ZAMKE IMITIRANJA

Piše: Tomislav Brejar

Sjećam se jednog nagovora profesora Tomislava Ivančića od prije oko 12-13 godina. Jedna rečenica mi se urezala u pamćenje. Rekao je između ostalog:

,,Nemojte imitirati nikog. Osim Isusa”.

Sjećam se da me je to tada pogodilo. Prepoznao sam se kako imitiram neke ljude tj. neke stvari od drugih koje su mi bile simpatične. Znam da sam u to vrijeme znao govoriti: prijatel (kao u zagorskoj pjesmi dobro mi došel prijatel) kako je govorio jedan prijatelj. To sam tada prepoznao i izbacio iz govora. Jer jednostavno to nije moje.

S djecom danas prolazim sličnu stvar. ,,Reši ga buraz!”, ,,Vino sam” (pobijedio sam – valjda od engleski [win]), ,,Gdje ćemo lendat?” (sletjet) neki su od izraza koje su djeca pokupila od vršnjaka ili od YouTube-ra. Oni koji imaju djecu školarce će skužiti o čemu govorim.

Poprilično se uvlače u svakodnevni govor te neke riječi stranog porijekla. ,,Smanji malo to rešavanje”, rekao sam jednom prilikom sinu. Bilo im je to smiješno, zapamtili su i nekako stvarno smanjili. Dogovor je (čitaj zapovijed) bio da za ostale engleske riječi trebaju naći hrvatske istoznačnice. Malo po malo se iskorjenjuju te riječi. Barem koliko ja čujem.

Uzmi čovjeku identitet i porazio si ga. Svaki čovjek je original na ovom svijetu. Iako zvuči kao klišej ali to je stvarno tako. Ako ti nisi ti – svijet je siromašniji baš za taj dio kojeg samo ti možeš dati ovome čovječanstvu u vremenu dok si na zemlji. Ti u sebi nosiš bogatstvo koje nitko drugi nema.

Nemoj škrtariti.

Oslobodi se ljudskih obzira, ne dopusti da ti život ovisi o tome što misliš da drugi misle o tebi. Budi točno ono kakav jesi. Ne boj se!

A čekaj. Zašto bi onda imitirao Isusa? E to je dobro pitanje. Taj čovjek je bio i jest nešto posebno. Prouči malo o njemu, ima podosta literature.

Vidjet ćeš jedino se njega isplati imitirati.

Ovaj članak je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti za tiskano ili online izdanje.
Informaciju kako postati naš suradnik ili podupiratelj Zaklade hagioterapija dr. Tomislav Ivančić možete 
pronaći ovdje te tako pridonijeti razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Total
0
Shares
Prev
Za dobar dan – iz pera hagioasistenta

Za dobar dan – iz pera hagioasistenta

Piše: Lana Poljak Branisavljević NE IDI MALEN ISPOD ZVIJEZDA Prošli vikend bila

Next
Pristajem samo na dobrotu

Pristajem samo na dobrotu

Piše: Sanja Popadić Probaj zamisliti što bi se dogodilo da počneš misliti samo


Ovaj sadržaj je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti  za tiskano ili online izdanje. Na taj način postajete i podupiratelj Zaklade hagioterpaija dr. Tomislav Ivančić te pridonosite razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Možda će vas zanimati