Kolumna za ženu: Smisao i svrha postojanja žene

Piše: Zrinka Marinović – Šarić

Kada bi žena otkrila vlastiti smisao svoga postojanja bila bi sretna, zadovoljna i ostvarena. Svojom svrhom unijela bi sklad u disfunkcionalni svijet.

SMISAO ŽENE

Svaka žena pozvana je u život sa svrhom i ciljem. Povjerena joj je životna zadaća. Ima svoje sposobnosti i talente koje treba razvijati za dobrobit društva. Treba pronaći zašto će živjeti. U što će uložiti cijelu sebe i biti ona koja zapravo jest. Jer je po tome autentična, neponovljiva. Ako zna „zašto“ baš tako živi, onda će imati umijeće „kako“ će to proživjeti. Upravo zato jer vjeruje da je u život pozvana sa svrhom i ciljem. Ne dopušta da je muka i patnja obeshrabri u razvoju već je oblikuje i upotpuni. Samo tako, svojim radom i razvojem obogaćuje čovječanstvo.

Prof. Ivančić kaže:„Čovjek, odnosno žena, ne može bez napora i suradnje sa Stvoriteljem ostvariti svoj smisao“, „Konačno, Bog je jedini smisao čovjeka i jedini mogući izlaz iz ropstva zla, pa i besmisla.“ zaključuje on. 

Smisao žene je pomiriti nepomireno, ispraviti krivudavo, zacijeliti slomljeno, ljubiti neljubljeno. Htjeti kad se ne htjedne, moći u svojoj nemoći. Biti živo sebedarje. Probuditi veličanstveni poziv majčinstva. Rađanjem biti spoj neba i zemlje. Donositeljica života da oživi zemlju. Sustvarateljica svijeta na koju je poziva Stvoritelj. Ona uvijek može rađati čovjeka u čovjeku. Biti majčinski raspoloživa da donosi na svijet život. Da okuplja raspršene u obitelji. Da unosi mir u razdoru te sklad i ljepotu u društvu. Žena je biser neprocjenjivi!


Kako doživjeti smisao?

Životna poteškoća i situacija koja nas je snašla dobiva smisao kada je prihvatimo. Govoriti sa uvjerenjem: „Ima smisla ova muka, patnja, bol, nepravda i zato ću uložiti sav trud u napor te poteškoće.“ Tek tada će se iskristalizirati smisao. Kad me oblikuje to što me snašlo. Jer se tada pitamo, promišljamo, spoznajemo i otkrivamo odgovore na teška egzistencijalna pitanja. Jeftino živimo kad je život lagodan! Životarimo jer smo pali na psihofizičku razinu. Ne uživamo u životu jer ga ne vrednujemo, već nas ispiju i iscijede užitci. Ako se mlada žena ne pita što joj je činiti potratiti će vrijeme uzalud.

POZIV ŽENE

Za što je žena pozvana, određena? Tko je poziva? U što je poziva?

Otkrije li žena svoju zadaću te da se može unutra neizmjerno razvijati i postati vrhunska osjećala bi se vrijednom zbog toga što postoji, a ne koju funkciju vrši. S vlastitim osjećajem vrijednosti ne očekuje potvrdu od drugih, a okolina je doživljava takvom. Društvo bi joj iskazalo zasluženo priznanje. Ne bi bila uskraćena potvrda njene vrijednosti niti bi bila omalovažavana u odnosu sa muškarcem. Plaćena bi bila po sposobnosti i radu. Lako bi ostvarila status majka, odgajateljica. Bila bi doživljena kao osoba. Ovo je poziv za ženu da krene iznutra prema vani. Da otkriva smisao i svrhu postojanja žene te da otkriva svoj vlastiti smisao i svrhu. Tek tako će snagom mira i ljubavi unijeti sklad između nje i muškarca.


BESMISAO ŽENE

Žena bez smisla besciljno luta, gubi volju i sposobnost da brine o čovjeku. Besmisao zahvati osobu kada je izranjena i obezvrijeđena iznutra. Razara ženu, oduzima joj snagu i čini je frustriranom i depresivnom. Zato joj se sve čini isprazno i bezvrijedno. Besmisao je nemati nekoga tko te vodi kroz život ili nekog koga vodiš. Nemati nešto što ovisi o tebi. Uzrok je u ranoj dobi, gdje je kao djevojčica doživjela sablazan. Ili kao tinejđerica koja se trudila u dobru, a doživjela poniženje i pogaženo dostojanstvo. Zato je mlada žena današnjice uvjerena da nema smisla biti čestita i moralna djevojka, doživljava da muškarci ionako ženu gledaju kao objekt. Nije doživljena kao osoba već kao tijelo.

OSTVARENA ŽENA

Znači li to da je žena „otkrije li smisao“ potrebna svijetu da bi opstao?

Što misliš o ženi, ti ženo?

Koje i koliko je tvoje mišljenje o njoj?

Ono što okolina govori? Što tebi govore o njoj?

Tko je žena? Čije je ona djelo? Čija čežnja? Čija je ona zamisao i naum?

Tko je srce njena srca?

Očito je da je baš žena planirano biće jer baš žena treba „biti“.

Tko je redatelj ženina života?

Je li žena određena da napuči zemlju, obnovi demografsko pitanje, nastavi potomstvo?

Je li samo majčinstvo smisao postojanja žene?

Što ako žena ne može roditi, je li taj brak manje vrijedan?

Rodi li brojnu djecu i odgoji ih da odrastu i stvore vlastite obitelji, zar se time prestaje smisao žene? Često se tako dogodi, da žena izgubi svrhu življenja te upada u krizu i besmisao. Doživljava da joj je (oženjeni) sin ukraden te da ima i dalje pravo na njega. Takvim stavom žena se ne zna nositi sa „odlaskom“ sina pa narušava bračne odnose.

Ako se mlada žena odluči za celibat, a ne otkrije smisao i svrhu svoga življenja ona može trunuti u samostanu, a ne razviti svoju kreativnost. 

Ako otkrije smisao postaje sretna i ostvarena. Žena je ostvarena ako je pronašla svoj smisao u svakom aspektu života. 

Ona koja je posvećena karijeri pridonosi društvu.

I ona koja se nije svojevoljno odlučila na samački život i nije ušla u brak, nema djecu i ona može biti ostvarena žena ako osmisli svoj život. Udovica koja se sama izborila za život djece, a snaga joj je smisao života i ona je ostvarena žena. I ona koja je izgubila brak može otkriti svrhu svoga postojanja.

Samo ona koja je prepoznala poziv i odazvala se životu, zaživjela je svoju svrhu i ostvarila smisao svog života.

Kolumna za ženu: Žene HEROINE

Ovaj članak je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti za tiskano ili online izdanje.
Informaciju kako postati naš suradnik ili podupiratelj Zaklade hagioterapija dr. Tomislav Ivančić možete pronaći ovdje te tako pridonijeti razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Total
0
Shares
Prev
Kako napraviti novi korak u životu? – Tomislav Ivančić

Kako napraviti novi korak u životu? – Tomislav Ivančić

Next
Meditacija za tebe – Tomislav Ivančić

Meditacija za tebe – Tomislav Ivančić

ŽIVOT JE SASVIM DRUGO K


Ovaj sadržaj je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti  za tiskano ili online izdanje. Na taj način postajete i podupiratelj Zaklade hagioterpaija dr. Tomislav Ivančić te pridonosite razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Možda će vas zanimati