Tomislav Ivančić, iz knjige Oče

ŽENO, ZAŠTO PLAČEŠ?

(Susret s uskrslim i prisutnim Gospodinom)

Uskrsna istina nas tjera iz ustajalih i ograničenih shvaćanja života. Život je daleko širi i sveobuhvatniji nego što mislimo, pa i slutimo. Bog je posvuda. Ništavilo ne postoji. Sve je ispunjeno bićima. Ako postoje ograničena bića, mora postojati i neograničeno Biće. Ono je posvuda. No to je tek filozofska istina o Bogu. Kršćanska istina je neposrednija i sigurnija.

Povijesni Isus iz Nazareta je ubijen, ali je treći dan nakon smrti uskrsnuo. Pobijedio je smrt. Njegovo tijelo je dobilo nove, neuništive kvalitete. Naš duh ga stoga može daleko neposrednije registrirati. Ono pak što ne može naš duh, to može njegov Duh, koga nam je dao. Po Duhu Svetomu moguće je doživjeti nezamislivo blizog Isusa Krista: Molitva je susret s njime. On živi, onaj isti kao nekoć u Palestini.

Otvori predjele srca Božjoj riječi. Pročitaj polako tekst iz Svetog pisma. Nastoj doživjeti susret Marije Magdalene s uskrslim Kristom. Očima duše gledaj sve što se i kako se događa. Evo teksta: “Marija Magdalena je stajala vani kod groba i plakala. Zaplakana zaviri u grob i ugleda kako dva anđela u bjelini sjede na mjestu gdje je ležalo tijelo Isusovo – jedan kod glave, drugi kod nogu. Kažu joj oni: “Ženo, što plačeš?” Odgovori im ona: “Uzeli su Gospodina moga i ne znam gdje su da stavili.

Rekavši to, obazre se i ugleda Isusa gdje stoji, ali nije znala da je to Isus. Kaže joj Isus: “Ženo, zašto plačeš? Koga tražiš?” Ona, misleći da je to vrtlar, reče mu: “Gospodine, ako si ga ti odnio, reci mi gdje si ga stavio, i ja ću ga uzeti”. Reče joj Isus: ‘Marijo! Ona se okrene te će mu hebrejski: “Rabbuni! što znači: “Učitelju!” Reče joj Isus: “Ne zadržavaj se sa mnom, jer još nisam uzišao Ocu, nego idi mojoj braći i javi im: Uzlazim Ocu svojemu i Ocu vašemu, Bogu svome i Bogu vašemu”. Ode, dakle, Marija Magdalena i navijesti učenicima: Vidjela sam Gospodina, i on mi je to rekao”« (Iv 20, 11-18).

Prepusti se djelovanju tog događaja u svojoj duši. Zatim polagano dozovi u svijest istinu da se to nije samo dogodilo, nego se i događa. Taj isti Isus stoji sada pred tobom. Poziva te.

Obazri se, obrati se, okreni se i – on je zaista tu. Onaj isti Isus koga je susrela Marija Magdalena. Ne daleki Bog, nego bliski Isus. Stoji pred vratima i kuca (Otk 3, 20). Želi ti reći da se ne bojiš. On te gleda. Očekuje tvoj odgovor. Nada se da ćeš povjerovati toj činjenici da je on pred tobom i želi s tobom razgovarati. U njegovim rukama leži tvoj smisao. On nosi tvoju sudbinu, on usmjeruje povijest i događaje k slobodi i spasu.

Obrati se i vjeruj (usp. Mk 1, 15). Sad je trenutak da se ti i Isus susretnete.

Meditacija za tebe – Tomislav Ivančić

Ovaj članak je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti za tiskano ili online izdanje.
Informaciju kako postati naš suradnik ili podupiratelj Zaklade hagioterapija dr. Tomislav Ivančić možete 
pronaći ovdje te tako pridonijeti razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Prethodni članakSilva Vrdoljak – ambasadorica projekta “Uključi se da pisana riječ i dalje živi”
Sljedeći članakPostati krepostan – Tomislav Ivančić
Tomislav Ivancic
Rođen je u Davoru 1938. godine. Nakon filozofskog i teološkog studija u Zagrebu i Rimu zaređen je 1966. godine za svećenika zagrebačke nadbiskupije. Postigavši magisterij iz filozofije i doktorat iz teologije na papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu, vraća se 1971. godine u Zagreb gdje postaje profesor Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Pročelnik je katedre fundamentalne teologije, bio je jedan od urednika Bogoslovske smotre. Područja njegovog znanstvenog rada su filozofija, teologija i književnost. On istražuje odnos filozofije i teologije, vjere i znanosti, ateizma i religioznosti, objave i vjere, Crkve i crkvenih zajednica, kršćanstva i religija, fenomen sekti i pitanja teološke epistemologije. Osobito područje njegova zanimanja je istraživanje čovjekove egzistencijalno-duhovne dimenzije, gdje otkriva način suvremene evangelizacije te nužnost razvoja duhovne medicine, koja je uz somatsku i psihičku nezaobilazna u cjelovitom liječenju čovjeka, a osobito u liječenju duhovnih bolesti i ovisnosti. U tu svrhu razvio je metodu hagioterapije i osnovao 1990. godine u Zagrebu Centar za duhovnu pomoć čiji je predstojnik. Od 1971. godine uz rad na fakultetu bio je studentski vjeroučitelj u Zagrebu, inicijator molitvenog pokreta unutar Crkve u Hrvata, osnivač vjerničkog društva pod imenom Zajednica Molitva i Riječ (MiR), te voditelj brojnih seminara za duhovnu obnovu i evangelizaciju kod nas i u inozemstvu. Nakon završetka studija i znanstvenog doktorata iz fundamentalne teologije na ... (Nastavak pročitajte na https://hagio.hr/tomislav-ivancic/)