijski lijekovi (npr. izgovaranje riječi: „Mogu, hoću, vjerujem“, vizija položenih ispita i sl.). 

No, velika snaga bilo mi je: redovna jutarnja i večernja molitva, čitanje Svetog pisma, post, svakodnevna sveta misa, upijanje Bljeska (traganje za osobom Duha Svetoga) – to je obnavljalo stanice mog mozga, osvježavalo duh i znam kad bih primjerice otišla u kapelicu prije ispita, odjednom bi Duh Sveti u meni otvarao sve rečenice koja sam čitala i slagao ih i sve bi mi bilo jasnije i bistrije. Dobila bih polet i radost.

Nakon svih položenih ispita mogu reći da sam sretna, zadovoljna, mirna.

Nekako mi dolazi na um ona rečenica iz Svetog pisma: „Učinih što bijah dužan učiniti.“ Ne mogu reći kako sam položila i to je sve. Tekst koji smo učili pun je života, on traži da ga se stalno ponovno prolazi, provocira, poziva na  susret sa Stvoriteljem, poziva da krenem u susret čovjeku, da dam ono što sam primila i da ništa ne zadržim za sebe.

Marina Ćavar

Iskustvo 2. točke Pravila – duhovnost

Jednog četvrtka u Kinoteci gdje je profesor Tomislav Ivančić održavao susrete u Zagrebu baš mi je ta plava knjižica došla pod ruku… Nakon početnog oduševljenja naravno da je završila među  knjigama u kutiji spremljena za slučaj – tko zna, možda nekad zatreba.  Od tada je prošlo mnogo vremena, godina. Došao je trenutak kad sam se našla na 2. točki formacije za Zajednicu Molitva i Riječ (duhovnost u ZMR)  i sjetila sam se te knjižice, izvukla je iz kutije, novu. Učeći i provodeći točke  jutarnje, večernje molitve, ulaska u sv. misu, post, askezu, krenula sam na novi put duhovnog rasta.

Prvo iz poslušnosti prema Pravilu, odnosno profesoru jer treba naučiti sadržaj, provoditi ga praktično na sebi. Isprva sve dobro ide… i onda pad u formu, dosadu, sve ti se čini isto, dojam da si se udaljio od Isusa i tako sve do trenutka dok se ne probudiš ili te netko ne probudi. Ali, treba to proći da vidiš tu stranu. Unatoč padovima, napastima, ne odustajem.

Na susretima naše skupine uvijek bi se ispostavilo da imamo istu borbu na svoj način. Taman kad dođeš takav, dobiješ motiv za dalje i zajedno preskočimo prepreke. Ulazeći sve dublje u praksu točaka duhovnosti, posebno kada treba nastupiti pred ljudima, primjećujem da je 12. točka apostolata u mene već upisana. Dok ju prolazim, imam sigurnost da ću uspjeti. Prakticirajući točke u djelu o Euharistiji, postala sam aktivni sudionik svete mise. Svijest da ono što ne može molitva može post i milostinja jača me i potiče na djelovanje.

Danas, nakon proživljene točke formacije duhovnosti u ZMR u meni je mnogo toga izliječeno trostrukom klasičnom molitvom. Naravno da ima onoga čemu se opirem, npr. molitva telefona, ali  kada uspijem prijeći tu prepreku, najviše onim principom: baš idem na tu molitvu, vidim snagu tih riječi. Jutarnja i večernja molitva postale su dio mene. Rekao bi profesor: moje meso, moje tkivo, one su temelj na kojima rasteš.

Ima dana kada bježiš od te male knjižice, ima dana kada ti baš treba, ali sigurno je da bez nje ne možemo. Danas je moja „plava knjižica“ u raspadnom stanju, ali je sadržaj dobro upisan. 

Vesna Žarko 

Iskustvo 3. točke Pravila – Bljesak

Prvi dio o Bljesku
Iskustvo iz Bljeska

Iskustvo 4. točke Pravila – METODOLOGIJA

S odmakom od dvije godine, kada sam tek počeo ulaziti u formaciju za člana Zajednice Molitva i Riječ, s ponosom i dubokim zadovoljstvom, ali i velikom odgovornošću mogu reći da sam s članovima formacije došao do četvrte točke proučavanja metodološkog dijela iz knjige „Susret sa živim Bogom“ (evangelizacije). Ono što nas još čeka jest proučavanje metodološkog dijela hagioterapije iz knjige „Hagioterapija u susretu s čovjekom“. 

Na temelju dosadašnjeg primljenog sadržaja i provedene prakse u sudjelovanjima na seminarima, sa svim čitateljima želim podijeliti ovo kratko iskustvo. 

Volio bih napomenuti da se, prije nego što sam prošao ovu točku, u meni stvorila čežnja kako sve dosadašnje činjenice iz obraćeničkog i vjerničkog života prenijeti ljudima koji se nalaze ispred mene i koji su željni stvarne promjene u svome životu, a da to bude na način kako je utemeljitelj prenosio nama i kako po svom pravilu zahtijeva da i mi prenosimo drugima. 

U metodološkom dijelu iz knjige „Susret sa živim Bogom“ na nas je preneseno kako se iskustveno izražavati tijekom sudjelovanja na seminarima i drugim aktivnostima koje su stavljene pred nas. Nadalje, primali smo spoznaje na koji način čovjeku posvijestiti njegovu patnju, nemoć i izgubljenost bez Boga, ali i način kako čovjeku pokazati put do susreta sa živim Bogom koji je promijenio i naše živote. 

Shvatio sam da interaktivnost između voditelja seminara i onih koji ga slušaju mora doseći tu razinu da čovjek osjeti poziv i otvorenost da je moguće promijeniti vlastiti život.  A jedini način u tome uspjeti jest: prenositi iskrene argumente i biti uvjerljiv u vlastitom iskustvu promjenjivosti i opredijeljenosti za istine koje im iznosimo na način na koji smo poučeni od našeg utemeljitelja. 

Slijedom svega primljenog sadržaja, volio bih poručiti svoje vlastito iskustvo. Primljeno znanje, svi usvojeni sadržaji i angažiranost u duhovnosti Zajednice Molitva i Riječ nisu garancija da ćemo biti autentični u svom poslanju, već je to samo poziv na još veći iskorak u opredijeljenosti za Duha Svetoga. Jer Duh Sveti jedini može pomazati ono što činimo i dati nam uživljenost, uvjerljivost i autentičnost. 

Iz toga sam duboko potaknut na odgovornost i ozbiljnost vlastitog poslanja da bih drugima bio autentični svjedok. 

Mario Modrić

Total
0
Shares
Prev
Za dobar dan – iz pera hagioasistentice

Za dobar dan – iz pera hagioasistentice

Piše: Lana Poljak Branisavljević ČIJI SI TI?

Next
Za dobar dan – iz pera hagioasistentice

Za dobar dan – iz pera hagioasistentice

Piše: Lana Poljak Branisavljević JEDNO MALO DA Promatrajući svijet oko sebe


Ovaj sadržaj je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti  za tiskano ili online izdanje. Na taj način postajete i podupiratelj Zaklade hagioterpaija dr. Tomislav Ivančić te pridonosite razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Možda će vas zanimati