Iskustva s online seminara za englesko govorno područje

Pripremio: Father John

Prevela: Božena Mutić

Zajednica Molitva i Riječ je u ljetnom periodu održala online seminar nove evangelizacije za englesko govorno područje. Donosimo vam neka od iskustava sudionika. 

Želim vam zahvaliti na tome što ste me pozvali da sudjelujem u ovom seminaru. Jako sam uživala u svakom dijelu. Zapisala sam malenu bilješku na kraju svakog dijela jer sam doživjela trenutak prosvjetljenja na kraju većine. Probat ću biti što kraća, ovo je ono što sam dobila tijekom odvijanja vikenda:

Nisam imala pojma što mogu očekivati od ovoga vikenda kad sam se priključila u petak navečer. Dok sam slušala različite govornike, pri kraju sam doživjela trenutak spoznaje da me Bog stvorio za ovaj svijet, da sam ja Njegov poklon svijetu i da je u redu što imam želje i što molim Boga da ih ispuni. Shvatila sam da konstantno molim da se Božja volja ispuni u mom životu, a da nevoljko molim da ispuni moje vlastite čežnje. Dok sam promatrala lijepi veliki hrast i prepoznala ljepotu Božjeg stvorenja, rekla sam Mu: „Bojim se tražiti da ispuniš moju volju jer se bojim da bi mogao reći ne,“ te sam osjetila da mi nježno šapće: „Neću reći ne,“ i bila sam ganuta do suza. 

U subotu popodne opet sam slušala govornike. Pitanje je bilo: „Gdje sam najbliže Isusu“. 

Tijekom ovog dijela shvatila sam da me Isus voli takvu kakva jesam, da ne moram ništa učiniti i da me On nikada ne napušta. Kad osjećam da je daleko, to je prije svega odraz mene i onoga kako mi se čini da me On vidi. Ako ne vidim dobrotu u sebi ili se ne volim, imam zadršku prema Isusu i nije da me On ne može doseći, već ga ja guram od sebe time što se ne volim i što ograničavam Njegovu milost. To je bilo ogromno otkriće za mene i kad su mi se otvorile oči, sva ljubav koju trebam gajiti prema sebi i koju Isus osjeća prema meni navrla je i ugledala sam sliku (dok su govorili o Isusu koji stoji pred vratima i kuca) dvaju vrata moga srca širom otvorenih i zraka Isusove ljubavi i milosti koje se ulijevaju u moje srce.

U subotu navečer shvatila sam koliko stvari sam iskušala: hranu, tehnologiju, potrebu za vremenom za sebe, nesigurnosti i kompleks inferiornosti te još mnogo toga. Odmah me počelo biti strah razmišljajući o tome što bi mi ostalo ako zamolim Isusa da me oslobodi od svega toga.

Pomislila sam: „Što bi mi ostalo za uživanje u životu!“

Shvatila sam da na isti način na koji se ujutro probudim i odabirem da ću voljeti svoga muža i biti dobra prema njemu, isto tako moram izabrati Isusa. Shvatila sam da će ovaj strah ograničiti Isusa i njegove milosti u mome životu. Odlučila sam da se neću bojati načina na koji me može promijeniti. Ta laž „što ću sve izgubiti ako se približim Isusu“ i dalje je bila vrlo prisutna u mom životu i ona me spriječila da prigrlim slobodu života s Isusom prije 16 godina, pa sam prepoznala da je moram napustiti. 

Svaki dio skinuo je neki drugi teret s mojih ramena, tako da sam se na kraju seminara u nedjelju navečer osjećala tako rasterećeno i slobodno. Čeka me mnogo posla, ali osjećam da sam dobila alat za putovanje kroz ovu fazu mog života i da sam sad otvorenija za poticaje Duha Svetoga i spremnija za to da se maknem sama sebi s puta.

Ispričavam se što je ovoliko dugo, ali teško je sažeti ovakvo iskustvo.

Hvala još jednom i veselim se sljedećem događaju.

Pauline 

Hvala vam na ovom divnom seminaru. Ovaj mi je bio najdraži. Mnogo sam toga razumjela. Bila sam dirnuta sljedećim shvaćanjima:

Dar sam sebi i prihvaćam svoje talente. Okrećem se od samokritiziranja prema samoprihvaćanju. Kad je Ljerka vodila meditaciju: Isus kuca na tvoja vrata, unutarnjim okom vidjela sam sebe kao dijete koje stoji na vratima kuće svojih roditelja. Ne bi trebalo otvoriti ta vrata bilo kome – ranije je rečeno. Otvaram ih zato što vjerujem Isusu da bih mu pokazala prostore moga djetinjstva. Govori mi u srcu: „Dolazim kako bi imala život, donosim ti mir i tišinu“. Počinjem plakati i potpuno sam sa sobom i u miru, dolazi do unutarnjeg iscjeljenja. U meni je potreba da otvorim sva vrata Isusu.

Želim se vratiti iz akcionizma u vlastitu mjeru. Od pregršti riječi ka tišini. Od tog vikenda mogu bolje prakticirati razgovor.

Monika 

Hvala što ste organizirali ovaj seminar koji mi pomaže učvrstiti vjeru i daje mi priliku da provedem vrijeme s ljudima sličnoga razmišljanja.

Mary 

Ovdje o. Matthew Farrell, dominikanac. Samo ti želim zahvaliti za vikend-seminar. Duboko sam uživao u njemu. Nikad nisam čuo ništa slično. Govornici su bili odlični i na njima se može vidjeti da maksimalno žive svoj kršćanski život. Čuo sam ranije za hagioterapiju, ali nisam nikad otišao ni na jedan susret, pa mi je sve bilo novo. Upravo sam naručio knjigu Susret sa živim Bogom koja je spomenuta na seminaru pa ću dobiti drugu priliku da savladam ono o čemu se govorilo na seminaru.

Božji blagoslov,

o. Matthew

Ovaj članak je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti za tiskano ili online izdanje.
Informaciju kako postati naš suradnik ili podupiratelj Zaklade hagioterapija dr. Tomislav Ivančić možete 
pronaći ovdje te tako pridonijeti razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Total
0
Shares
Prev
Za dobar dan – iz pera hagioasistenta

Za dobar dan – iz pera hagioasistenta

Piše: Lana Poljak Branisavljević KORIJEN ŽIVOTA Proljeće je, meni posebno drago

Next
MOLITVA ZA NUTARNJE ISCJELJENJE

MOLITVA ZA NUTARNJE ISCJELJENJE

Osim toga, u trećem razdoblju katekumenata, odnosno trećem dijelu seminara nove


Ovaj sadržaj je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti  za tiskano ili online izdanje. Na taj način postajete i podupiratelj Zaklade hagioterpaija dr. Tomislav Ivančić te pridonosite razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Možda će vas zanimati