(Tekst snimke Minute za tebe, od 30. siječnja 2021. godine, Tomislav Ivančić)

Transkipt napravila: Marina Ćavar

Poštovani slušatelju, htio bih te povesti do vrhunskog učitelja ljudske povijesti, do Isusa. Da zajednički pogledamo što je on mislio kad je izrekao rečenicu: „Blago čistima srcem, oni će Boga gledati.“ 

Kad imaš čiste ruke, onda nećeš zaraziti ni sebe, ni druge. Zato ruke uvijek peremo da bi bile čiste. Kad je čista duša, čisto srce, tada nikoga ne možeš povrijediti, nikomu ne možeš oduzeti njegovo dostojanstvo, nikoga ražalostiti, nego naprotiv, svima donosiš duhovno zdravlje, mir, čovjekoljubivost, povjerenje.

Blago čistima… ali, ovdje se kaže – ne blago čistima u savjesti, niti blago čistima u tijelu, nego blago čistima srcem. A srce je, biblijski, uvijek središte osobe. U srce se sve slijeva, sve naše spoznaje tu nalaze svoj odjek i sadržaj, a opet iz srca sve izlazi. Naše odluke koje činimo, zapravo se u srcu stvaraju i odatle  prelaze u  naš govor, naše vladanje i naše djelovanje.

Srce je mjesto gdje primamo ljude. Kažemo: „U srcu te nosim“.

Maloj djeci kažemo: „Srce moje.“ Za Isusa i Boga, kažemo, kako stanuje u našem srcu. Srce je drugim riječima, središte osobe, a to znači, srce je mjesto gdje čitava osoba boravi i gdje se sve, zapravo, događa. I zato kad je srce čisto kaže Isus, čitava osoba je čista.

Sv. Ivan apostol u svojoj prvoj poslanici kaže da čak i ako nas srce optužuje zbog nečega, a mi ljubimo braću čisti smo, ne moramo se bojati. Savjest nam je čista i možemo pred Boga mirno poći. Srce je, naime, događanje ljubavi i ako shvatimo srce kao savjest onda je to zakon. Ako shvatimo srce kao ljubav, onda je to osoba. Onda je to život. Onda je to Bog u nama, jer Bog je ljubav. I kad ljubimo braću, sigurno smo u Bogu. Zato Isus kaže: „Blago čistima srcem, oni će Boga gledati.“ 

Kad imaš prljav pogled, tada ti je zamračen pogled i ne vidiš druge ljude. Kad imaš nešto protiv drugog čovjeka, onda ga ne možeš pogledati u oči, odvraćaš pogled od njega. Kad je netko zao ne želiš ga vidjeti. Kad je nešto prljavo i smrdi, tada odvraćaš pogled i lice od toga. A kad netko ili nešto miriši, onda ideš tamo.

Kad je netko čist, uredan, skladan, onda voliš biti s njime.

Kad je tvoje srce čisto, kad nemaš protiv nikoga ništa, kad si oprostio i kad si molio za oproštenje i kad ljubiš braću, želiš pomoći čovjeku, ma kakav on bio, tad si čist, tad si ljubav, tad je Bog u tebi. Tad ćeš Boga gledati. Bit ćeš Bogu licem u lice. Teologija kaže da je Nebo zapravo visio beatifica, gledanje Boga licem u lice. 

I sad još samo, poštovani slušatelju, pokušaš se sabrati i vidjeti jesi li ti čist i ako nisi – postani. Očisti srce. Očisti savjest. Očisti svoj pogled prema ljudima i prema Bogu. 

Ovaj članak je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti za tiskano ili online izdanje.
Informaciju kako postati naš suradnik ili podupiratelj Zaklade hagioterapija dr. Tomislav Ivančić možete 
pronaći ovdje te tako pridonijeti razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Prethodni članakBIT KORIZME JE MIJENJATI SE – Tomislav Ivančić
Sljedeći članakMEDITACIJA ZA TEBE – Tomislav Ivančić
Tomislav Ivancic
Rođen je u Davoru 1938. godine. Nakon filozofskog i teološkog studija u Zagrebu i Rimu zaređen je 1966. godine za svećenika zagrebačke nadbiskupije. Postigavši magisterij iz filozofije i doktorat iz teologije na papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu, vraća se 1971. godine u Zagreb gdje postaje profesor Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Pročelnik je katedre fundamentalne teologije, bio je jedan od urednika Bogoslovske smotre. Područja njegovog znanstvenog rada su filozofija, teologija i književnost. On istražuje odnos filozofije i teologije, vjere i znanosti, ateizma i religioznosti, objave i vjere, Crkve i crkvenih zajednica, kršćanstva i religija, fenomen sekti i pitanja teološke epistemologije. Osobito područje njegova zanimanja je istraživanje čovjekove egzistencijalno-duhovne dimenzije, gdje otkriva način suvremene evangelizacije te nužnost razvoja duhovne medicine, koja je uz somatsku i psihičku nezaobilazna u cjelovitom liječenju čovjeka, a osobito u liječenju duhovnih bolesti i ovisnosti. U tu svrhu razvio je metodu hagioterapije i osnovao 1990. godine u Zagrebu Centar za duhovnu pomoć čiji je predstojnik. Od 1971. godine uz rad na fakultetu bio je studentski vjeroučitelj u Zagrebu, inicijator molitvenog pokreta unutar Crkve u Hrvata, osnivač vjerničkog društva pod imenom Zajednica Molitva i Riječ (MiR), te voditelj brojnih seminara za duhovnu obnovu i evangelizaciju kod nas i u inozemstvu. Nakon završetka studija i znanstvenog doktorata iz fundamentalne teologije na ... (Nastavak pročitajte na https://hagio.hr/tomislav-ivancic/)